Beantwoorden
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet verwacht vanaf 2026 meer omzet- en winstgroei

Het management van Telenet heeft op langere termijn redelijk goede vooruitzichten voor de resultaten. Maar er zijn vraagtekens te plaatsen bij het optimistische beeld.

Het gebeurt erg zelden dat langetermijnprojecties van grote bedrijven gedetailleerd naar buiten komen. Voor Telenet 

 is dat nu toch gebeurd, in het kader van het bod van de Amerikaanse telecom- en mediagroep Liberty Global op dochter Telenet. Dat bod is vorige week van start gegaan.

Het prospectus van Liberty voor de operatie bevat een rapport van de zakenbank Lazard als neutrale beoordelaar van het bod. Dat rapport kwam er op vraag van de onafhankelijke bestuurders van Telenet en speelde een belangrijke rol in het tot stand komen van de unanieme beslissing van de raad van bestuur van het Mechelse bedrijf om het bod aan te bevelen.

Tot 2032

Een van de elementen waarmee Lazard aan de slag ging, is het langetermijnplan van de Telenet-directie voor de periode tot en met 2032 (in bepaalde gevallen zelfs tot 2040). Het rapport bevat gedetailleerde cijfers voor de verwachte evolutie van de omzet, de brutobedrijfswinst en de investeringen voor Telenet op geconsolideerde basis, het aparte netwerkbedrijf Wyre (ex-NetCo, de joint venture met netbeheerder Fluvius) voor de bouw van glasvezelconnecties en de retailoperaties (ServeCo).

In die cijfers valt op dat Telenet vanaf 2026 op geconsolideerde basis een constante groei van de omzet ziet van gemiddeld 2 procent per jaar, met in 2029 en 2030 zelfs 3 procent. Daardoor belanden de inkomsten in 2032 op 3,42 miljard euro. Dat is meer dan de 0 tot 2 procent van de periode 2023-2025. In 2022 kwam er 1,3 procent bij (na de herwerking van de cijfers voor overnames). De drie jaar ervoor was er zelfs een daling of hooguit een lichte groei.

Investeringen

Ook voor de brutobedrijfswinst (ebitda en EBITDAal voor afschrijvingen) verwacht Telenet gradueel een stijging naar een EBITDAal van 47 procent in 2032 tegen 42 procent in 2022. Zeker naar het einde van de periode toe blijft er meer over omdat Telenet dan het grootste deel van de investeringen zoals die in glasvezelverbindingen via Wyre achter de rug heeft.

Dat kan de indruk wekken dat Liberty Global op het goede moment toeslaat om de verwachte winst na een geslaagd bod niet langer te moeten delen. Maar Lazard meent dat de prognoses vanaf 2026 'optimistisch kunnen zijn'. Het verwijst naar de mogelijk grotere negatieve impact van de komst van de vierde mobiele operator in België (Citymesh/Digi) dan ingeschat.

De zakenbank heeft het ook over druk op de cijfers door het verder uitrollen van het glasvezelnet door Telenet. Voor de plannen van Wyre is er een 'significant uitvoeringsrisico', zoals een mogelijke onderschatting van de onkosten. Lazard vraagt zich ook af of de verwachte vraag voor Wyre wel 'realistisch' is.

Lazard wijst op een verslag van de raad van bestuur van Telenet van einde maart, waarin staat dat de raad het langetermijnplan 'voluntaristisch en ambitieus' vindt en ook van oordeel is dat er 'verschillende uitvoeringsrisico's' zijn, zoals de glasvezelfactuur en de vierde speler. De cijfers voor 2023-2025 keurden de bestuurders in december wel goed. Lazard kwam tot de conclusie dat de biedprijs binnen de door de zakenbank berekende vork valt. Op basis van het langetermijnplan komt er wel een hogere waardering uit de bus, maar op dat punt wijst de raad op de risico's.

Klein verlies marktaandeel Telenet

Telenet heeft vorig jaar 0,3 procentpunt marktaandeel verloren op de nationale markt voor breedbandinternet via vaste lijnen. Dat blijkt uit cijfers van de telecomregulator BIPT. Nochtans kon Telenet meer verbindingen verkopen. Proximus speelde 0,1 procentpunt kwijt, wat opmerkelijk is in het licht van de uitbouw van het glasvezelnet en de lancering van vast internet door dochter Mobile Vikings. Orange won 0,7 procentpunt. Het is wel de kleinste speler met een aandeel van 10 tot 20 procent. Telenet zit tussen 30 en 40 procent en Proximus tussen 40 en 50 procent. Het BIPT geeft geen exacte percentages. In Vlaanderen is Telenet de marktleider.

Bron:

De Tijd.

4 reacties
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7785
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Telenet verwacht vanaf 2026 meer omzet- en winstgroei

Het zou raar zijn dat een bedrijf zoals Lazard geen kanttekeningen maakt. Ze moeten toch ergens bewijzen dat ze hun geld waard zijn. Alles draait in dat segment rond ons kent ons en ze gunnen elkaar wat centen. En iedereen probeert zichzelf in te dekken ingeval het toch ergenss mis gaat. Investeringen zijn altijd risico's, dat is gewone boeren wijsheid. Elk weldenkend mens dat bouw of investeringsplannen heeft weet dat de prognoses quasi altijd onder geschat zijn. Telenet rekent vooral op zijn uitbreiding naar Wallonië toe waar ze nu nog maar heel weinig aanwezig zijn, dit in tegenstelling met Proximus dat al altijd heel België onder zich had. Hetzelfde met Orange, die willen ook hun aanwezigheid verhogen in Wallonië.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
luc55
Professional Allesweter
Berichten: 2742
Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend! De slimste mens? Dat ben jij. GP, kort voor Giga Poster!

Telenet verwacht vanaf 2026 meer omzet- en winstgroei

Een bedrijf moet altijd positief blijven en altijd vooruit willen gaan dat is goed voor de toekomst

Waar meer en meer  bedrijven hun pijlen op richten zal het niet gemakkelijk worden voor vaste bedrijven

die vroeger alleen waren

https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/infrastructuur/eurofiber-breidt-netwerk-uit-naar-400-gbps/

 

loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet verwacht vanaf 2026 meer omzet- en winstgroei

Orange over glasvezel: 'Waarom drie snelwegen aanleggen als alle verkeer over één baan kan?

Vandaag om 00:05

Terwijl de glasvezelrace onder de telecomspelers in een stroomversnelling geraakt is, vraagt operator Orange aandacht voor de olifant in de kamer. Het vraagt de regulator BIPT om werkbare regels voor het delen van netwerken, in de plaats van er parallel verschillende te moeten aanleggen.

Proximus is al een tijdje bezig, samen met Fiberklaar. Telenet begint eraan, in een joint venture met Fluvius. En ook Orange sprak vorige week de ambitie uit snel van start te gaan. De telecomwereld is in de ban van glasvezel, de internetinfrastructuur van de toekomst die het snel stijgende dataverbruik de komende decennia moet opvangen.

Maar terwijl overal in ons land trottoirs worden opengebroken om onze internetinfrastructuur te verglazen, dringt zich een vraag op. Hoeveel zin heeft het om elke operator een eigen peperduur glasvezelnetwerk te laten aanleggen, als toch iedereen dezelfde basisinfrastructuur gebruikt? Terwijl Proximus en Telenet beslist hebben dat ze miljarden zullen investeren in eigen infrastructuur, gooit Orange nu de knuppel in het hoenderhok. 'Waarom zouden we drie snelwegen naast elkaar aanleggen als alle verkeer over één baan kan?', klinkt het bij de operator.

De essentie
  • Terwijl de race om België van glasvezel te voorzien volop woedt, rijst de vraag: is het wel nodig om verschillende peperdure netwerken naast elkaar te leggen?
  • Operator Orange Belgium vraagt de regulator BIPT een soepeler kader uit te werken om netwerken te delen.
  • Maar het BIPT is voorstander van netwerkconcurrentie, omdat het dat als de beste garantie ziet op een snelle en kwalitatieve uitrol van glasvezel in ons land.

'Het voordeel van deel uit te maken van een internationale groep is dat je goed kan vergelijken', zegt Xavier Pichon, de CEO van Orange Belgium. 'In Frankrijk is de aanpak helemaal anders dan in België. In de drukbevolkte steden legt iedereen een eigen netwerk aan, omdat je daar je investering kan terugverdienen. Maar in de rest van het land leggen verschillende operatoren samen één netwerk aan, waarvan ze de stukken die ze zelf aanleggen vervolgens aan elkaar verhuren. Iedereen deelt er één passief netwerk, waarop ze dan actief hun eigen diensten kunnen aanbieden.'

Dat heeft het voordeel dat de uitrol van glasvezel er sneller kan gaan, zegt Pichon. 'Maar het is ook goed voor de consument. Omdat de operatoren minder kosten moeten maken, kunnen de prijzen er ook lager blijven. En het is ook mooi meegenomen dat de stoep niet twee of drie keer opengebroken moet worden. Iedereen wint.'

Bemeubelde flat

In België is de situatie anders. In ons regulatoir kader is het wel mogelijk om andermans glasvezelnetwerk te huren. Maar de voorwaarden daarvoor zijn weinig aantrekkelijk voor de huurder, betoogt Orange. Niet alleen zijn de prijzen te hoog, het kader is ook te strikt, klinkt het.

Zo kan je als operator alleen exact aanbieden wat je concurrent ook al aanbiedt qua bandbreedte. 'Vergelijk het met een flat verhuren', zegt Paul-Marie Dessart, secretaris-generaal bij Orange Belgium. 'We kunnen vandaag bij Proximus alleen een volledig ingerichte en bemeubelde flat afnemen om die op exact dezelfde manier door te verhuren. Terwijl we graag zelf de inrichting zouden doen alvorens ze door te verhuren aan onze klanten.'

In de huidige regeling is het dan ook weinig realistisch klanten te overtuigen van een overstap, zegt Orange. Zeker als zo'n overstap ook nog eens betekent dat opnieuw iemand een gat in de gevel moet komen boren, om de eigen infrastructuur te komen aansluiten

Orange ziet nu met lede ogen aan hoe vooral Proximus vaart zet achter zijn uitrol van glasvezel en zo marktaandeel inpalmt. Marktaandeel dat in het huidige systeem erg moeilijk goed te maken valt. Orange vraagt dan ook dat de regulator BIPT de spelregels met spoed aanpast, zodat de concurrentie meer op het aanbod kan spelen dan op infrastructuur en zodat co-investeringen mogelijk worden - iets waarvoor vandaag nog geen duidelijk kader bestaat.

Regulator

De vraag is in welke mate de regulator oren heeft naar de oproep van Orange. Van het BIPT is bekend dat het een grote voorstander is van concurrentie tussen telecomspelers op het vlak van infrastructuur. Dat zou de hoogste kwaliteit garanderen. 'Voor ons blijft netwerkconcurrentie, wat altijd goed gewerkt heeft in België, van belang', zegt Axel Desmedt, telecomverantwoordelijke bij het BIPT. 'We willen niet terug naar een monopolie. Zonder netwerkconcurrentie is er geen druk om vaart te maken.'

Ook voor het prijsargument is het BIPT weinig gevoelig. 'Dat is het belangrijkste argument van de operatoren', zegt Desmedt. 'Maar er is geen causaal verband tussen de investeringskosten en de prijzen die consumenten betalen. Kijk maar naar de huidige marges bij de operatoren. Ze hebben vandaag de middelen om hun marges te verkleinen en de prijzen te verlagen, maar ze doen het niet.' De regulator heeft er met andere woorden weinig vertrouwen in dat het in bij glasvezel anders zou zijn.

Toch sluit het BIPT de deur niet helemaal als het op co-investeringen aankomt. In specifieke gevallen - denk aan het ontsluiten van erg afgelegen gebieden - kan dat in het belang van de consument zijn, zegt Desmedt. 'Maar in andere zones blijft netwerkconcurrentie de norm, en zullen eventuele samenwerkingsakkoorden aan de mededingingsregels onderworpen worden.'

Om een volledig beeld te krijgen, wordt een studie uitgevoerd om de verschillende gebieden te identificeren waar samenwerking tussen exploitanten nodig kan zijn.

Bron:

Orange over glasvezel: 'Waarom drie snelwegen aanleggen als alle verkeer over één baan kan?' | De Ti...

luc55
Professional Allesweter
Berichten: 2742
Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend! De slimste mens? Dat ben jij. GP, kort voor Giga Poster!

Telenet verwacht vanaf 2026 meer omzet- en winstgroei

Er zitten grote prijsverschillen  soms trekken ze liever nog een kabel dan te delen

De stoep zal nog een paar keer open moeten en waar veel klanten wonen zal er meer keuze zijn

wat logisch is