Beantwoorden
Leo61
Freshman Beetjesweter
Berichten: 1
Netjes! En we zijn vertrokken!

Gigaboost in combinatie met VPN verbinding

Hallo

 

Tot vorige maand hadden wij een internetverbinding met een snelheid tot 200Mbps. Daar wij met 6 huisgenoten tegelijkertijd intensief gebruik maken van het internet (streamen, downloaden, browsen, …) zaten we regelmatig aan de limiet met als gevolg freezes (stilstaand beeld), afgebroken downloads, enz.

 

Daarom zijn we deze maand ingegaan op het aanbod van Telenet om onze internetverbinding op te waarderen naar Gigaboost (tot 1Gbps).

 

Vooral voor onze privacy, maar ook noodzakelijk voor het werk en voor het streamen zitten we bijna continu achter een VPN verbinding. Bij ons vorige abonnement haalden we zonder de VPN in te schakelen een downloadsnelheid van rond de 200Mbps. Na het inschakelen van de VPN haalden we een downloadsnelheid van rond de 180Mbps. Dit is een verlies van rond de 10%.

Nu, na het vervangen van onze modem, halen we een downloadsnelheid tussen de 800 en 920Mbps. Maar als we de VPN inschakelen halen we nog maar een downloadsnelheid tussen de 200 en 220Mbps. We hadden gehoopt hier ook maar een verlies van 10% te halen en toch op zijn minst ronde de 700Mbps uit te komen. Dit lukt dus niet. We hebben verschillende VPN protocols en servers uitgetest, ook van verschillende providers, maar allemaal geven ze ongeveer hetzelfde resultaat. Met VPN komen we nooit boven de 250Mbps.

 

Vandaar onze vraag. Zijn er onder jullie die gigaboost gebruiken in combinatie met een VPN verbinding die wel aanzienlijk hogere snelheden behalen? Volgens onze VPN provider (ExpressVPN) zou dit zonder meer moeten kunnen. Toch, na lang mee zoeken hebben ook zij de oplossing niet kunnen vinden. Maar zoals gezegd, met andere VPN providers lukte het ons dus ook niet.

 

Voor onze test is de computer rechtstreeks gekoppeld met kabel aan de modem van internet. Er zijn op dat moment geen andere toestellen aan de modem gekoppeld die de test kunnen beïnvloeden. De VPN verbinding gaat via een APP op de computer. De versleuteling voor de VPN verbinding moet dan ook door de CPU van de  computer gebeuren. Zou dit de "bottelnek" kunnen zijn? Dat de CPU aan die snelheid niet kan volgen om de versleuteling te berekenen? De VPN provider kon hier geen uitsluitsel over geven maar sloot dit niet uit. De computer heeft een i7 8700K processor met 32GB ram. Als dit effectief de oorzaak zou zijn, met welke processor en geheugen is de computer dan wel krachtig genoeg om deze hogere snelheden aan te kunnen?

 

Hopelijk kan één van jullie ons de info bezorgen om dit probleem op te lossen zodat we effectief met VPN toch nog een downloadsnelheid van minimum 700Mbps kunnen behalen.

 

Alvast bedankt.

 

Groeten
Leo

0 Likes
1 reactie
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7763
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Gigaboost in combinatie met VPN verbinding

@Leo61  Uw VPN provider moet zich niet wegsteken. Het zijn hun diensten  de snelheid niet aankunnen.

Het bewijs is er. Zonder haal je de snelheid met niet. Dus kan het niet aan uw processor, geheugen of wat dan ook liggen. Maar wel degelijk bij hun verwerkingssnelheid. De versleuteling die aan uw kant moet gebeuren bij het uploaden kan nooit meer zijn dan aan 40Mbps. Want je hebt niet meer. Omgekeerd zou hetgeen je ontvangt aan hun zijde de versleuteling bij wijze van spreken aan 1000 Mbps moeten zijn. Maar dat moeten die processoren aan hun kant wel voor meerdere verbindingen tegelijk doen.

Het zou mij zeer verwonderen dat uw processor dan te traag zou zijn om te de-encrypten.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes