Beantwoorden
Dirk_H
Professional Meerweter
Berichten: 132
Full speed writing! WOW, overzichtelijk! BINGO! De volle 100!

PE6 of PE11

de elektricien heeft bij onze nieuwbouw sleutel op de deur een PE6 kabel van 28 meter klaar gelegd voor telenet (is nog niet verbonden, ligt nog opgerold). Hij wil niet ruilen voor een PE11 omdat de kabel al is afgeknipt. Is pe6 niet te nipt voor 28 meter? Ik lees dat vanaf 30 meter men best PE11 neemt. Als ik deze kabel zelf vervang door een PE11 dan is dat maar ca 60€ of zijn dat overbodige kosten?

Tags (2)
1 reactie
Ex-Netweter
 

PE6 of PE11

Eerst en vooral, je moet de effectieve "aangesloten" lengte meten. Een losse kabel heeft nog een stuk overlengte waarvan een stuk zal afgeknipt worden bij de aansluiting op het distributiepunt op straat en de netwerkverdeler binnenshuis.

Je kabelmodem en netwerkverdeler zal dus maximaal 28 meter van het distributiepunt geplaatst worden en dat is binnen de norm voor PE6.

Er is echter wel een grote "maar". Als je vanaf de netwerkverdeler nog tv-toestellen wil aansluiten op een binnenkabel (coax FRNC6) langer dan 7 meter, dan vallen die tv-aansluitingen buiten de norm.

Een tv-toestel aangesloten op 35 meter van het distributiepunt op straat is dus het randje van de norm als je PE6 gebruikt.

zie werfbrochure op https://www.wyre.be/nl/netaanleg

Op het eerste zicht is de PE6 vandaag vervangen naar PE11 een overbodige kost.

Belangrijker is dat de coaxkabel in een wachtbuis tot aan het distributiepunt op straat ligt zodat een bestaande coaxkabel eenvoudig kan vervangen worden op het moment dat een Telenet-technicus een probleem zou vaststellen of Telenet in jouw buurt in de toekomst van coaxkabel naar glasvezel zou overschakelen. Ook alle andere nutsvoorzieningen dienen in wachtbuizen aangelegd te worden met het oog op toekomstige evoluties.