24757
netweters
|
152430
antwoorden
|
20703
vragen
|
Gen mcr-1 is een gen waarbij niets helpt het huist in bacteriën.
Tot daar de wetenschap.
Hoe kunnen we ons PREVENTIEF bewapenen tegen de ransomware.
Heeft Telenet genoeg in huis, om ons tegen deze malafiede praktijken te beschermen?
Extra maatregelen nemen om data te beveiligen, zo ja, welke?
Eigen firewall? (DIY of aanschaf?)
Houdt een vpn verbinding stand tegen die gijzelaars.
Vele vragen..
Terug, en opnieuw,
Alvast bedankt
ab en enkele cijfers.
Ik snap er niets van. Van de vraag bedoel ik althans wat het eerste met het 2e heeft te maken.
Maar voor mij is een goede antivirus belangrijk.
Als je een klein beetje oplet kan je 90% van de malafide mailtjes al vanop kilometers afstand opmerken. Kijk alleen al naar het adres van de afzender.
Heb een gezonde afkeer van alles wat gratis is (gaande van muziek tot films) of gratis al dan niet illegaal te downloaden.
Met deze gedachten in mijn achterhoofd heb ik al veel onheil voorkomen en dat heeft niets met Telenet of eender welke andere provider te maken.
En last but not least: Zorg dat je een goede backup hebt van je data.
Natuurlijk rekenen die criminelen erop dat het afpersbedrag dat ze vragen kleiner is dan wat het een firma kost aan verloren tijd en inzet van zijn IT-ers om de backup van zijn servers terug te zetten. Als ze ergens 1.000.000 computers platleggen en er zijn er 50.000 die een slordige 250 euro betalen voor de rappe oplossing dan hebben ze lekker verdiend dacht ik.
Het eerste is een gen te vonden in bacterien zit. Omdat het resistent is tegen alle anti biotica. Net omdat het in het gen zit.
Malwarebytes
Ccleaner
AVG
En uitkijken voor dubieuze mails, websites ed...
Belangrijkste zaken bij ransomware, in deze volgorde:
1. gezond verstand. Open niks waarvan de afzender of hyperlink verwijst naar een verdacht adres. Open niks in mails met spellingsfouten, enz. Open geen executables, macro's, etc die bij mails zitten.
2. zorg dat je altijd (dagelijks) een goede backup hebt. Er is voldoende software op de markt om bestanden van de PC of laptop te synchroniseren met de cloud, externe harde schijf of NAS. Of je kan je bestanden rechtstreeks laten synchroniseren met de cloud oa met OneDrive, Google Drive, enz
Nog een extra backup (voor het geval de eerste backup ook besmet geraakt) kan zeker ook nuttig zijn.
3. Zorg dat je een goeie antivirus op ALLE apparaten draaien hebt. Dat is dus niet alleen je laptop en PC, maar ook je smartphone, tablet en NAS. En eigenlijk zou het ook op alles van IoT moeten staan (IP camera, IP thermostaat, IP ijskast, enz.), maar dat laatste is nog wat moeilijk te vinden.
PS een VPN of firewall helpt niet tegen ransomware, aangezien die meestal via een mail binnenkomt. Die staat dus al op je PC en valt van binnenuit aan.
Kun je aub biologische virussen/ bacteriën niet vergelijken met computervirussen? 🙂
Ccleaner doet niets tegen virussen/malware. Het enige dat het doet is rommel opruimen.
Malwarebytes is een goede optie voor een antivirus maar alleen als je de premium optie neemt want handmatig scannen heeft geen zin bij Ransomware.
Ransomware maakt in eerste instantie gebruik van het zwakste punt in een computer. Namelijk de gebruiker. Hiermee bedoel ik dat je dus altijd moet opletten met wat je opent, bekijkt enz.. Daarnaast kunnen virusscanners en firewalls dit soms blokkeren. Maar als jij de deur open doet door je mail te openen en/of op de link te klikken heeft dit natuurlijk niet veel nut.
3/4 van alle hacks die worden uitgevoerd hebben een onderdeel social engineering. Net omdat dit het zwakste punt is en dus ook het makkelijkste uitgebuit kan worden.
Dan komt natuurlijk nog te vraag. Als het te laat is, wat dan? Stel je hebt het virus al te pakken. Je start je pc op en daar staat een mooi scherm dat zegt dat je bestanden geblokkeerd zijn. Om zo'n virus er van te krijgen zijn er niet veel mogelijkheden. Wat je ook kiest van optie. je harde schijf zal je uit je computer moeten halen en extern koppelen. Ik stel voor dat je dit koppelt aan een linux-machine omdat deze de kracht bezit om meer bestanden te recupereren van je HDD dan een windows toestel (ook bij beschadigde schijven btw) en daarbijkomend heb je veel minder kans dat de ransomware naar je linuxmachine overstapt dan op je windowsmachine omdat het een heel ander platform is en dus niet altijd kan aanpassen.
Dus hoe er tegen beschermen en je data beveiligen?
1. Goed uitkijken wat je opent
2. Hou je computer up-to-date (Zie problemen WannaCry)
3. Back-ups in clouds en fysieke externe HDD's om gegevensverlies te voorkomen.
En VPN? Het maakt niet uit via welke weg je de link opent. Als je hem opent gaat het virus je computer binnen sluipen via de weg dat jij genomen hebt om bij de link te komen. VPN is enkel goed om moeilijker tot niet getraceerd te worden maar virussen zijn bestanden dat je download en installeerd op je pc. Dus een vpn kan je daar niet tegen beschermen.
Ten laatste kan Telenet ons wel beschermen tegen zo'n dingen, maar ook tot op een bepaald niveau. Hierbij bedoel ik bijvoorbeeld met de filters in je telenetmail tegen mails van zenders die louche gegevens hebben enz... Maar uiteindelijk ben jij nog steeds de persoon die hiervoor het meest van al uit de doppen moet kijken. Voorkomen is beter dan genezen.
Het internet is een grote machtige bron van informatie. Maar zoals altijd. with great power comes great responsibilty.