24786
netweters
|
152678
antwoorden
|
20730
vragen
|
Kan je met de nieuwe flow access points een wifi mesh netwerk opzetten?
Of blijven het toch allemaal aparte wifi netwerkjes met dezelfde SSID
Wat is het verschil? Stel dat je 4 powerlines hebt. A bij de modem en 3 Wifi powerlines B, C en D.
Bij het gewone systeem gaat je signaal van A naar B, van A naar C en van A naar D.
Bij het mesh systeem kan je signaal van A naar C gaan over B als dit niet goed gaat rechtstreeks. De ene is als het ware een repeater van de andere. o.a. Sonos gebruikt dit bij zijn muzieksysteem.
Idem bij Wifi repeaters. Bij AP's rechtstreeks met de kabel verbonden op het netwerk speelt dit minder een rol. Daar vertrek je vanaf elk AP met volle kracht.
Misschien een beetje simplistisch uitgelegd maar het is in grote lijnen hoe het werkt en waarom het een verbetering kan zijn.
Bedankt voor het antwoord, maar nu weet ik nog niet of deze flow accesspoint van telenet een mesh netwerk kunnen opzetten?
Een mesh netwerk heeft weinig nut met Acces Points als deze rechtstreeks met een UTP kabel zijn aangesloten op een router. Een Mesh netwerk heeft alleen maar zin als AP ook als repeater werken dus onbekabeld. Of met powerlines zoals ik probeerde duidelijk te maken. De nieuwste Telenet powerlines "zouden" dit bewerkstelligen via het electriciteitsnetwerk.
De Accespoint van Telenet doet dit niet omdat die rechtstreeks op de router moet aangesloten worden en 1 netwerk maakt met dezelfde SSID en paswoord.
Misschien eens nuttig om dit te lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vermaasd_netwerk
Kortom "Mesh" of "vermaasd" netwerk is enkel nuttig bij toestellen die draadloos communiceren met elkaar. AP communiceren in regel niet draadloos met elkaar wel bekabeld of draadloos met zijn clients. Het zijn in feite repeaters van de nieuwste generatie met ook alle nadelen ervan. Geen goede ontvangst is ook geen goede doorsturing.
Een voordeel van een mesh netwerk zou zijn, dat de clients (smartphones, laptops) automatisch het sterkste signaal als hun wifi verbinding kiezen.
Dus niet zoals in een klassiek netwerk, zo lang mogelijk de huidige wifi verbinding behouden en dan switchen.
Met als gevolg dat je soms slechte internet verbinding ondervind.
Bv AP op gelijkvloers en AP op 1ste verdieping wegens veel beton in gebouw.
Als je nu van gelijkvloers naar 1ste verdieping gaat wordt je signaal kwaliteit veel slechter, maar niet slecht genoeg om te switchen naar AP op 1ste verdieping.
Met een mesh netwerk zou dit probleem opgelost zijn.
Daarom mijn vraag "ondersteunen" de nieuwe flow accesspoint deze mesh technologie.
Dit zijn verkoopspraatjes. Dit heeft niets met Mesh netwerk te maken. Het is aan uw toestel om het sterkste signaal op te pikken. Iphone heeft bijvoorbeeld als slechte gewoonte zolang mogelijk op hetzelfde signaal te blijven en het pikt maar het sterkste signaal op als je de Wifi even aan en uit zet. Android heeft het daar minder moeilijk mee.
Mesh zorgt er alleen voor dat als het signaal moeilijk gaat van A naar C het eventueel wel gaat van A naar B en dan naar C. Maar als B niet in het bereik ligt van C en A ben je er ook niets mee. Dus A stuurt wifi naar B en naar C maar B stuurt ook het signaal dat het van A ontvangt door naar C en omgekeerd.
Nee, deze ondersteunen geen Mesh.
Maar Mesh is niet aan te raden; dan gaat de achterliggende communicatie ook over WiFi en is de kans op storingen veel hoger. (Door muren, plafonds, ...). De APs verbinden met de modem via Ethernet bekabeling, daar heb je praktisch geen hinder op. Nadeel is dat je wel de bekabeling moet hebben / voorzien.
Het heeft inderdaad ook geen effect op je toestel, deze gaat zelf nog altijd kiezen hoe hij gaat verbinden met een access point.