Beantwoorden
Black
Freshman Beetjesweter
Berichten: 2
Leesclubje starten? Pageturner! It's your second party! Gelezen en goedgekeurd!

Synology NAS + TP-Link = beste netwerk & speed IMAC?

Hi, 

 

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe NAS (Synologie 1817+) en een nieuwe Router (AX 6000 van TP-Link). Laatste kocht ik omdat voor de zoveelste keer het draadloze netwerk van telenet het niet wou doen, en via een router ging dat wel, gezien ik vaak heel grote bestanden bewerk (Raw foto's) en in grote hoeveelheid tegelijk van Imac naar server wil zetten heb ik geopteerd voor een nieuwe router met wifi 6, ook mijn netwerkkabels heb ik aangepast naar die wifi 6. En zo staat alles op een intern netwerk ipv op de telenetrouter, leek me iets veiliger?  Intussen heb ik wel al een hele improvement in mijn snelheid qua internet, maar ik geraak precies steevast in een bottleneck als ik bij een 10tal bestanden tegelijk wil selecteren en die wil verhuizen van NAS naar Mac. Hoe kan ik het beste internet én het beste uit alle machines halen qua instellingen om minimaal bottlenecks tegen te komen en alles smooth te laten lopen. Heb deze week de NAS ram van 8 nr 16GB gebracht, maar zie daar geen verandering door.

Hoe meet je de snelheid van je verbinding tussen toestellen eigenlijk, ik ken enkel de speedtest voor internet?

 

Setup is de volgende: 

 

1 Telenet Modem(de witte) met abo voor 300mb/s

2 Tp-Link router die ingesteld is als zelfstandig router, dus geen brugje, gekoppeld aan de Telenet modem via de 2,5 gigabit Wan port

3 NAS Synology 1817+ (16 mb ram) met 4 kabels aan de tp-link waarvan 1ste en 2de gejoined zijn voor speed.  (met vaste IP's)

4 Oude NAS standaard gekoppeld aan TP-Link met 1 lijn. (vast IP)

5 TP switch 5 ports gelinkt aan TP-Link via 10m kabel ( met 2 Imacs aan gekoppeld) (vast IP)

 

Ik las iets ivm MTU instellingen verhogen, maar de router kan slechts tot 1500, dus ik neem aan dat de rest dan ook niet hoger mag staan? 

Ik ben echt mee met netwerktechnieken en hoor dus graag de mening van specialisten terzake.

0 Likes
2 reacties
kristofDW
Experienced Allesweter
Berichten: 1685
Krak 2021 Krak 2022 Krak Hallo zeg! Wat weet jij niet?

Synology NAS + TP-Link = beste netwerk & speed IMAC?

@Black Ik zie dat je een synology 1817 + hebt, die kan werken met  Link Aggregation.

Dit is zeer goed voor performantie maar je moet zien dat je switch waar je deze nas ophangt ook deze  Link Aggregation ondersteuning heeft. Anders zal dit de snelheid van je netwerk naar beneden halen. De AX 6000 heeft deze ondersteuning op 2 poorten . Je moet dit ook in de instellingen van je nas aanpassen hoe je het netwerk gaat gebruiken. Als backup internetlijn (2 aparte internetlijnen), met  Link Aggregation of op een andere manier.

Veel succes!

 

 


  KristofDW | Krak
  carpé diem.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7786
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Synology NAS + TP-Link = beste netwerk & speed IMAC?

@Black  Hoe meet je de snelheid? Neem een heel groot bestand op je NAS, download dit naar je windows PC en kijk dan hoeveel tijd er nodig is geweest. En dan neem je uw rekenmachine, Het tatale aantal bits deel je door het aantal seconden en je bits per seconde en dit deel je door 1.048.576 om de Mbps te weten.

Weet dat je in uw netwerk zelfs met cat6 en meestal maar 1024Mbps (1Gbps) er kan doorjagen en met cat6a 10 Gbps  en dat is nog altijd trager dan de snelheid waarmee uw NAS de bestanden kan lezen ( zijnde 1577 MBps of 12616 Mbps).

Dan spreken we nog niet over de switchkwaliteit van uw routeren ik zie dat zijn LAN poorten maar Gigabit poorten zijn ofte 1024 Mbps.

Zelfs de geafficheerde snelheid voor draadloos 5952 Mbps is eigenlijk een fabeltje. Want dat is de totale bandbreedte en inderdaad 8 devices (8 kanalen) kunnen er samen dat doorjagen maar dat is nog altijd maar 744 Mbps.

Kortom uw maximale snelheid, als alles goed zit, die je gaat halen om een bestand van je NAS naar een PC te halen zal 1024 Mbps of 1 Gbps zijn. Dus voor een bestand van 1 GB moet je rekenen op 8 seconden. Voor 100 GB op 800 seconden of +- 13 minuten.

Hier een voorbeeldje van een 10 GB bestand dat ik gedownload heb als test omdat ik toen mijn internet snelheid niet haalde.

Je ziet daar staan gemaakt en gewijzigd, dat zijn de begin en eindtijd van de download. Als je goed rekenet kom je uit op een snelheid van +- 156 Mbps. Het heeft totaal 513 seconden geduurd waar dit in feite maar 76 seconden zou mogen geduurd hebben aan Gigabitsnelheid.

snelheidstest01.PNG

 

 



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.