Beantwoorden
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

EXCLUSIEF. “Je kan maar zo lang volhouden tegen de klant dat alles goedkomt”: Telenet-technici klappen uit de biecht over aanhoudende problemen

“Vroeger gaf ik met plezier mijn gsm-nummer aan klanten. Nu ben ik ermee gestopt, want anders blijven ze maar bellen.” De softwareproblemen bij Telenet blijven aanslepen en dat begint nu ook op het personeel te wegen. Twee technici zijn het moe en klappen bij HLN uit de biecht. Ze vertellen over boze klanten, oude toestellen en ontslag. “Ik ken een klant die twee maanden zonder internet en telefonie heeft gezeten.”

De problemen bij Telenet begonnen in november vorig jaar. De telecomprovider en ook het bedrijf dat de technici uitstuurt in onderaanneming, Unit-T, schakelden toen over op nieuwe software. “Wij hebben meteen gewaarschuwd dat het systeem niet werkte”, zegt Tibe*, die sinds enkele jaren technicus is bij Telenet. “De planning, de activatie van de toestellen en nog van alles liep meteen mis en wij hebben gezegd dat ze nog even bij het oude systeem moesten blijven.”
 
Intussen zijn we maanden verder. Van een wachtlijst van duizenden klanten die op activatie wachten, zoals bij de start van de problemen, is geen sprake meer. Er is dus vooruitgang. Maar er blijven kinderziektes opduiken. Wanneer we bellen met Quentin*, al meer dan tien jaar technicus voor Telenet, zit hij net te vloeken in zijn auto: “Het systeem ligt alweer plat. Ik zit te kijken naar een ambetant cirkeltje dat ronddraait. Je kent het wel. Ik kan dus niet aanduiden dat de installatie bij de klant gebeurd is.”
Eeen ouder koppel van in de tachtig zat al drie weken zonder televisie. Uit medelijden heb ik Proximus gevraagd hun tv terug aan te sluiten
-Quentin*

Boze klanten

Ook voor Tibe is het enorm frustrerend: “Je kan twee van de tien klanten die je op een dag bezoekt niet aansluiten. Je krijgt hun toestellen niet geactiveerd en moet dus vertrekken met een slecht gevoel. Je kan geen uitleg geven, de ontvangst van de wifi niet controleren en de televisie niet instellen. Dat is niet de service die Telenet vroeger gaf.”
 
Dat zorgt voor boze, ontevreden klanten, vertelt Tibe. “Zeker als ze als bestaande klant een duurder abonnement nemen en we plots moeten zeggen dat ze geen internet meer hebben. Dan worden ze kwaad omdat de modem niet geactiveerd kan worden. Nieuwe klanten zijn gelukkig begripvoller. En de laatste tijd kunnen we de problemen vaak na enkele dagen oplossen, in plaats van pas na enkele weken. Dat is al een vooruitgang.”

Oplossing dankzij concurrent

Quentin was op een bepaald moment zo kwaad dat hij de concurrentie heeft ingeschakeld: “Ik was bij een ouder koppel. Allebei tachtig. En die zaten al drie weken zonder televisie. Ik heb toen uit medelijden gebeld met Proximus en hen gevraagd de televisie terug aan te sluiten. Het was de eerste keer dat ze dat bij Proximus meemaakten.” (lacht zuur)

Oude toestellen

“Telenet stuurt me soms ook nog met oude toestellen de baan op”, bekent Tibe. “Met een digibox van negen jaar oud bijvoorbeeld. Dan kom je daar toe bij een klant en dan zegt die: ‘Amai, is dat mijn nieuwe decoder?’ En de nieuwe zogenaamde ‘wifi-pods’ kunnen we vaak niet aan de modem linken. Dan kom je dus bij mensen om snellere en betere wifi te installeren, maar kan je die niet activeren. Hogerop vraagt men zich dan af waarom er weinig van die pods worden geïnstalleerd. Want ze verwachten wel dat je enkel die nieuwe pods gebruikt in plaats van de vroegere ‘powerline-adapters’ en ‘wifi-boosters’. Maar door aanhoudende problemen lukt het gewoon niet altijd.”
Ik heb vanmorgen alweer de hele voormiddag klanten moeten achterla­ten zonder dat hun installa­tie werkt.
-Tibe*
Tibe: “Het is vooral frustrerend, want wij willen onze job doen. Er is gewoon te veel miscommunicatie tussen al die bedrijven. Tussen Telenet, Unit-T, Solutions30 en de onderaannemers, waardoor problemen met de software niet worden aangepakt. En ze zijn niet transparant. Wij krijgen geen uitleg, maar moeten wel bij de klanten komen.”
“Ik heb vanmorgen alweer de hele voormiddag klanten moeten achterlaten zonder dat hun installatie werkt. Dat heb ik dan in de namiddag kunnen oplossen. Maar dat is niet fijn. Vroeger was zoiets heel uitzonderlijk, je liet mensen tevreden achter. Nu wordt het pas achteraf geregeld.

Iedereen zegt ‘foert’”

Tibe: “Je probeert je best te doen, maar als je via een onderaanneming voor Telenet werkt, is dat niet altijd gemakkelijk. Als je maar vijf of zes klanten op een dag kan helpen, maak je als zelfstandige gewoon verlies. Dat kan je niet volhouden. Je wil dat extra telefoontje wel doen of wachten tot de aansluiting toch in orde is, maar dan snij je in je eigen vel.”
Eigenlijk moeten de technici tien of elf klanten doen per dag. “Maar dat is onmogelijk”, gaat Tibe verder. “Reken uit: dan heb je dus minder dan een uur per klant om ernaartoe te rijden, de installatie te doen en uitleg te geven. Dat is niet haalbaar. Bovendien loopt de planning nog altijd mank. Ik werk in West-Vlaanderen en ik moest tot Oost-Vlaanderen rijden voor een klant. Onder andere door personeelstekort.”
Volgens Tibe (en enkele andere technici die we spraken) is de sfeer binnen het bedrijf niet optimaal: “Er zijn volgens mij veel mensen die ‘foert’ zeggen. Een zelfstandige kan beter die installatie die niet werkt laten voor wat ze is en naar de volgende klant vertrekken. Anders verdien je er niets meer aan. Maar eigenlijk wil je dat zo niet doen.”
Telenet is altijd een provider geweest waar het personeel trots op was. Dat is nu veel minder.

Problemen leiden tot personeelstekort

Een tweede probleem is dus het personeelstekort. Ook Quentin heeft zijn ontslag aangeboden: “Ik stop ermee na meer dan tien jaar. Het gaat gewoon niet meer. En er zijn nog collega’s op zoek naar ander werk. En meerdere collega’s die ik ken, hebben gevraagd enkel nog netwerkdienst te doen. Dan werk je alleen nog aan het buitennetwerk en kom je niet veel meer in contact met klanten. We hadden bij ons in de onderaanneming tientallen technici en er schieten er niet veel van over.”
Tibe: “Ik denk dat vooral technici die al langer voor Telenet werken het verschil merken met hoe het jaren geleden was. Ik probeer het te relativeren door te zeggen: ‘Het zijn first world problems’. Maar plezant is het niet. Je wil fier zijn op Telenet. Het bedrijf wil ook dat je dat uitdraagt en dat je er voor de klanten bent. Maar ik geef mijn nummer niet meer, want dan hangen ze de hele tijd aan je telefoon als het niet werkt.”

Zwarte periode voor Telenet

De technici die we spreken, zien dit als een bijzonder donkere periode voor Telenet. We horen dat Telenet altijd een straffe provider is geweest, waar het personeel trots op was. Nu veel minder: “Je zit met die problemen en dan kondigen ze ineens een prijsstijging aan. Dat en die problemen blijven hangen bij de mensen, niet dat het ooit een goede provider was.”
“Ondanks alles doe ik mijn job graag”, zegt Tibe. “Veel hangt af van hoe je met de klanten omgaat, hoe je die vertelt dat het iets langer zal duren. Sommigen kunnen dat goed, anderen niet. Maar dat alles goedkomt, kan je natuurlijk maar een bepaalde tijd volhouden tegenover een klant. Op den duur geloof je daar als technicus zelf ook niet meer in.”

Reactie van Telenet en Unit-T

In een reactie aan onze redactie verontschuldigen Telenet  en Unit-T zich voor het feit dat er al een tijd problemen zijn met de implementatie van het nieuwe softwaresysteem: “Die software-updates zijn echter broodnodig om ook in de toekomst nog betere diensten en producten aan onze klanten te kunnen aanbieden”, zegt het bedrijf. “Er wordt met man en macht gewerkt om deze IT-problemen op te lossen. Daarbij wordt – zoals de technici ook zelf zeggen in hun getuigenis – belangrijke vooruitgang gemaakt.”
“Maar dat technici zonder oplossing bij de klant moeten vertrekken, doet pijn aan het hart van al onze medewerkers. Als Telenet kunnen we niet genoeg alle technici en medewerkers bedanken voor hun geduld en toewijding om altijd tot het uiterste te gaan voor de klant, ook in deze moeilijke periode. We hopen dat we de komende weken en maanden terug de service kunnen leveren waar klanten recht op hebben en waar alle medewerkers opnieuw fier op kunnen zijn.”
Unit-T laat ook weten dat het niet klopt dat technici tien of elf klanten per dag moeten bezoeken: “De tijdsduur die wordt gereserveerd voor een klantbezoek, hangt af van de complexiteit van de taak en wordt berekend in functie van de gemiddelde tijd die een technicus nodig heeft om de klant met dit type taak te servicen,” klinkt het. “Dit kan bijvoorbeeld ruim boven een uur gaan. Omdat taken in de praktijk korter of langer kunnen zijn, wordt de planning doorheen de dag ook aangepast door de medewerkers van de planningsdienst, zodat de technici een haalbare en volwaardige dag werk hebben.”
 
Belga
Beantwoorden
21 reacties
K-330
Professional Meerweter
Berichten: 146
Opgeruimd staat netjes! Full speed writing! Een bus vol! WOW, overzichtelijk!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Alvast hebben er veel mensen, zoals wij,  dit bericht in de krant gelezen.

Het stond al vast dat deze medewerkers (IT'ers) van Telenet mee naar de pers gingen stappen om hun verhaal te doen.  Mensen doen niet zomaar hun verhaal, want er is altijd een reden. Dat lees je ook in het bericht dat ze eigenlijk hun werk niet kunnen doen zoals het zou moeten zijn.

Heel veel respect voor deze 2 techniekers. Niet alleen voor hen, maar ook voor de andere medewerkers die de telenet-klant willen helpen, maar door problemen van het software, jammerlijk genoeg niet kunnen. 

We weten nu tenminste hoe de vork in de steel is en misschien zal dit artikel wel eens pijn doen.

Het allermooiste zou zijn geweest als Telenet een geste deed om dit jaar hun prijzen niet te verhogen. Jammer genoeg is het altijd een kwestie van geld. Gelukkig worden er compensaties gegeven aan de gedupeerden. 

Communicatie is de dag van vandaag heel belangrijk, maar in België kunnen heel wat bedrijven iets van leren.

Toch een bedankje dat dit ook in Netweters kan gecommuniceerd worden, zodat anderen die de krant niet lezen, dit artikel kunnen lezen.

Hopelijk komt er iets positiefs uit...

Beantwoorden
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Ze werden gewaarschuwd dat het nieuwe IT Systeen nog niet correct werkte,en moesten wachten.

Toch doorgaan.Dan weet je genoeg.Met alle gevolgen vandien.

 

Beantwoorden
0 Likes
Rik12
Experienced Meerweter
Berichten: 251
Een bus vol! Topicvreter! BINGO! De volle 100!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Ik kan wel een rede bedenken waarom reeds bestaande klanten boos worden op de technicus of aan de telefoon met de klantendienst omdat dit niet de service is die we gewend zijn van telenet daarom ben je enorm ontgoocheld en dat veroorzaakt boosheid.

Waarom moet je trouwens een samenwerking aangaan met buitenlandse consultancy bedrijven ? is er nu echt geen Belgisch bedrijf dat die software kan maken ik bedoel ik heb niks tegen Amerikanen he maar in dat geval heb je nog bijkomstige nadelen zoals het tijdsverschil tussen beide landen.

 

Je had moeten luisteren naar je personeel telenet en het nieuwe systeem enkel uitrollen in een regio naar eigen keuze wanneer er dan veel klachten komen uit deze regio weten jullie meteen genoeg.Nu ga je op de blaren moeten zitten want zolang ik nog leef zal ik dit niet vergeten.Het management wil perse nieuwe slecht werkende software doordrukken hier zit financieel gewin achter meer wil ik niet zeggen want daar ga ik later spijt van krijgen.

Bedankt Quentin en Tibe om jullie verhaal te delen !

Beantwoorden
0 Likes
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7598
Dat verdient een trofee! Een echt antwoordkanon jij! MVP, Most Valuable Poster! PhD in problem solving!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Dat zat eraan te komen. De grote vraag is hoe is dat mogelijk. Ze spraken er al 10 jaar van. Zo'n gigantische operatie en het dan zo amateuristisch aanpakken. En er bovenop nog eens proberen dood te zwijgen. Een cultuur die al langer heerst bij Telenet. Nooit rechtuit durven communiceren. We zaten al in februari of maart voor ze zich voor de eerste keer hebben geexcuseerd voor het grote publiek. En toen wisten ze al maanden dat er iets loos was, alleen al als ze de netweters gevolgd hadden dan hadden ze dit al gezien. Dat is een gigantische blammage voor een bedrijf als Telenet en ze gaan sterk moeten uitpakken om dit goed te maken. Ze zullen het gigantisch kostenplaatje zomaar niet kunnen wegmoffelen. Zo zie je maar dat globalisatie en outsourcing naar lage loon landen niet altijd rendeert en soms als een boomerang terug komt( zie maar wat corona en dergelijke heeft teweeg gebracht). Hopelijk gaan bedrijven hun lesje leren en zeker die slimme koppen die alleen maar korte termijn visie hebben over winst maken. Toch succes gewenst

   Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
K-330
Professional Meerweter
Berichten: 146
Opgeruimd staat netjes! Full speed writing! Een bus vol! WOW, overzichtelijk!

Telenet-technici klappen uit de biecht

@Rik12 Even het kookpunt laten zakken jongen, want dat is slecht voor je hart. En beleefd blijven, kom je het verst 🙂

Ja, communicatie? Bestaat dit woord in de woordenboek van Telenet wel? Ik bedoel 'goede communicatie' zoals het hoort te zijn naar de klanten toe. 

Ik stel me daar een groot vraagteken?

Beantwoorden
0 Likes
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

En dan nog een fikse prijsverhoging doorvoeren.

Je moet maar lef hebben.

John Porter kan best snel opkrassen,heeft er in zijn bewindsjaren weinig tot niets van terecht gebracht.

Concurentie buiten Orange(waar Telenet ook van meesmult) kan me maar max 90Mbps(mischien nog veel minder,afstand Rop verdeelkast koperlijn) aanbieden anno 2023 niet meer van deze tijd.

Eens glasvezel hier ben ik vliegen.

 

 

Beantwoorden
0 Likes
Weetnetter
Freshman Meerweter
Berichten: 74
Lees je nog iets anders? ;-) Lezersgoud. Respect! Topicvreter! Topicwurm!

Telenet-technici klappen uit de biecht

"John Porter kan best snel opkrassen,heeft er in zijn bewindsjaren weinig tot niets van terecht gebracht."

Mister Porter zal niet opstappen want hij heeft idd niets of weinig gedaan voor de klanten maar door de aandeelhouders wordt hij op handen gedragen en het zijn zij die beslissen of hij moet gaan.

"2.665,0 miljoen opbrengsten voor het jaar afgesloten op 31 december 2022"

"997,0 miljoen nettowinst voor het jaar afgesloten op 31 december 2022"

"As the CEO and MD & Director of Telenet NV, the total compensation of Mr Porter at Telenet NV is $2,637,391.

Beantwoorden
0 Likes
janne_man
Professional Superweter
Berichten: 4818
PhD in problem solving! De gouden postveer is voor jou Jij alziend oog. ;-) Ere-Krak

Telenet-technici klappen uit de biecht

Correctie: niet voor de aandeelhouders, maar voor één aandeelhouder al de opbrengst voor alle andere aandeelhouders zijn enkel een vorm van lichte nevenschade voor die ene aandeelhouder.

Beantwoorden
0 Likes
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

John C. Malone.🙄

Beantwoorden
0 Likes
flip1953
Freshman Allesweter
Berichten: 1320
Applaus voor jezelf! Boek alvast het Sportpaleis! Bye-bye Google, hello Yougle! Straf. Héél straf!

Telenet-technici klappen uit de biecht


@K-330  schreef:

Toch een bedankje dat dit ook in Netweters kan gecommuniceerd worden, zodat anderen die de krant niet lezen, dit artikel kunnen lezen.


Bedankje?

Voor het illegaal integraal kopiëren van auteursrechterlijk beschermd materiaal?

Beantwoorden
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7598
Dat verdient een trofee! Een echt antwoordkanon jij! MVP, Most Valuable Poster! PhD in problem solving!

Telenet-technici klappen uit de biecht

En dan nog zonder de bron of de auteur van het artikel te vermelden....

   Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
0 Likes
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Bron

Zekers nog nooit gehoord van Belga🙄

Beantwoorden
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7598
Dat verdient een trofee! Een echt antwoordkanon jij! MVP, Most Valuable Poster! PhD in problem solving!

Telenet-technici klappen uit de biecht

Zeker wel. Maar de beleefdheid, op zijn minst, vraagt om bron en/of auteur te veremelden.  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
0 Likes
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Lees je nog iets anders? ;-) Full speed writing!

Telenet-technici klappen uit de biecht

'Belga' staat er bij mijn topic start toch  duidelijk  onder.

Beantwoorden
0 Likes