Beantwoorden
luc55
Professional Allesweter
Berichten: 2980
Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend! De slimste mens? Dat ben jij. GP, kort voor Giga Poster!

Tijdstippen in TV-gids kloppen niet

In Tv gids staan nog te veel foute tijdstippen tot wel 9 min dat is te veel

van veel programma's ontbreekt de laatste min altijd

Omdat 9 min later begint moet je wel geen 1 min reclame zien  hoera

maar wel einde missen de play zenders is de laatste tijd het meest IMG_20230318_234208 (2).jpg

 

Titel gewijzigd door Marie4 (mod) | Vorige titel: In Tv gids staan nog te veel foute tijdstippen tot wel

18 reacties
Ex-Netweter
 

Tijdstippen in TV-gids kloppen niet

VRT past de begin- en eindtijden realtime aan, het bestand dat de VRT publiceert verandert dus nog in de loop van de dag. Blijkbaar is het concept "realtime" voor sommigen te ingewikkeld om te begrijpen.
Had je tien minuutjes op voorhand nog eens gaan kijken naar het bestand, dan zag je dat de begin- en eindtijden waren aangepast:

Dag Weerman Frank:

  • begin: 19:46:52
  • einde: 20:36:23
loti
Experienced Veelweter
Berichten: 384
JACKPOT! WOW! Full speed writing! Lees je nog iets anders? ;-)

Tijdstippen in TV-gids kloppen niet

Waarom moet je tien minuten voor de tijd,nog eens(bestand) gaan controleren.

Waar is dat goed voor?

 

janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5276
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Tijdstippen in TV-gids kloppen niet

De pot ...

Als ik een bus van de Lijn wil nemen, kijk ik op de app. Daar kan ik zien wat de verwachte tijd van aankomts is. Tussen het ogenblik van consulteren en de werkelijke tijd van aankomst kan er nog van alles gebeuren zodat de werkelijke tijd vroeger of later kan zijn.

De VRT past haar schema dynamisch aan. Ik heb daar geen probleem mee. Maar gisteren met groot bazuin verkondigen dat in stenen gebeieteld staat dat het aanvangsuur X is en vandaag zeveren dat het bijna één minuut vroeger was, daarmee is niemand gediend. Zoalng Telenet de tijden opgeeft die de zenders zelf ruim op voorhand geven is alles in orde, behalve voor mierenneukers.

CarlAtTelenet
Freshman Veelweter
Berichten: 182
Waar zijn die handjes? De race is begonnen! De magic number! Even demarreren...

Tijdstippen in TV-gids kloppen niet

Dag @luc55,

Zoals al zeer goed uitgelegd door anderen (waarvoor dank) werkt dit mechanisme helemaal anders en veel complexer dan "Dagelijks zou er een controle moeten zijn dat de info klopt".
Vooreerst omdat je pas ná effectieve uitzending met zekerheid het juiste uitzenduur kan bepalen. In een wielerwedstrijd weet je ook pas achteraf wie wanneer over de lijn rijdt.
Dit valt met de beste wil van de wereld nauwelijks te voorspellen en wijkt in de praktijk quasi altijd af van wat vooraf door de broadcasters zélf ingeschat werd (Printed StartTime, "de boekskes" en de TV-Gids die wij tonen).

In de praktijk geeft een broadcaster doorgaans 10-15 dagen op voorhand zijn gepland schedule door.
Daar kunnen om vele redenen nog aanpassingen aan gemaakt worden (programmawissels, ...), maar ook last-minute kunnen veel scenario's voor een shift zorgen (een ongepland nieuws, een sport-event of live-uitzending die uitloopt). Dit zijn de grote aanpassingen.

Maar ook op detailniveau zie je in de praktijk zelden of nooit uitzendingen exact op het vooraf geplande tijdstip starten (en daar heb ik enorme hoeveelheden data over). Als doorheen de dag elk programma en de break tussenin nog maar een paar seconden afwijkt, zie je naar de avond soms al stevige afwijkingen. Of soms kan één bepaald programma voor grotere shifts zorgen: denk bv. aan de live-uitzendingen van De Tafel van Gert.

Zonder teveel in detail te willen treden, leveren de grote Vlaamse broadcasters ons zélf hun technische starttijden aan: deze wijken door hun natuur doorgaans af van de eerdere printed starttimes. Vaak krijgen we dan herberekende updates door naarmate we dichter bij het uitzenduur komen (soms meer dan 10), maar dit zijn nog altijd voorspellingen.
De effectieve starttijd is doorgaans pas na uitzending van een event bekend: helemaal eigen aan het beestje. Maar die moet dan nog via verschillende ecosystemen doorstromen en propageren naar jouw client: ook dáár gaat enige tijd overheen. Waarbij ook nog de updatefrequentie waartegen een broadcaster ons de tijden doorspeelt een grote rol speelt: een deel doet dat bijna-live, een ander deel X keer per dag. Waardoor het kan dat je even (tot een eind) na uitzending een verkeerd startmoment ziet, dat dan mogelijks later scherper gesteld wordt, wanneer we de laatste update doorkrijgen.
Waar nog bij komt dat, hoewel dit complex systeem doorgaans prima werkt, er veel factoren bij verschillende partijen kunnen veroorzaken dat er voor een bepaald event geen -of een foute- technische starttijd doorkomt.

Om deze reden zit er ook sinds jaar en dag een pre- en post-buffer op de opnames, want technische starttijden zijn een relatief recent fenomeen en zeker niet perfect. Deze buffer kan het overgrote deel van dergelijke afwijkingen alsnog opvangen.

Carl

--Metadata Engineer @Telenet