Beantwoorden
laserlord
Freshman Weetjesweter
Berichten: 14
Dat loopt vlotjes. Jij bent af! Handje vol! Goed gevonden!

Kunnen IMAP en POP3 samenwerken?

Een vraagje voor de specialisten onder jullie...

Ik heb een kennis die e-mail problemen had, mails kwamen 2x binnen etc... op zijn computer.  Bleek dat hij nog via pop3 werkte op zijn computer en intussen via IMAP op zijn tablet.

Ik heb nu op zijn computer zijn 2 e-mail boxen ook als IMAP toegevoegd.

Nu heeft hij dus zowel z'n mailbox onder het IMAP protocol als eentje via pop3.

Mijn vraag is, kunnen beide systemen (manieren van werken) eigenlijk perfect naast elkaar lopen ?
Gaat er "iets" gebeuren als ik zijn pop3 account ga verwijderen (vooraleer zal ik natuurlijk eerst de mails nog overzetten op de pc naar de nieuwe imap account).

Als je via pop3 mails blijft hij binnentrekken, gaan dan de devices die IMAP gebruiken deze mails ook nog krijgen ?   Indien ja, dan is het dus zo dat er "boven" pop3 en imap dus nog één verdeling (duplicering) van mail zit die naar beide protocollen mail uitlevert ?

Ik probeer het (samen)werken van deze protocollen wat te doorgronden en te begrijpen.

Groeten, Nicolas

 

Titel gewijzigd door MarianneM | Vorige titel: IMAP en POP3 samen...

0 Likes
4 reacties
NofanTasi
Freshman Bijna Allesweter
Berichten: 480
Meer goede raad dan tante Kaat Opgeruimd staat netjes! WOW! Lees je nog iets anders? ;-)

Kunnen IMAP en POP3 samenwerken?

POP en IMAP clients van zelfde Telenet account beheren zelfde mailserver INBOX. Mogelijk gevaar met POP is dat bepaalde INBOX e-mails na bepaalde (instelbare) tijd 'automatisch' van de server verwijderd worden. Zet desnoods 'leave e-mails on server' (ik ken de standaard Nederlandse uitdrukking daarvoor niet) en manipuleer e-mails met IMAP clients (die zijn daar per design ook beter geschikt voor). POP clients met 'leave e-mails on server' uitschakelen (verwijderen) kan geen kwaad. Maar (in tegenstelling tot POP): IMAP copieert e-mails niet naar lokale disk. Het beheer van IMAP cloud ruimte (en van lokale disk ook natuurlijk) moet door de gebruiker 'manueel' gebeuren. Maar, de mailserver INBOX (en de server IMAP Boxen) moet(en) sowieso beheerd worden, ze kunnen niet oneindig groeien in de cloud.

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
kristofDW
Experienced Allesweter
Berichten: 1668
Krak 2021 Krak 2022 Krak Hallo zeg! Wat weet jij niet?

Kunnen IMAP en POP3 samenwerken?

@laserlord Je kan eens volgende link bekijken : https://www.combell.com/nl/help/kb/moet-ik-mijn-basic-mailbox-instellen-met-pop-of-imap/?gclid=EAIaI...

In deze link kan je terugvinden wanneer je het beste pop gebruikt of wanneer IMAP.

Je moet gewoon rekening houden als je met POP3 je mail binnentrekt en geen copy achterlaat op de server, dat je niets kan binnenhalen via IMAP omdat de mail al weggetrokken is vanuit de server.

IMAP is aanbevolen indien je jouw mail op verschillende toestellen gebruikt en POP wanneer je een plaatselijk archief wil bijhouden (alleen lokaal en dus niet op de server tenzij je een kopie van berichten op de server achterlaat.) Daar heb je natuurlijk nog de keuze om de berichten na x aantal dagen te verwijderen. Hier heb je dus een eigen keuze.


  KristofDW | Krak
  carpé diem.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7734
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Kunnen IMAP en POP3 samenwerken?

@laserlord  Beiden zijn perfect mogelijk. Ik heb IMAp ingesteld op mijn smartphone en op mijn tablet. POP3 op mijn vaste PC met outlook365 als mailclient. Mijn POP3 is dusdanig ingesteld dat mijn mails maar na 90 dagen van de server worden verwijderd. Ik kan dus via IMAP mijn mails bekijken tot 90 dagen terug. Meer dan voldoende. En op mijn PC een uitstekend archief.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
NofanTasi
Freshman Bijna Allesweter
Berichten: 480
Meer goede raad dan tante Kaat Opgeruimd staat netjes! WOW! Lees je nog iets anders? ;-)

Kunnen IMAP en POP3 samenwerken?

@igvfer: enkel POP3 op (hoofd?) computer, en IMAP op andere devices, is inderdaad een klassieke en typische (backward compatiebele) setup. @laserlord heeft op dit moment beiden op de (hoofd?) computer van zijn kennis gezet, en, vroeg zich onder andere af of POP3 verwijderen zonder problemen kan. Nu: dat kan ... m.a.w.: men kan net even goed ook enkel IMAP op (hoofd) computer gebruiken. Maar: men moet wel weten waar de e-mail Boxen (of Folders als je wil) zich bevinden, op lokale disk of op de server. Kopieren of verzetten van-naar de verschillende e-mail Boxen kan (en is aangeraden) met IMAP, maar men moet Boxen organiseren en operaties manueel uitvoeren (terwijl typisch POP3 gewoon de ontbrekende INBOX e-mails naar lokale disk kopieert). Weet ook dat POP3 enkel de (zelfde als IMAP) INBOX op de server kent (en weinigen gebruikten het tot men mobiele devices had om eveneens e-mail op te raadplegen). Andere IMAP clients op andere devices zien enkel de server Boxen (en hun eigen lokale Boxen). IMAP was in zekere zin een van de eerste Cloud based protocols. Tenslotte, IMAP is eerder 'pull' dan 'push' oriented qua design. Dat is (IMO) een generiek netwerk communicatie protocol pluspunt. Success!

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes