De Netweters
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

DOCSIS 3.1 E-Router bridgen: waar hang ik Digicorder?

Beantwoorden
DJFransZeus
Professional Beetjesweter
Berichten: 7
Primeur! Leesbeest! Mooi, mooi! Hey, jij weer! :-)

Telenet kwam DOCSIS 3.1 E-ROUTER (DOCSIS) installeren, abo met Speedboost.

Voorbij de e-router: mijn eigen Cisco-router RV325 met GB Wan-poort; alles komt achter deze eigen router te staan (eigen wifi, printing, https, DNS, etc)
De e-router geeft momenteel zijn eigen LAN, de RV325 krijgt een 192.168.0 adres op zijn Wan-poort
Ik wil dubbele routing gaan vermijden, dus de e-router in bridging zetten door het Mac-adres van de Wan-poort van de cisco in de configuratie op te nemen.

Ik veronderstel dat de digibox ool achter de RV325 router kan/moet, of moet die op de e-router blijven?

 

0 Likes
Beantwoorden
18 reacties
StefaanH
Experienced Meesterweter
Berichten: 2557
Applaus voor jezelf! Happy New Year! Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend!

@DJFransZeus 

 

Als het een digibox of digicorder is dat je hebt moet die inderdaad op een van de LAN poorten van de Telenet router hangen, en dus niet op uw eigen router.

 

De reden is dat de digicorder of box rechtstreeks met Telenet moet verbonden worden om interactief te kunnen zijn. Indien hij aan uw eigen router verbonden is gaat dat niet lukken. De Telenet routers hebben toegang tot een database met alle MAC adressen van digicorders en boxen en kennen aan deze toestellen een specifiek IP adres toe dat die rechtstreekse verbinding met Telenet toelaat. Uw eigen router kan dat niet.

 

Als het een TV-Box is dat je hebt kan het wel, aansluiten op uw eigen router, maar Telenet raadt het af om het te doen. Dus bij voorkeur ook op de Telenet router aansluiten.


   StefaanH | Krak
    De Gustibus et Coloribus non est disputandum.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 5991
Wat een systeem! Happy New Year! Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat

@DJFransZeus   Ik ga er vanuit dat de modem/router die ze geplaatst hebben de nieuwe e-modem is, zonder wifi.

Dus kan je door het mac-adres in "Mijn Telenet" in te geven je eigen router een publiek IPadres geven.

Digicorder en digibox laat je rechtstreeks aangesloten op de e-modem.

 



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
philippe_d
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 937
Ongelooflijk (maar waar)! Volop in the game! Happy New Year! Alles op zijn plek!

Ik heb zelf geen ervaring met de Cisco RV325, maar dat ziet er mij een zeer professionele router uit, en wellicht heb je hier mogelijkheden die op een gewone  residientiële router niet mogelijk is.

 

Indien jij de mogelijk zou hebben (via de webinterface, CLI, of config bestand ?) om, op basis van een MAC adres, de digicorder te "bridgen" naar de WAN poort, dan zou de digicorder wellicht wèl werken als je die aansluit op je intern netwerk.

Je krijgt dan eigenlijk een "Mac-passtrough" voor de digicorder, zodat deze jouw eigen router bypasst.

 

Een digicorder heeft 2 MAC adressen:

  1. 68:63:59:x:x:x is het Mac adres die je in de technische info vindt (of op de sticker). Dit Mac adres, gekend bij Telenet, dient voor de interactiviteit
  2. 6A:63:59:x:x:x krijgt een IPv4 adres via DHCP op het eigen LAN.

Je moet er dus voor zorgen dat de netwerkkaart met MAC 68:68:59:x:x:x in je bridge zit.

 

Ik zie ook dat de Cisco een dual WAN router is.

Je zou dus beide WAN poorten kunnen verbinden met de Telenet E-router. Een van de WAN poorten krijgt een extern IPv4 (via de Telenet E-router Mac passtrough)

Als je er nu zou in slagen om de digicorder met MAC 68:63:59 automatisch te bridgen naar de 2de WAN poort, zou misschien ook een oplossing kunnen zijn?

 

Ik zou eens alle mogelijkheden van jouw Cisco router uitpluizen ... 

 

 

Tags (1)
0 Likes
Beantwoorden
BennoV
Professional Beetjesweter
Berichten: 6
Leesclubje starten? Handje vol! Primeur! Hey, jij weer! :-)

Hallo @StefaanH ,

 

Wat een heldere uitleg! Dankjewel.

Mag ik je mijn uitdaging voorleggen? Volgens mij ben ik niet de enige met dit probleem: ik zou het netwerkverkeer van de modem tot bij de twee digicorders moeten krijgen. Dat is tot nu toe nog nooit gelukt. Ik kan wel tv kijken, maar bijvoorbeeld niet pauzeren. Ik kan wel opnames bekijken.   

 

Eerder deze week is de oude modem vervangen door een Docsis 3.1E. Zou het nu technisch wel kunnen lukken?  

 

Dit is de situatie:

  • links building 1: Kantoor
  • rechts building 2: Huis

Netwerk Layout Anonymized.jpg

 

Er ligt maar 1 ethernet kabel tussen het kantoor en het huis. Die is in gebruik als uplink tussen de UniFi switches.

 

Kabelaansluitingen:

T1 = Docsis 3.1E modem (poort 1) <-----> USG-Pro-4 (WAN1)

S1 = USG-Pro-4 (LAN1) <----> UniFi US-8-150W (port 1)

 

Volgende vlans zijn geconfigureerd:

vlan10: management (UniFi devices / provisioning)

vlan20: normaal netwerkverkeer

vlan30: IoT devices

vlan40: digicorder netwerkverkeer

 

De USG-Pro-4 doet natuurlijk eigen natting. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de Docsis 3.1E modem in deze setup de digicorders te laten 'zien'? Is dit met de nieuwe modem nu technisch wel mogelijk (door die MAC bridging functie)? En aan welke voorwaarden moet ik voldoen? En als het niet lukt, is het dan misschien wel mogelijk met de TV box?

 

Met vriendelijke groet, 

BennoV

0 Likes
Beantwoorden
StefaanH
Experienced Meesterweter
Berichten: 2557
Applaus voor jezelf! Happy New Year! Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend!

@BennoV 

 

Als ik uw eigen tekening bekijk stel ik vast dat je aan de E-router slechts één kabel laat toekomen, namelijk die van de Unifi Gateway Pro.

Met de E-router in MAC Passthrough mode gebruik je dus geen functionaliteiten van de Telenet router. Alles wordt beheerd door de Unifi via die ene poort op de E-router die "gebridged" is.

 

Om een digicorder interactief te maken zijn er volgende aansluitmogelijkheden:

  1. Rechtstreeks aan een HGW
  2. Rechtstreeks aan een switch tussen een modem-only en een eigen router
  3. Rechtstreeks aan een switch tussen de "gebridgde" poort van de E-router en de eigen router
  4. Aan een andere dan de "gebridge" poort van de E-router
  5. Via een VLAN achter een eigen router die op zijn beurt aan een modem-only of een "gebridge" poort van een E-router aangesloten is.

Als ik uw schema bekijk is er dus enkel optie 5 die voor u in aanmerking komt aangezien er slechts één utp kabel de twee locaties verbindt. Ik ben nu wel geen specialist in VLAN dus daar kan ik u verder niet in detail mee helpen.

 

Samengevat komt het hierop neer: een digicorder moet ofwel aan een router van Telenet hangen ofwel rechtstreeks aan een modem. Dus niet (zonder VLAN) aan een eigen router.

 

Moest dat met die VLAN niet realiseerbaar zijn, rest u enkel de switch naar een TV-Box. Daarmee gaat het wel lukken om achter een eigen router interactief te zijn. Let wel, het wordt niet ondersteund door Telenet en dus ook afgeraden. Maar het werkt dus wel.

 

Ik hoop dat je hiermee iets geholpen bent ...


   StefaanH | Krak
    De Gustibus et Coloribus non est disputandum.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
StefaanH
Experienced Meesterweter
Berichten: 2557
Applaus voor jezelf! Happy New Year! Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend!

@BennoV 

 

Ik heb net de hele thread nog eens doorgenomen en wat @philippe_d aanhaalt is ook een mogelijkheid:

 

Als je erin slaagt om op uw eigen (geavanceerde) router ook aan MAC bridging te doen kun je, gebruik makende van uw tweede WAN poort, de digicorder "bridgen" naar een gewone poort op de E-router.

Dan ben je wel beperkt tot één digicorder, en je hebt er twee ... Een een mix van één digicorder en één TV-Box, dat is helaas niet mogelijk. Technisch misschien wel, maar commercieel niet toegelaten door Telenet.

 

Voor de volledigheid vermeld ik het toch.

 

Veel succes !!


   StefaanH | Krak
    De Gustibus et Coloribus non est disputandum.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
philippe_d
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 937
Ongelooflijk (maar waar)! Volop in the game! Happy New Year! Alles op zijn plek!

@StefaanH  schreef:

Als je erin slaagt om op uw eigen (geavanceerde) router ook aan MAC bridging te doen kun je, gebruik makende van uw tweede WAN poort, de digicorder "bridgen" naar een gewone poort op de E-router.

Dan ben je wel beperkt tot één digicorder, en je hebt er twee ... 


Niet noodzakelijk

Als je een Mac bridge zou kunnen instellen op 68:63:59 dan komen alle digicorders (68:63:59:x:x:x) op de bridge 😊

 


@BennoV  schreef:

Mag ik je mijn uitdaging voorleggen? Volgens mij ben ik niet de enige met dit probleem: ik zou het netwerkverkeer van de modem tot bij de twee digicorders moeten krijgen. Dat is tot nu toe nog nooit gelukt. Ik kan wel tv kijken, maar bijvoorbeeld niet pauzeren. Ik kan wel opnames bekijken.   

 

Dit is de situatie:

  • links building 1: Kantoor
  • rechts building 2: Huis

Er ligt maar 1 ethernet kabel tussen het kantoor en het huis. Die is in gebruik als uplink tussen de UniFi switches.

 

Volgende vlans zijn geconfigureerd:

vlan10: management (UniFi devices / provisioning)

vlan20: normaal netwerkverkeer

vlan30: IoT devices

vlan40: digicorder netwerkverkeer


Eigenlijk begrijp ik je probleem niet.

Je zegt zelf dat je met VLAN's werkt, ik neem dus aan dat je een "advanced" user bent, en weet wat je doet met de VLANs?

  • je hebt VLAN40 geconfigureerd voor het digicorder netwerkverkeer.
  • ik neem dus aan dat je 2 digicorders op de 2de switch ("Huis") aangesloten zijn op 2 VLAN40 poorten
  • ik neem aan dat de verbinding tussen beide switches als "trunk" geconfigureerd zijn.

Dan is het toch heel simpel:

  1. je moet VLAN40 ook configureren op de 1ste switch ("Kantoor").
  2. je moet de VLAN40 poort verbinden met de Telenet HGW (op die manier "zien" de digicorders de Telenet modem).

Volgens jouw tekening zijn alle poorten op de 1ste switch bezet, maar je hebt nog 10 poorten vrij op de 3 Unifi IW HD's, en misschien kan je printer ook op WiFi 😉.

 

Alternatief is VLAN's configureren op de USG Pro (en hier VLAN40 bridgen met WAN1)?

 


@BennoV  schreef:

De USG-Pro-4 doet natuurlijk eigen natting. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de Docsis 3.1E modem in deze setup de digicorders te laten 'zien'? Is dit met de nieuwe modem nu technisch wel mogelijk (door die MAC bridging functie)? En aan welke voorwaarden moet ik voldoen?


Het gebruik van de E-router, met mogelijkheid van de bridge heeft met jouw probleem niets te maken. De voorgestelde oplossing(en) werken zowel met de gewone HGW als met de E-router.

Het enige verschil met de E-router is:

  1. dat je USG pro een publiek IPv4 adres krijgt (op WAN1) in plaats van een intern (192.168.0.x) adres.
  2. dat IPv6 (voorlopig) niet zal werken op de USG Pro 🙄

Switchen naar de E-router is dus niet "de" oplossing van jouw probleem ..

Beantwoorden
philippe_d
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 937
Ongelooflijk (maar waar)! Volop in the game! Happy New Year! Alles op zijn plek!

Bijkomend vraagje voor uitleg op jouw tekening.

 

TV decoder 2 ("bedroom") is aangesloten op een switch (ook een Unifi IW-HD?). Dat wil dus zeggen:

  • dat de verbinding tussen de 2de switch ("Huis") en de switch "bedroom" geconfigureerd is als "trunk"
  • dus de poort S6 op de 2de switch (Huis) is een trunk, alsook poort 1 op de switch "bedroom"?
  • poort 2 op switch "bedroom" is een VLAN40 poort (naar decoder 2)?

Indien niet, zal decoder 2 niet in VLAN40 terecht komen.

 

PS. Zoals @StefaanH  reeds schreef: met de TV-boxes in plaats van decoders zijn jouw problemen betreffende interactiviteit ook opgelost: TV boxen mogen op je eigen netwerk komen...

Beantwoorden
Wheng
Professional Allesweter
Berichten: 1432
GP, kort voor Giga Poster! Happy New Year! Hallo zeg! Wat weet jij niet? Applaus voor jezelf!

@BennoV  schreef:

Hallo @StefaanH ,

 

Wat een heldere uitleg! Dankjewel.

Mag ik je mijn uitdaging voorleggen? Volgens mij ben ik niet de enige met dit probleem: ik zou het netwerkverkeer van de modem tot bij de twee digicorders moeten krijgen. Dat is tot nu toe nog nooit gelukt. Ik kan wel tv kijken, maar bijvoorbeeld niet pauzeren. Ik kan wel opnames bekijken.   

 


 

Kunnen pauzeren of niet heeft niets met het netwerk te maken.

Heb je 2 digicorders of 1 digicorder en 1 digibox? Als je 2de decoder een digibox is, kan je inderdaad niet pauzeren op dat toestel. Met een digibox opnames kijken die op de digicorder staan, heeft wel met het netwerk te maken. Want om opnames te kunnen delen moeten beide decoders interactief zijn. Pauzeren is enkel mogelijk op een digicorder omdat deze een harde schijf heeft, in tegenstelling tot een digibox.

Zoals ik al zei: pauzeren heeft niets met het netwerk te maken. Heb je toch 2 digicorders en kan je niet pauzeren, dan moet je eens kijken in de instellingen en controleren of tijdzappen aanstaat. Ik dacht dat dat onder opname-instellingen stond.

 


    Wheng | Krak
    Everyone is wise until he speaks.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
BennoV
Professional Beetjesweter
Berichten: 6
Leesclubje starten? Handje vol! Primeur! Hey, jij weer! :-)

@StefaanH super bedankt voor je inzichten! 
Ik ga optie 5 eens proberen op zegen van hoop 🙂

Beantwoorden
BennoV
Professional Beetjesweter
Berichten: 6
Leesclubje starten? Handje vol! Primeur! Hey, jij weer! :-)

@philippe_d

 

Dankjewel voor je inzichten. 

 

Het klopt dat de verbinding tussen beide switches een trunk is. Vanaf de switch in het huis, is ook de verbinding naar de IW-HD's getrunked. Ik laat vlan40 uitkomen bij specifieke poorten op de IW-HD's en daar is dan vlan40 untagged beschikbaar.

 

Zou het kunnen dat de digicorder, behalve een standaard 192.168.x.x ip adres, ook een 10.x.x.x ip adres moet toegewezen krijgen? Of een 10.x.x.x tout court? Maw dat dat 10.x.x.x ip adres dient om te communiceren met achterliggende telenet services voor de digicorder? En dat de telenet modem dat verder allemaal zelf regelt. Het zou een verklaring kunnen zijn waarom een digicorder rechtstreeks aan de modem moet gekoppeld worden. 

 

In een vorige setup (vorig huis) maakte ik vanaf de telenet modem een aftakking met een unmanaged switch waaraan ik dan een powerline connecteerde, om vervolgens de powerline te laten uitkomen bij de digicorders. 

Schematisch: 

Telenet modem 

|--> Unmanaged switch

        |--> USG pro

        |--> powerline

            |--> powerline --> digicorder1

            |--> powerline --> digicorder2

Dat werkte perfect.

 

Maaaar, in het nieuwe huis zijn er twee verschillende meterkasten: eentje voor het kantoor en eentje voor het huis. Een powerline in het kantoor kan daardoor een powerline in het huis niet 'zien'.

Beantwoorden
BennoV
Professional Beetjesweter
Berichten: 6
Leesclubje starten? Handje vol! Primeur! Hey, jij weer! :-)

 

 

Ja correct. 

Dus 'office switch' port 8 is trunk naar home switch port 1 (S1). 

En S5 op de 'home switch' is een trunk naar de 'main room' IW-HD en daarop is port 2 untagged vlan40.

En S6 op de 'home switch' is een trunk naar de 'bedroom' IW-HD en daarop is port 2 untagged vlan40.

 

Dus als ik het goed begrijp, zeg je dat het hele issue zou kunnen opgelost zijn als ik de digicorders zou vervangen met TV Boxen? That would be awesome!

Maar in tegenstelling tot wat je zegt, hoorde ik bij de Telenet support desk dat ook een TV box nog steeds rechtstreeks aan telenet modem zou moeten worden gekoppeld. Het zou heel cool zijn als de Telenet support desk zich hierin vergist. Kan iemand dat met zekerheid bevestigen? 

 

0 Likes
Beantwoorden
BennoV
Professional Beetjesweter
Berichten: 6
Leesclubje starten? Handje vol! Primeur! Hey, jij weer! :-)

@Wheng,

 

Het gaat inderdaad om een digibox en een digicorder. Je hebt helemaal gelijk!

Dankjewel om even te verhelderen.

 

Beantwoorden
philippe_d
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 937
Ongelooflijk (maar waar)! Volop in the game! Happy New Year! Alles op zijn plek!

@BennoV  schreef:

Het klopt dat de verbinding tussen beide switches een trunk is. Vanaf de switch in het huis, is ook de verbinding naar de IW-HD's getrunked. Ik laat vlan40 uitkomen bij specifieke poorten op de IW-HD's en daar is dan vlan40 untagged beschikbaar.


Dat heb je perfect gedaan, met goede kennis over de werking van VLAN's 👍

Nu zijn je beide digicorders wel op hetzelfde netwerk, maar wat je misschien over het hoofd ziet is dat deze "digicorder VLAN" ook een verbinding naar de Telenet modem nodig heeft. Hier zie ik 2 mogelijkheden:

  1. Op 1ste switch een VLAN40 (untagged) poort verbinden met de E-router.
  2. Indien de USG Pro ook VLAN's ondersteunt: een trunk tussen de 1ste switch en de LAN poort van de USG, en op de USG Pro VLAN40 (untagged) op WAN2 instellen (en van hieruit een verbinding met de E-router)? Of een bridge tussen VLAN40 en WAN1?

Op die manier worden de digicorders verbonden met de Telenet modem. Nu krijgen beide digicorders waarschijnlijk een APIPA IP adres (169.254.x.x). Hiermee "zien" ze elkaar wel, gezien beide in hetzelfde subnet (255.255.0.0), maar hebben geen interactiviteit.

 


@BennoV  schreef:

Zou het kunnen dat de digicorder, behalve een standaard 192.168.x.x ip adres, ook een 10.x.x.x ip adres moet toegewezen krijgen? Of een 10.x.x.x tout court? Maw dat dat 10.x.x.x ip adres dient om te communiceren met achterliggende telenet services voor de digicorder?


Inderdaad, de digicorders, die achter de E-router of een HGW aangesloten zijn krijgen 2 IP adressen:

  1. het MAC adres 68:63:59:x:x:x krijgt een 10.x.x.x. adres (via Mac passtrough op de modem). Deze dient voor interactiviteit
  2. het MAC 6A:63:59:x:x:x krijgt een 192.168.0. via het interne LAN DHCP (E-router of HGW).

@BennoV  schreef:

Dus als ik het goed begrijp, zeg je dat het hele issue zou kunnen opgelost zijn als ik de digicorders zou vervangen met TV Boxen? That would be awesome!

Maar in tegenstelling tot wat je zegt, hoorde ik bij de Telenet support desk dat ook een TV box nog steeds rechtstreeks aan telenet modem zou moeten worden gekoppeld. Het zou heel cool zijn als de Telenet support desk zich hierin vergist. Kan iemand dat met zekerheid bevestigen? 


Je moet niet altijd geloven wat de Helpdesk zegt 😊.

TV boxen werken perfect achter een eigen router. 

  • In dat geval moet je natuurlijk de setup met aparte VLAN verwijderen, en de TV boxen op jouw LAN zetten (VLAN20). De TV boxen krijgen dan een intern IP van jouw USG Pro LAN.
  • Dat werkt zeker (bevestigd door verschillende gebruikers). Misschien de eerste keer wel rechtstreeks verbinden om deze te initiëren en om ook eventuele Firmware update binnen te halen?
  • Blijkbaar moeten de TV Boxen wel een werkende IPv6 verbinding hebben (en tot nader order is dit dus nog niet het geval met een eigen router achter de CV8560E 🤔.
  • Last but not least: er is voorlopig ook een probleem betreft beschikbaarheid

 

Conclusie:

de gemakkelijkste oplossing voor jouw lijkt gewoon om ervoor te zorgen dat je jouw VLAN40 verbindt met de HGW (via de switch, of via de USG Pro) 😉.

Beantwoorden