Beantwoorden
EdwinC
Experienced Meerweter
Berichten: 104
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@SuzyBedankt voor die info.

 

Misschien mag ik hierop verder inpikken of wordt dit beter een nieuwe topic, Suzy ga gerust uw gang..., maar ik had eens graag wat meer duidelijkheid gekregen over de technische kant van de Telenet-coax en het aanbod dat ermee vrij te ontvangen valt .

Dus de topic "Free to Air" klopt nog 😉

Toen ik daarstraks bijna een Telenet-verkoopcentrum binnenliep en het personeel in kwestie aanschouwde, wist ik - sorry hoor!! - dat die me heel zeker niet van antwoord konden dienen voor de vragen die ik hier ga stellen... en ben ik even snel terug naar buiten gewandeld.

 

Op dit forum zijn er een paar specialisten aanwezig die me één en ander deftig kunnen verduidelijken of me erop zullen wijzen waar mijn fouten in mijn redenering zitten.

Waarschijnlijk kan die bijkomende info die we daardoor zullen vernemen en verzamelen voor iedereen een beter licht werpen op het "hele systeem", geheten Telenet, waarvan ik vind dat de zenderlijst (https://www2.telenet.be/content/dam/www-telenet-be/klantenservice/downloads/Zenderkaart%20Vlaanderen...) enkel geschikt is voor "gewone gebruikers" zonder technische achtergrond of vraagstelling.

 

Ik - en ik vermoed dat ik helemaal niet alleen ben - zit met het probleem dat mijn ouders de signaalswitch niet alleen kunnen gemaakt krijgen. Ook niet al komt er een Telenet-technieker aan huis, want ze zullen hem ook niet begrijpen.

We gaan met zijn allen wat moeten mee denken voor die groep van onze populatie die dacht dat "de Kabel" (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabeltelevisie) er voor eens en altijd gekomen was om alle antennes van de daken te halen (rond 1974), optimale ontvangst van ook buitenlandse stations mogelijk te maken en al hun apparatuur - FM-tuners en analoge tv's - te kunnen laten functioneren tot het einde der tijden.

Niet dus! 😉

 

Ik versta prima dat de coax bepaalde Muxen bevat: digitale kanalen waarin een aantal zenders bijeengepakt zitten op digitale wijze. (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiplexing).

Ik veronderstel dat er een infokanaal is (322 MHz) waarop je via verschillende Netwerk-ID's verschillende informatie kunt opvragen (ID 22, 32, ..)

Ik neem aan dat dit kanaal wordt geanalyseerd door een Digicorder (of Digibox), een Vistron VDR-210 of een moderne TV met ingebouwde DVB-C-tuner.

Naargelang je een bepaald station wil bekijken/beluisteren moet de juiste Mux gekozen worden en moet daaruit het gevraagde signaal gehaald worden.

Mag ik dan ook veronderstellen dat de 3 Muxen die de Vistron momenteel gebruikt voor alle radio reeds bestaande Muxen waren die ook gebruikt worden door de Digicorder?

In dat geval zou je kunnen stellen dat de Vistron een gestripte Digibox is die enkel met audio overweg kan uit dezelfde kanalen als zijn video-confrater?

 

Hoe zit het dan met de DVB-C-tuner van een moderne TV?

Als ik die TV gewoon automatisch laat scannen, zie wat hij produceert en als ik dat dan reduceer tot de bruikbare - niet gecodeerde - signalen, kom ik tot dit lijstje:

kanaal TV-zender Radiostation
     
1   ????muziek maar onbekend
40   Bel RTL
46 Canvas HD  
56   Classic 21
64 Comedy Central  
71   De Tijdloze
76 Discovery VL.  
78 Disney Chan. VL.  
112 Info  
113 Infokanaal  
115   JOE FM
117 Ketnet  
118   Klara
119   Klara Continuo
120 La Deux  
122   La Première
124 La Une  
131   MNM
132   MNM Hits
135   Musiq3
142 Nickelodeon / Spike  
145   Nieuws+
147 NPO 1  
149 NPO 2  
151 NPO 3  
153 NRJ  
169   PURE FM
172 Q2  
174   Radio 1
175   Radio 2 (per provincie)
176   Radio 2 (per provincie)
177   Radio 2 (per provincie)
178   Radio 2 (per provincie)
179   Radio 2 (per provincie)
184 Regionale TV  
190 RTL TVI  
200   StuBru
219 VIER  
221 VIJF  
223 Vitaya  
225   Vivacité
226 Vlaams Parlement  
236 VTMkids JR  
239 VTMkids JR  
241 VTMkids/NGEO  
248 één HD  

 

 

Mag ik aannemen dat een TV met totaal andere info werkt? Haalt hij die info ook op 322 MHz, maar met een ander Netwerk-Id... of is zijn toegang tot de "reguliere info" waarover Digicorders en Vistron beschikken op één of andere wijze afgeblokt, kan hij niet gebruik maken van het infokanaal en begint hij maar gewoon elke Mux af te schuimen tussen 108 en 862 MHz om er iets bruikbaars uit te halen?

 

Ik neem aan dat dit DVB-C-aanbod het "compacte aanbod" is waarover ik hier al veel las en dit het digitale alternatief is voor de kijker die zijn analoge kanalen zal verliezen?

 

Zit heel dit aanbod dan in aparte Muxen die voorheen niet bestonden?

Met welke beeldkwaliteit (HD, 1024x640,..??) worden al die tv-zenders aangeboden?

Is het dan nuttig om daarvoor een "Full HD"-tv te kopen of volstaat een HD-Ready?

Gesteld dat de gebruiker naar die radiostations wil luisteren via die tv, zijn die radiostations in dezelfde kwaliteit (bitrate en dergelijke) als via de Mux die Vistron of de Digicorder gebruiken?

 

Misschien dat de antwoorden die ik mag verwachten nog meer vragen doen rijzen, maar ik kijk alvast uit naar de mogelijke reacties.

Alvast allen op voorhand bedankt voor een beetje klaarheid!

 

60 reacties
ronalddocent
Freshman Meerweter
Berichten: 67
De vlam zit erin. Al 25 duimen! Goed bezig! On a roll...

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Toch even uw aandacht.

Op de lijst van Telenet TV met een kaart staat soms een fout.

Het voorgestelde type op de lijst heeft inderdaad een sleuf om SD. kaartje in te plaatsen.

Maar soms heeft heeft deze TV geen kabeltuner, of de tuner is niet geschikt voor Vlaanderen.

Een jaar geleden heb ik dit probleem gehad met een Philips TV  type 32PFL 40007/12 .

Na technisch overleg met Telenet hebben ze het aangekocht kaartje terug betaald.

0 Likes