25.189
netweters
|
155.212
antwoorden
|
21.006
vragen
|
Een eigen router (achter de CV8560E) deelt IP adressen uit aan een netwerk met een stuk of 10 gebruikers: GSM toestellen, Telenet TV-box, een WIFI repeater enz.
Een check met arp -a geeft al die IP adressen weer, maar 3 van die IP adressen hebben hetzelfde MAC adres: de WIFI repeater en de daarop aangesloten toestellen.
Is dit normaal?
Een MAC-IP combo dient altijd uniek te zijn, anders kom je zowiezo in de problemen, want gaat je router niet weten naar welke MAC de traffic te sturen, gezien hij in uw voorbeeld keuze heeft uit 3. Uiteraad kan het vanuit het perspectief van een host wel traffic voor meerdere IPs dezelfde richting (via zelfde MAC) op moeten, maar als je dan op de repeater meerdere mac/zelfde-IP hebt gaat het daar toch foutlopen.
Geen idee waar je de arp-a ah opvragen bent, misschien moet je er eens wat meer duiding over geven ?
Dat is normaal. Dat is het pricincipe achter de werking van de wifi repeater.
Een extender werkt in dat opzicht anders. Dan wordt gebruikt gemaakt van het originele mac address van de client, of een viruteel mac address toegekend door de extender.
@BandR schreef:Een MAC-IP combo dient altijd uniek te zijn, anders kom je zowiezo in de problemen, want gaat je router niet weten naar welke MAC de traffic te sturen, gezien hij in uw voorbeeld keuze heeft uit 3. Uiteraad kan het vanuit het perspectief van een host wel traffic voor meerdere IPs dezelfde richting (via zelfde MAC) op moeten, maar als je dan op de repeater meerdere mac/zelfde-IP hebt gaat het daar toch foutlopen.
Geen idee waar je de arp-a ah opvragen bent, misschien moet je er eens wat meer duiding over geven ?
Je mag niet meeerdere mac adressen binnen één LAN hebben, die hetzelfde IP adres gebruiken. Omgekeerd mag wel; je kunt aan één mac adres meerdere IP adressen koppelen.
Er is dus een verschil tussen een wifi repeater en een extender?
Nu hebben de aangesloten devices inderdaad het MAC adres van de extender (zoals gezien door de router) alhoewel zij "in het echt" wel degelijk een ander MAC adres hebben.
Hoe kan dit opgelost worden? Maw. dat bij een arp -a of een IP scanner de correcte MAC adressen weergegeven worden?
Huidige opstelling is zo: wifi router naar extender, en van die extender een ethernet verbinding naar een switch met daarop 2 devices.
Er zijn verschillende soorten "extenders".
Je hebt de meest eenvoudige, wifi repeater, die zoals het zegt het signaal enkel versterkt. Moet geplaatst worden ergens halfweg het signaal (nooit op het einde) om een beetje throughput te behouden. Niet direct de beste keuze, geeft vaak meer "blokjes" op de host, maar afh van toestel vaak zwakke throughput, meestal wel een goedkope oplossing, maar wel eentje met nogal wat nadelen, kan natuurlijk perfect zijn voor sommigen.
Je hebt een echt AP. een AP versterkt niet het bestaande wifi signaal, maar stuurt zelf eentje uit. Een ap is via ethernet geconnecteert met de router (of switch ertussen natuurlijk), is in principe een Layer 2 device in het netwerk, maar geen gedoe met dubbele macs vanuit welk perspectief dan ook.
Mesh AP, bvb de deco mesh van TPLink of Plume pods van Telenet: Dit zijn ook APs maar hebben 2 grote verschillen: Ze kunnen ook via wifi gekoppeld worden ipv enkel ethernet, wat meer flexibiliteit geeft, maar anderzijds ook meer complexiteit, want als die bvb te ver uit elkaar staan gaat ook hier de Throughput beinvloed zijn. Daarnaast hebben die typisch ook een cloud stuk, die ervoor gaat proberen te zorgen dat je host op de meest ideale AP connecteert, dus helpt beetje te sturen zeg maar.
Een repeater is een level-2 switch/bridge (met wifi interfaces). Deze ontvangt een data frame via wifi, en herzend dit opnieuw zelf (met eigen MAC adres als verzender adres).
De (IP) payload van het frame wordt niet veranderd. Dat verklaard dat je middels arp-a verschillende IP adressen kunt zien, alle verstuurd vanaf het mac adres van de repeater.
Ook verklaard dit dat de repeater de overbrugbare afstand voor wifi vergroot, maar de snelheid verlaagd (door 2) - elk frame wordt eerst door de client naar de repeater gestuurd, waarna deze het daarne zelf opnieuw verzend. Zelfde met het retour verkeer.
Bij gebruik van een repeater kan en hoeft dit "probleem" niet opgelost te worden. Dit is de normale werking. Op de repeater zelf zou je wel de "juiste" ip-mac mappng moeten kunnen zien - indien de user interface die mogelijkheid biedt.
Wanneer de Telenet modem of je PC etc. iets naar een wireless client verbonden met de repeater wilt sturen, is het correct dat deze daarvoor het ip adres van de client met het mac adres van de repeater associeert. Het verkeer moet immers eerst aan de repeater geadresseerd worden, om via dat apparaat de finale bestemming te bereiken.
Helaas ken ik er te weinig van, maar zie het volgende:
- Het MAC adres van de repeater is (in het echt) XX:XX:XX:07:29:XX.
- De ARP table vermeldt die repeater als XX:XX:XX:07:29:XX
- Waarbij de XX van hierboven hetzelfde zijn, dus enkel de eerste identifier is afwijkend.
- De twee hierop aangesloten devices (192.168.1.101 en 192.168.102), waarbij de router zelf 192.168.1.100 is, vertonen exact hetzelfde MAC adres als in de ARP table (dus XX:XX:XX:07:29:XX)
Probleem: de hierop aangesloten devices verliezen geregeld het contact met de router, ong. 2 à 3 keer per 24u, en verbinden haast onmiddellijk opnieuw. Alles blijft werken, maar het even uitvallen en verbinden is nogal hinderlijk.
Vandaar de oorspronkelijke vraag, hoe kan dit opgelost worden? De afstand is geen probleem, router/repeater bevinden zich op enkele meters van mekaar.
Inhoud gewijzigd door Christof (mod) | Reden: MAC-adressen zichtbaar voor de eerste 3 bytes
Ik denk dat het lastig is bepaalde devices te gaan troubleshooten. Geen idee welk type repeater je gebruikt, maar vaak vind je veel informatie door het eenvoudigweg als eens te googlen of chatGPT inte schakelen.
je ziet outages, maar direct weer ok, dus misschien verdwijnen de entries na X tijd unused uit de arp cache en moet er nieuwe arp komen zodat die het path kennen.
Misschien moet je toch eens denken om die repeater te vervangen door een meer hedendaags toestel. Repeaters zijn vaak wel goedkoop, puur als aankoop, maar als je rekening houdt met beperkte mogelijkheden om de wifi echt te verbeteren en dan nu de issues die je zelf ervaart, is het eigenlijk een erg duur toestel vrees ik. Mogelijk is het ook een bug, geen idee of die laatste SW draait en/of er updates van bestaan enz.
Het feit dat je dubbele MAC adressen ziet bij het gebruik van een repeater is normaal. Dat kun je niet oplossen. Dat op zich is ook helemaal geen probleem.
Het probleem wat je ervaart, dat soms voor zeer korte tijd de verbinding wegvalt, is hetgeen wat opgelost moet worden. Zeer goed mogelijk dat dit een repeater probleem is. Of een stoorsignaal op wifi.
Je schrijft dat je eigen router en de repeater nu maar enkele meters van elkaar verwijderd staan. Is het mogelijk hier een kabel te gebruiken? Dan zou je je repeater voor een "normaal" access-points kunnen vervangen - indien het maar om één accesss-point gaat, best niet voor een mesh model kiezen, omdat deze in dat geval overkill zijn, en onnodig een extra router functie toevoegen.
Ik denk niet dat het een repeater probleem is, pingen met ping -t geeft normale waarden, en de repeater zelf werd al vervangen. Stoorsignalen evenmin, niet alleen zit de router op een (werkelijk) vrij kanaal en eventuele andere SSID's zitten ver onder ( 20 dBm) die van de router.
Je hebt gelijk, een AP zou beter zijn, maar een ethernet kabel gebruiken gaat ook niet, zou over vloer/plafond moeten gaan: repeater bevindt zich op een kookeiland.
Ik lees ook dat een WISP/WDS repeater mijn probleem zou kunnen oplossen, graag advies?
Lijkt me beetje te vlug als conclusie dat het zeker niet de repeater kan zijn omdat een continuous ping werkt, alles kan natuurlijk.
Wat ik zie in 1 vd updates is dit:
"waarbij de router zelf 192.168.1.100". Deze "router" welk device is dat ? En als dit een router is, zo is ook je CV8560E een router, tenzij je die in MACBridging hebt gezet, dan functioneert die voor IPv4 als "bridge", dus misschien is wat extra verduidelijking van je setup ook nodig, maar zal lastig blijven gezien te veel unknown en elk device, ook de repeater, zal flaws hebben. Zonder MACBridging heb je bvb al dubbele NAT om richting internet te gaan. Of is die .100 je CV8560E 's IP aan de LAN kant ?
Wat betreft WISP and WDS.
WISP is het zeker niet, want WISP is voor ISPs die via Wireless tech internet service aanbieden. Bij u komt de internet service via coax/kabel. WDS is in principe wat een repeater by default doet.