Beantwoorden
Pverga
Freshman Beetjesweter
Berichten: 2
Goed gevonden! Netjes! It's your fifth party! It's your fourth party!

Telenet DNS server geeft verkeerd ipv4 adres door

Ik gebruik reeds een aantal jaren mijn telenet router enkel als bridge en heb een unifi UDM Pro gekoppeld als router en controller voor mijn WiFi netwerk.

Sinds 2,5 jaar gebruik ik een DDNS service om een url te laten verwijzen naar een systeem gehost op mijn intern netwerk.

Dit alles heeft perfect gewerkt tot een 3-tal maanden geleden. Bij nazicht bleek dat ik van de standaard Telenet DNS servers (via dhcp) een totaal verkeerd ipv4 adres doorkreeg bij een DNS query voor het A-record (standaard dns query voor een url)

Uit verder onderzoek bleek dat andere DNS servers (Google, Cloudfare,...) wel het correcte IP adres teruggaven. De DDNS provider had uiteraard ook de correcte ipv4 en ipv6 adressen van mijn telenet modem.

Dus heb ik als bypass op mijn router de DNS manueel ingesteld op de Google dns servers en alles werkt weer zoals het hoort, zolang ik op mijn thuisnetwerk zit.... Mijn mobiele devices (met Telenet sim kaarten) blijven natuurlijk wel problemen geven.

Bij verdere testen blijkt dat bij een 'ANY' DNS query naar telenet dns servers WEL het correcte ip addres wordt doorgegeven als A-record en ook een correct ipv6 AAAA record, maar op een A-record query blijft het verkeerde ip adres doorkomen... Begrijpe wie kan.

Dus telenet gecontacteerd. Helpdesk kon me enkel doorverwijzen naar een technieker, de technieker vertelde me dat dit probleem buiten zijn verantwoordelijkheid zat en dat hij dit probleem zou doorspelen naar een specialist die me dan terug zou bellen.

Maand later nog niets gehoord van de specialist en dus terug gebeld naar helpdesk, waar men mij vertelde dat er geen ondersteuning is voor dit type problemen voor residentiële klanten en geen mogelijkheid tot escalatie (ook niet na enig aandringen), einde verhaal dus.

Mijn vraag: iemand al gelijkaardige problemen gehad en toch enige ondersteuning gekregen van telenet? Of een andere oorzaak of oplossing gevonden?

 

Titel aangepast door Bjarne (Mod) | Originele titel: Telenet DNS server

 

Tags (1)
0 Likes
4 reacties
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7779
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Telenet DNS server geeft verkeerd ipv4 adres door

Je spreekt van DDNS. Dus ik veronderstel dat je ergens op een of meer camera's of andere toestellen zoals NAS enz. een tooltje hebt draaien die het correct IPadres doorstuurt bij de minste verandering? Ik heb hier nog nooit problemen gehad. Ofwel is het mijn NAS, ofwel is het een van mijn Camera's die het correcte IPadres door stuurt naar de DDNS server. Helemaal geen geklungel met A of AAA records want dat kan je enkel maar gebruiken als je een vast Publiek IPadres hebt dant niet verandert of kan veranderen. En dat heeft helemaal niets te maken met DNS server van eender welke instantie.

De juiste werking is: Je geeft op een of andere manier je correct publiek IP adres door aan je DDNS provider en die koppelt dan uw DDNS naam aan het doorgekregen IPadres. En DDNS geeft ook de juiste DDNS naam en publiek IPadres door aan de DNS servers, die met elkaar in verbinding staan en elkaars lijsten overnemen.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Steven-E
Freshman Meesterweter
Berichten: 2589
Jij bent geliefd! Jij bent een pro! Krak 2021 Krak 2022

Telenet DNS server geeft verkeerd ipv4 adres door

@igvfer dat is het issue nu net: de DDNS setup is ok (want Google en Cloudflare DNS servers resolven de DNS naam correct).
Maar de Telenet DNS servers resolven blijkbaar naar een verkeerd IP adres.  Daar kan @Pverga niets aan veranderen, want Telenet servers worden door Telenet beheerd.
De workaround (met het wijzigen van DNS servers op de client) werkt natuurlijk, maar daat moet Pverga geen vrede mee nemen.

@Pverga welke DDNS provider gebruik je?


  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Pverga
Freshman Beetjesweter
Berichten: 2
Goed gevonden! Netjes! It's your fifth party! It's your fourth party!

Telenet DNS server geeft verkeerd ipv4 adres door

Update: ik was enkele dagen in het buitenland en heb ervan geprofiteerd om nog enkele testen uit te voeren buiten mijn ‘normale’ netwerk omgeving.

- Verbinding via WiFi netwerk van de verblijfplaats: werkt perfect.

- Zonder WiFi en dus via de Telenet sim kaart mobiele data: ik kom terecht op de node dns-captive-vip.prd.telenet-ops.be (IPv4: 213.224.83.39) in plaats van mijn Telenet modem. Aan de naam te zien mogelijk een soort verdomhoekje voor bepaalde DNS namen…

- Dus een tweede, nieuwe DDNS naam aangemaakt bij dezelfde DDNS provider en dat werkt perfect zoals het hoort, ook via Telenet mobile data. Voor alle duidelijkheid: beide DNS namen verwijzen naar het correcte IP adres van mijn Telenet modem.

Vraag is dus waarom mijn originele DNS naam na 2 jaar feilloos werken plots naar een Telenet node wordt afgeleid… Via de helpdesk van Telenet kan ik het antwoord of een oplossing alleszins niet krijgen.

0 Likes
Arnie
Professional Allesweter
Berichten: 1750
Krak 2021 Krak 2022 Krak Hallo zeg! Wat weet jij niet?

Telenet DNS server geeft verkeerd ipv4 adres door

Het is goed mogelijk dat je oude hostnaam nu in de DNS servers van Telenet naar een stop-server omgeleidt wordt. Probeers eens een html sessie vanuit een browser naar de hostnaam. Waarschijnlijk landt je dan op een stop pagina:

 

Screenshot from 2023-06-20 13-05-27.png

 

Om de één of andere reden vindt Telenet de server verdacht. Soms doen ze dit echter ook op basis van het volledige top-domein, niet een specifieke host. Wellicht ben je daar het "slchtoffer" van geworden.

Nu je een ander naam bent gaan gebruiken is het weer in orde.


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes