41896
netweters
|
18405
gesprekken
|
19889
vragen
|
Al 25.600 klanten haakten dit jaar af bij Telenet (bron: HLN).
Hoe zou dat komen...
Inhoud gewijzigd door Suzy (admin) | Reden: cijfer gecorrigeerd omwille van foute informatie in de eerste publicatie van het HLN-artikel
Dat is net wat ik bedoel. DVB-C is een multicast-stream van alle zenders. Je kan maar naar die zenders kijken op 1 bepaald tijdstip. IP-TV is een monocast voor elke zender afzonderlijk. Ook terugkijkTV en dergelijke. Nu houdt Telenet dit afzonderlijk op aparte frequenties waardoor er geen of weinig storing is van ander internetverkeer. Dat was tot nu toe ook de reden waarom Proximus zijn TV-aanbod kwalitatief lager was dan bij Telenet en het nam bovendien de ruimte af van het gewone internetverkeer. Ik stel het misschien (zeker) wat simplistisch voor maar als er 1000 mensen naar een Netflix aan het kijken zijn in ultra HD dan nemen ze bijna zoveel dataverkeer voor hun rekening als de multicast van alle zenders waar ondertussen 10.000den mensen naar kijken. En dat zal problemen stellen voor de toekomst. Tenzij ze erin slagen x aantal aanvragen voor 1 film ofzo te bundelen in een multicaststream.
Dvb-c is broadcast. Muticast is een ip dienst, kijk hier voor uitleg.
Sorry eventjes door elkaar gehaald. Maar het komt op hetzelfde neer. Het dataverkeer wordt enorm op die manier. Nu doen ze bij DVB-C broadcast wat in feite neerkomt op multicast. 1 signaal naar alle abonnees. Enkel op 1 moment te bekijken. Maar multicast is via het gewone internet met alle gevolgen vanien. In wezen wat Proximus nu doet.
Het klopt van dat dataverkeer
In Nederland hebben ze veel problemen mee gehad tot ze de zenders ook via DVB-C uitzenden was probleem van overbelasting bijna opgelost
Soms ben je beter stap per stap te doen er zijn bedrijven die denken zal wel lopen maar loopt dan verkeerd
en moeten ze snel een oplossing zoeken als netwerk het aankan is het niets anders heb je een groot probleem
Voor alle providers is hun basisnetwerk glasvezel maar het probleem zit in het laatste stukje naar de klant toe. Bij xDSL zijn dat die 2 telefoondraadjes, Bij kabel EN glasvezel in dat laatste vezelke die meestal tussen de 128 en 256 huizen moet bedienen. En zeg niet dat dit niet waar is lees er maar eens goed de site van Fiberklaar op na. Die spreken van 4 aansluitingen op 1 aansluitpunt en elk aansluitpunt is dan met het andere verbonden via 1 of 2 glasvezels (hopelijk 1 up en 1 down). x aantal aansluitpunten worden op die manier naar een node gebracht, die op zich terug een knooppunt is van meerdere glasvezels. Telenet gaat aansluitpunten gebruiken voor 8 glasvezels waar mogelijk. In wezen zoals nu 4 coaxen op 1 aansluitpunt gezet worden en die dan onderling door 1 coax verbonden worden naar een node. Dus reken maar uit 256 huizen met mogelijks 4 gebruikers die elk een minimale stream van 10 Mbps gebruiken dan is dat reeds 10000 Mbps. En dan spreken we nog niet over ultra HD streams.
Inderdaad. Ik spreek over het extreme geval. We weten allemaal dat de ganse datacapaciteit niet constant gebruikt wordt. En niet elke aansluiting wordt door 4 gebruikers gebruikt voor streaming. Bij mij in elk al geval al niet. Het gaat inderdaad goed. In eerste instantie kunnen ze het aantal aansluiting per node verminderen. Dat gebeurt nu bij coax ook en zal in de toekomst bij glasvezel ook zo in zijn werk gaan. Nu krijgt iedereen 1 glasvezelke binnen met een totale capaciteit van 10 Gbps Up EN Down. Voor bedrijven voorzien ze 2 glasvezelkes. Eentje Up en eentje Down van elk 10 Gbps. Enzovoort vanaf de nodes. Tot uiteindelijk de verbinding tussen de continenten over 100-den glasvezelkens verloopt. Maar door de verdubbeling van het dataverkeer elk jaar gaan ze technieken moeten zoeken om dit in goede banen te leiden. Want net zoals bomen niet tot in de hemel groeien zullen ze het netwerk niet voortdurend kunnen uitbreiden.
Dat is in mijn ogen een zeer klassiek (pseudo)probleem in de informatica. Hoe meer verwerkingscapaciteit, hoe meer ballast langs alle kanten: het komt er toch niet op aan. Hoe meer opslagcapaciteit hoe meer opgeslagen wordt: het komt er toch niet op aan.
Kijk ook maar eens naar de rijwegen. Files: een strook bijleggen. Dat is (was) goed om mee te pronken bij de verkiezingen. In werkelijkheid, korte tijd beter, maar zeer vlug terug verzadigd. Zolang ons economisch model niets voorziet om het parasiteren te beletten zullen we blijven sukkelen.
En iedereen die overschakelt naar fiber is toch meer plaats (bandbreedte) op de coax voor de rest. Niet?
Beter voor ons? De blijvers....
Dat is zo wel hoe minder op de kabel hoe vlotter alles werkt zeker tijdens piekuren
Je begint dat al te zien in bepaalde gemeente waar mensen op fiber zitten