Beantwoorden
Master-Magic
Professional Superweter
Berichten: 5294
Professional organizer! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Telenet overweegt verkoop 3.000 antennes

Telenet-eigenaar Liberty Global heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs naar verluidt in de arm genomen om een aanzienlijk deel het antenneportfolio van Telenet voor de Belgische mobiele aanbieder Base te gaan verkopen. Dat meldt Bloomberg op basis van eigen bronnen. De Belgische krant de Tijd heeft de berichtgeving eveneens op basis van eigen bronnen bevestigd weten te krijgen.

Telenet zou zijn volledige antennebestand van circa 3.000 antennes willen gaan verkopen. Daarbij wordt gerekend op een verkoopopbrengst van USD 690 miljoen, omgerekend bijna EUR 600 miljoen. De gesprekken over de verkoop van de antennes zouden zich nog in een pril stadium bevinden.

Verkoop passieve netwerken

In diverse landen hebben mobiele aanbieders de afgelopen jaren hun infrastructuur verkocht aan investeerders. Eerder dit jaar werd in Nederland de verkoop van ruim 3.100 antennes van T-Mobile aan Cellnex afgerond. Vodafone heeft zijn antenneportfolio in 10 landen, totaal 82.000 stuks, als afzonderlijk bedrijf aan de beurs in Frankfurt genoteerd en Orange heeft zijn antennes in Frankrijk en Spanje ondergebracht in de nieuwe onderneming Totem. In Frankrijk is Cellnex daarnaast ook eigenaar van een groot aantal antennes van SFR.

Moeilijkere situatie in België

In België zou Telenet de eerste partij zijn die zijn volledige antennebestand verkoopt aan een externe partij. Verkoop van antennes is in België complexer dan in andere landen, omdat providers in België verplicht zijn om opstelpunten te delen. Een nieuwe eigenaar krijgt daarmee ook de andere twee mobiele aanbieders in België als gebruiker van de antennes.

Interessant investeringsobject

Voor mobiele aanbieders is de verkoop van antennes interessant om op die manier de kaspositie te verbeteren. Veel mobiele operators zien het exploiteren van infrastructuur niet als hun kernactiviteit. In deze tijd van lage rentes zoeken investeerders daarnaast naar goede beleggingen. Vanwege de langetermijncontracten die gesloten worden bij het verkopen en terug huren van antennes zijn dit soort constructies ook voor beleggers lucratief.

   Master-Magic | Krak
    https://www.master-magic.be
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Tags (3)
3 reacties
luc55
Professional Allesweter
Berichten: 2678
Vraagbaakkampioen! PS: 2500 posts. Indrukwekkend! De slimste mens? Dat ben jij. GP, kort voor Giga Poster!

Telenet overweegt verkoop 3.000 antennes

zou het hier iets te maken hebben

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-onderzoekt-draadloos-vast-internet-op-60-ghz/article-ne...

ik weet in brussel zijn er testen met antennes  bezig zijn die  thuis staan

om wifi of soort wifi te verspreiden aan andere gebruikers die een inlog hebben

Ex-Netweter
 

Telenet overweegt verkoop 3.000 antennes

Doet me denken aan enkele begrotingsoefeningen in het verleden. Laten we een paar overheidsgebouwen verkopen en dan terug huren... Daar zijn we met zijn allen niet echt iets mee opgeschoten.

 

Voor de aandeelhouders is dit leuk (ik zou eigenlijk gewoon eens wat aandelen van Telenet moeten kopen 🤣), maar wat schiet de klant ermee op?

janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5198
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Telenet overweegt verkoop 3.000 antennes

Dit is nadelig voor de klant. De investeerders zijn enkel bekommerd op de opbrengst (net als Telenet). De melkkoe laat zich niet alleen melken maar uiteindelijk ook slachten. 

Strikt genomen resulteert dit op termijn in een verdoken prijsverhoging.