Eerst enkele vraagjes:
* Heb je een Telenet router (home gateway) of een modem-only ? Als je het niet weet, zal het een router zijn (zeker daar je ook zegt 'wireless modem' want een modem heeft geen wifi)
* Hoe is je interne/eigen router aangesloten op je Telenet router/modem ? Bekabeld of ook met powerline ?
* Welke toestellen wil je allemaal via wifi verbinden ?
Dan wat antwoorden:
* Er zijn maar zeer weinig toestellen die wifi-6 (802.11ax) ondersteunen. Zelfs de Telenet router heeft geen ax.
* 70 Mbps is zowat het maximum dat je mag verwachten op 2.4G (802.11b of g).
* Probeer zoveel mogelijk toestellen op 5G aan te sluiten. Het moeten echt al vrij oude toestellen zijn die enkel op 2.4G werken.
* Kies 20MHz bandbreedte en kanaal 1, 6 of 11 voor 2.4G. Voor 5G kies je 20/40/80 MHz bandbreedte (of 80), kanaal minder belangrijk (kies dus Auto).
* Kijk ook eens met een Wifi Analyzer app (bvb voor Android) welke netwerken allemaal in de buurt zitten, hoe sterk hun signaal is, etc... zodat je zelf de beste keuze kunt maken om interferentie te minimalizeren.
* Meestal wordt aangeraden van je 2.4G en 5.0G dezelfde SSID en security te geven. Dan kunnen devices zelf kiezen welke het beste werkt en zelfstandig switchen. Als je ze een verschillende geeft, ziet het device dit als 2 verschillende netwerken en zal zo lang mogelijk op hetzelfde netwerk proberen te blijven.
* Er zijn ook nadelen: zoals je zelf ook al merkte kan het zeer lastig zijn om te achterhalen of een toestel dan via 2.4G of 5G verbonden is, wat niet ideaal is als je alles aan het testen en optimalizeren bent. Ook zijn niet alle toestellen even goed/slim in het maken van de beste keuze.
* Als je al een Telenet router hebt, is een eigen router eigenlijk de verkeerde keuze, tenzij je het doelbewust doet om maximale controle te hebben en bvb ook met VLANs te werken.
Ik heb net mijn eigen netwerk aangepast, en wil ook even mijn ervaringen delen.
* Met de Telenet router in de hoek in de garage, en geen interne bekabeling, heb ik eigenlijk vanaf de eerste dag met 4 powerlines gewerkt, voor respectievelijk garage, bureau, home cinema en TV-hoek. In de 3 woonruimtes staan diverse apparaten bekabeld aangesloten op de powerlines: spelconsoles, vaste PCs, printer, NAS...
* Lang geleden werkte ik ook met mijn eigen router(s) achter de Telenet router. Dat was vooral om veel controle en vrijheid te hebben. Keerzijde is dat je veel tijd zit te verliezen met allerlei gepruts dat eigenlijk niet nodig is. Ook waren de Digiboxen toen een probleem, want die mochten eigenlijk niet achter je eigen router hangen of ze werden niet gezien door de Telenet router, al was dat wel op te lossen met VLANs. Je zit tenslotte ook met dubbele NAT (Telenet router vertaalt naar 192.168.x.y adressen, en je eigen router doet dan nog eens hetzelfde naar 192.168.a.b).
* Later dan mijn routers puur als access point geconfigureerd (ondertussen ook DD-WRT firmware erop gezet om meer features te hebben), dus nog zuiver gebruikt voor de wifi en als simpele switch voor bekabelde toestellen. Dit gaf me minder vrijheid, maar ook veel minder miserie.
* Omdat die routers ook al wat van leeftijd waren, heb ik ze nu vervangen door deftige managed switches (i.e. ze hebben een web-interface waar je een en ander kunt op instellen/bekijken) en access points (van het type dat je aan het plafond kunt hangen).
* Doordat de access points meerdere SSIDs ondersteunen heb ik maximale controle over welk device waarmee verbindt. Ik heb een 'roaming' SSID die op zowel 2.4G als 5G zit. Daar zitten bvb de iPads op die ook zeer goed zijn in het switchen naar het beste netwerk. Maar ik heb ook aparte SSIDs specifiek voor 2.4G en 5G. Bvb een Nintendo Switch werkt zeer slecht op 2.4G, maar verbindt wel altijd halstarrig met 2.4G als de SSID dezelfde is als 5G. Dus die verbind ik met de 5G-specifieke SSID.
* De access points werken ook met Power-over-Ethernet (PoE) wat wil zeggen dat ze hun power halen uit de netwerkkabel. Dus geen stopcontact nodig. De switches die ik gekocht hebben, hebben ook PoE dus mijn access points krijgen hun voeding van de switch zelf.
* De management interface van de access points geeft me alle info die ik vroeger niet had : welk toestel met welke SSID én band (2.4G/5B) verbonden is, met welke signaalsterkte, hoeveel data verzonden/ontvangen werd, etc...
Als ik dan zie dat jij voor je RT-AX88U meer betaald heb, dan ik voor 2 managed switchen en 2 access points samen, dan betwijfel ik het een beetje of het de beste keuze was (temeer omdat je dus blijkbaar vooral oude client hebt die zelfs nauwelijks 5G ondersteunen, laat staan wifi-6 ?). Ja, wifi-6 is future proof en nóg sneller, maar enkel als je ook de toestellen hebt die al wifi-6 ondersteunen. En met mijn wifi-5 (802.11ac) haal ik ook de 200Mbps die Telenet mij aanbiedt (en op mijn intern netwerk wellicht nog veel hogere snelheden - nog niet getest).
Oh ja, dit zijn de toestellen die ik gekocht heb:
* https://tweakers.net/pricewatch/493795/tp-link-tl-sg108pe.html
* https://tweakers.net/pricewatch/1241491/tp-link-eap225-access-point-ac1350-v3.html
Om je een idee te geven: volgens Mijn Telenet zijn er momenteel 27 devices aangesloten, daarvan is de ongeveer de helft via Wifi verbonden :D.