Beantwoorden
Suzy
Community Manager
Berichten: 7410
Dat verdient een Gouden Uil! Slimme zet! TAGGING MASTER! Tag away, my dear!

Delen van externe informatie op De Netweters

De afgelopen maanden is Telenet regelmatig in de pers verschenen, vaak in relevante/interessante artikels. Op De Netweters wordt er hier regelmatig door onze leden naar verwezen, sommigen deelden deze artikels zelfs volledig (copy-paste) op onze community. Zelf zagen we hier niet meteen een probleem in, maar enkele leden hebben het Netweters-team aangesproken om aan te geven dat dit wettelijk niet mag. Naar aanleiding van deze meldingen hebben we contact opgenomen met het Legal departement van Telenet om dit uit te klaren. In de eerste plaats om te weten wat de wetgeving hieromtrent exact is, maar voornamelijk om duidelijke richtlijnen te creëren voor onze community.

We leerden al snel dat deze wetgeving best wel wat grijze zones bevat en redelijk complex kan zijn. Voor De Netweters gaan we het daarom ook zo simpel mogelijk houden, zodat je als lid van onze community rekening kan houden met een duidelijk te begrijpen kader. We laten jullie via dit onderwerp dan ook graag weten welke instructies we vanaf nu zullen toepassen op De Netweters. We sommen de belangrijkste aspecten op:

 1. Citeren
  Iemand citeren mag, maar eigenlijk mag je wettelijk alleen maar 'citeren' om kritiek op iets uit te oefenen.
  Wanneer je citeert, doe je steeds aan de hand van delen uit de tekst. Een volledig artikel copy-pasten, wordt dus niet gezien als citeren. 
  Je mag trouwens ook gebruik maken van het citaatrecht om informatief nieuws te delen op een platform als De Netweters. Maar dan mag het wettelijk alleen als het uit niet auteursrechtelijk beschermde werken komt.
  Citeer je, dan ben je trouwens wettelijk verplicht om steeds de bron te vermelden en de naam van de auteur van het artikel waaruit je citeert.

 2. Hyperlinks
  URL's naar artikels mogen gedeeld worden, losstaand als deze leiden naar een gratis artikel of een artikel achter een betaalmuur. Stel dat hetzelfde artikel zonder toestemming op een andere website ook beschikbaar staat, moet je dit als gebruiker respecteren en mag je deze URL eigenlijk niet zelf delen op andere platformen (bv. op De Netweters). Je kan helaas niet altijd weten of een artikel vrij beschikbaar is met toestemming van de auteur. In sommige situaties daarentegen kan je op basis van de locatie van het artikel wel veronderstellen dat deze artikels zonder toestemming van de auteur erop zijn geplaatst. In dat geval moet je je als gebruiker dus weerhouden om deze URL's verder te delen.

 3. Verantwoordelijkheid
  Pleeg je een inbreuk tegen deze wetgeving, blijf jij als gebruiker steeds de eindverantwoordelijke. Telenet of De Netweters kan hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.

  Wij kunnen wel een informatieve rol hebben, meer bepaald dat wij jou als lid van De Netweters hierover informeren.
  De moderatoren en ikzelf gaan vanaf nu hier ook beter op toezien om leden die hier geen rekening mee houden of zich niet bewust van zijn, op aan te spreken.


Goed om te weten! In onze Gebruiksrichtlijnen heeft de clausule 'Uw rechten en plichten bij het gebruik van De Netweters' ook een aanvulling gekregen.
Deze werd geüpdatet door het Telenet Legal team, zodat het nog duidelijker uitlegt wat je rechten en plichten hieromtrent zijn als lid van De Netweters. 


Kort samengevat:
je mag informatie delen op een platform als onze community, maar dit doe je best door de URL naar het originele artikel te delen of door een deel uit de tekst te citeren mits vermelding van de bron en auteur. Het integraal delen van een volledig artikel gaan we vanaf nu op De Netweters dus ook afraden.


https://www.netweters.be/html/assets/Telenet%20logo%20signatures.pngSuzy
Community Manager
Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.

0 reacties