24753
netweters
|
152359
antwoorden
|
20693
vragen
|
Voor de locatie van het NTP heeft het BIPT zich gebaseerd op de richtsnoeren die op Europees niveau werden opgesteld. Het BIPT acht dat een vrije modemkeuze eindklanten in staat zou kunnen stellen om gemakkelijker te veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur, wat voor een versterking van de concurrentie op de telecommarkt kan zorgen, en om eventueel zelf bewust te kunnen kiezen voor een meer duurzaam toestel of een toestel met extra functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld op vlak van veiligheid of WiFi mogelijkheden.
België is geen uitzondering met dit standpunt: in een 10-tal landen, waaronder bijvoorbeeld Nederland, Finland, Duitsland en Italië, bestaat dezelfde visie en kunnen eindklanten reeds vrij een modem kiezen. Voor aansluitingen op een kopernetwerk en glasvezelnetwerk, kan men de locatie van het netwerkaansluitpunt voorstellen als de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt. Voor een aansluiting op een coaxnetwerk, is dit de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten.
Echter wat betreft TV-diensten, verwacht het BIPT dat er geen alternatieve TV-settopboxen zullen ontwikkeld worden (omwille van een gebrek aan marktvraag en toekomstige netwerkontwikkelingen), waardoor een gelijkaardig besluit hierover dan ook weinig nut heeft. Dat heeft tot gevolg dat de eindklanten wel nog de TV-settopbox van de operator moet blijven gebruiken. Ook klassieke telefoonverbindingen en diensten met hogere kwaliteitsniveaus (typisch voor zakelijke diensten) worden uitgesloten van dit besluit.
Met het oog op een vlotte ontwikkeling van modems door geïnteresseerde partijen, moeten alle operatoren de kenmerken van de NTPs en de technische specificaties van de modems en routers publiceren zes maanden na de inwerkingtreding van dit besluit. Binnen een termijn van twaalf maanden na de inwerkingtreding van dit besluit moeten operatoren de nodige IT-aanpassingen uitvoeren die volgen uit dit besluit. Eindgebruikers moeten dus twaalf maanden na de inwerkingtreding van dit besluit, wat neerkomt op 1 november 2024, hun eigen eindapparatuur kunnen aansluiten op het netwerk.
Voor meer informatie: Jimmy Smedts | Woordvoerder Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie Ellipsgebouw C | Koning Albert II-laan 35 bus 1 | 1030 Brussel T +32 2 226 88 22 | M +32 478 63 91 82 | www.bipt.be
Vanaf 1/11/2024 kunnen we dus onze eigen kabelmodem aansluiten op de coax van Telenet 😁
Telenet heeft dat al proberen tegen te houden, maar dat is dus niet gelukt. Het besluit van het BIPT staat vast.
Waarom zou Telenet dat nog (proberen) tegen te houden? In de andere landen waar Liberty Global opereert is dat al lang een feit, dus niets nieuws 🙂.
Telenet (Liberty Global) heeft de strijd tegen vrije modemkeuze al lang verloren. Dit kan onmogelijk nog tegengehouden worden door wie dan ook. Niemand staat boven de wet.
In Nederland is vrije modemkeuze al anderhalf jaar geregeld. Kijk maar eens bij zusterbedrijf Ziggo: https://www.ziggo.nl/klantenservice/apparaten/wifi-modems/eigen-modem
Telenet kan nu heel eenvoudig dezelfde regeling van Ziggo overnemen en op het Telenet-netwerk toepassen.
Het is simpel een fabrikant stuurt een toestel naar telenet die test het als alles ok is dan zal het op een lijst komen
om te gebruiken
Zoals het bij prox gaat V.B de FRITZ!Box
@luc55 schreef:Het is simpel een fabrikant stuurt een toestel naar telenet die test het als alles ok is dan zal het op een lijst komen om te gebruiken
Er moet geen lijst komen ...
Zo simpel 🤗
@flip1953 @Ex-Netweter omdat telenet denkt dat er problemen gaan komen met andere modems dan die dat telenet aanbied en ze geen ondersteuning gaan bieden aan andere toestellen omdat ze deze niet ondersteunen met firmware's gemaakt of aangepast door telenet enz.
ik zie ze nog moeilijk doen bij telenet.
zeker dat het nieuwe systeem al bijna een jaar loopt en nog vol bugs zit, als je ziet hoe lang het nieuwe systeem al bestaat en nog niet feilloos werkt zal dit met nieuwe modems gekocht door de klant ook niet probleemloos gaan.
Ze hebben geen keuze vanaf toestel ok is voor hun zal het gebruikt kunnen worden
en alles afkeuren kan niet het zal grondig getest worden
Natuurlijk in geval van een probleem zal je zelf een toestel extra moeten hebben om te testen
dat het aan toestel ligt of aan de lijn je moet dan meer zelf technieker spelen
@Master-Magic schreef:ik zie ze nog moeilijk doen bij telenet.
Loop niet vooruit en geef ze het "voordeel van de twijfel" ...
Het systeem waarmee ze modems provisioneren bestaat al hé, dat is niets nieuw.
Wat ze nu moeten doen is een extra pagina creëren in "Mijn Telenet" waarmee een gebruiker zijn eigen modem kan provisioneren of activeren. Vergelijk het met de pagina waarmee een gebruiker een nieuwe SIM kaart activeren ...
En trouwens, Telenet wist al héél lang dat dit er uiteindelijk zat aan te komen, dus ze hebben dit al lang kunnen voorbereiden. Ze zitten daar in Mechelen ook niet stil hé ...
Het zal allemaal wel meevallen denk ik (positief blijven hé) 🤗.
Wat we in ons achterhoofd moeten houden: hier op de Netweters zitten meestal mensen die wel van wanten weten. Plus dan mensen met specifieke problemen die er zelf geen kennis van hebben.
Maar de overgrote meerderheid van de Telenet klanten zie je hier nooit. Ik ben trouwens van mening dat het slechts een bescheiden minderheid gaat zijn die er behoefte aan hebben om met een eigen modem te werken. Niet vergeten, eigen modem betekent ook eigen onderhoud en troubleshooting. Eigen materieel = vergeet de helpdesk maar ...
Daarom denk ik dat dit een storm in een glas water is. Inderdaad, Telenet zal een aantal klanten moeten toelaten om een eigen modem en router te gebruiken, maar ik denk dat dit een kleine minderheid gaat zijn. Zeker voor wat betreft de modem. Velen kennen zelfs het verschil tussen een modem en een router niet, laat staan dat ze er zelf eentje uitkiezen en gaan beheren ...
Voor die minderheid die wel overstag gaat, daar ben ik van overtuigd dat die mensen weten wat ze doen en effectief zelf in staat zijn om hun eigen gerief te troubleshooten. De helpdesk / klantendienst zal zich dan kunnen blijven focussen op de overgrote meerderheid van "gewone" klanten met Telenet gerief.
Uiteraard vallen hier problemen met de kabel zelf buiten, dat staat los van de installatie binnen in huis.
Ik denk dus dat Telenet er geen voordeel mee zou doen om dwars te gaan liggen. De "ambetanterikken" met eigen gerief moeten ook zelf hun plan trekken. En dat gaat zoals gezegd een zeer kleine minderheid zijn.
Ik voorspel dus geen grote problemen volgend jaar. Nu, als mijn voorspellingen hier even accuraat zijn als mijn cijfers op de Lotto, ja, dan gaat het mislopen ...😈
Het normale gevolg zal moeten zijn dat klanten die de modem van Telenet gebruiken hiervoor zullen moeten betalen. (Dit wil helemaal niet zeggen dat de totale prijs moet verhogen).
Naast de gebruikers met een gevorderde kennis, zullen er ook gebruikers zijn die zich laten overhalen door anderen en zo van de regen in de drop komen.
Lol@kleine minderheid. Op de Duitse glasvezelnetwerken is het meer dan 30%.
Dat gaat hier na een aantal jaren ook gebeuren. De kwaliteit van FRITZ!Boxen is gewoon duizend keer beter dan de goedkope brol die Telenet zelf aanbiedt. De vierde operator Digi en Fiberklaar-glasvezel gaan dit alleen maar versnellen.
Hopelijk blijft Telenet de nodige ondersteuning bieden aan klanten die terecht voor een eigen modem opteren; alle storingen aan vast internet waren bij mij alvast nooit modem/router gerelateerd.
Vrees er wel voor dat als je voor je eigen hardware kiest je geen ondersteuning hebt. Het gaat dan om eigen apparatuur wat je gebruikt en daar kan Telenet niet voor instaan en dat zal een nadeel zijn als je daar voor kiest.