@FM_freak
FM-zenders hebben een optimaal bereik van 60 km.
Om terug te gaan in de tijd - zowat 1968-1970 - met een praktisch voorbeeld: De eerste FM-zenders van de BRT in Veltem en Aalter waren ten noorden van Antwerpen met wisselend succes te ontvangen met een deftige portable radio (Grundig Concertboy) met een goede sprietantenne.
Die zenders zonden uit met 50 KW. Allerlei klimatologische omstandigheden (mist, regen,...) deden ons steeds kiezen tussen beiden.
Veel zenders op FM waren er indertijd nog niet, dus storingen van "anderen" was gering.
Nu is dat voor de meeste radiostations wel een beetje anders...
Classic21 (93.2) en Musiq 3 (91.2 MHz) zijn ook nu nog 2 goede voorbeelden van die vroegere tijd: een serieus zendvermogen en hoge toplocatie (Waver).
Die zijn in Antwerpen - en wat ten noorden - nog vrij goed te ontvangen.
FM (en de hogere frequenties zoals DAB+) gaat "rechtdoor", dus een vrij zicht op de zender wordt met de afstand moeilijker, want de aarde is bol. Je moet dus een hogere antenne zetten, al dan niet met de nodige versterking in de juiste richting -> Richtantenne met gain. Dit schijnt een goed voorbeeld te zijn:
https://www.konigelectronic.com/nl/televisie/antennes/dvb-tt2-dab-buitenantenne-14-db-vhf-uhf-550527...
Midden de jaren 70 kwamen er bijkomende steunzenders in Genk en Schoten.
In principe werd heel Vlaanderen bediend door een 5-tal zendlocaties.
Nu... die 50 KWatt zendvermogen is ondertussen op meerdere plekken reeds terug geschroefd naar 20 of 10KW.
Er zijn dan diverse zwakkere steunzenders toegevoegd voor lokale bediening, zoals Klara in Antwerpen - ik dacht 1 KW- , een steunzender voor MNM of Studio Brussel in Diest, Leuven,... die kleine steunzenders ken ik niet uit mijn hoofd, maar je vindt op het internet wel een lijstje.
Op DAB+niveau zit je te werken met een frequentie die dubbel zo hoog is en dus zeker rechtlijnig wordt gepropageerd.
Het vermogen is meestal veel geringer, de reikwijdte beperkter, het netwerk fijnmaziger.
Op dit kaartje zie je dat er veel meer dab+ zenders zijn dan die 5 locaties van waaruit FM uitgezonden werd.
Zie: https://radiovisie.eu/overzicht-alle-dab-zenders-in-vlaanderen/
Wil je een deftige ontvangst van buitenlandse DAB+, dan woon je best niet al te ver van de grens, of je gebruikt een richtantenne op een hoge plaats.
Het fijnmazig DAB+netwerk van de Nederlanders houdt immers ook op aan de grens, dus je zal je antenne moeten richten op één van die "dichtstbije" zenders. Je kan alleen maar hopen dat de grenszenders van NL een ietwat hoger vermogen gebruiken zodat ze verder doordringen in Vlaanderen, maar ik vermoed dat dit niet het geval is.
Ps.: er is één lastig verschil tussen DAB+ en FM: met een mindere FM-ontvangst kan je nog steeds "genieten" van de ontvangst. Komt er teveel ruis, probeer je iets te veranderen aan de ontvangst (het richten van je antenne), verplaatsen van je radio of schakel je de stereo uit wanneer het te erg wordt.
Bij DAB+ is de ontvangst digitaal: je hoort iets zuiver... of je hoort "blokjes" zoals bij een slechte GSM-ontvangst of je hoort gewoon niets.
Als DAB+ niet zuiver is, kan het frustrerend zijn.
Dan nog iets over DAB+: dit is de opvolger van DAB waarbij in één signaal een multiplex zat van meerdere radiostations in mp3-kwaliteit.
Bij DAB+ kan men in dezelfde bits-stroom nog meer muziek steken, omdat de compressie nu in AAC is.
Die overschakeling heeft alle Belgen van het eerste uur geld gekost, want de oude DAB-ontvanger zwijgt nu, want die kan AAC niet decoderen.
In de UK pompen ze zoveel radiostations in een DAB+ bitstroom dat de kwaliteit matig begint te worden: sommige zenders krijgen een kleiner bit-debiet toegewezen dus hun ontvangst wordt soms hoorbaar minder.
Net alsof je een een 192 Kbits kwaliteit gaat terugschroeven naar 128 of 96 of 64...
Dat wordt hoorbaar.
Op dat punt is er over die kleine plas al heel wat kritiek geweest op DAB+.
Zie bijvoorbeeld:
https://www.coolsmartphone.com/2019/02/14/dab-and-dab-mono-low-bitrate-audio-is-more-common-than-you...
Hopelijk komt het hier nooit zo ver.