Beantwoorden
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@SuzyBedankt voor die info.

 

Misschien mag ik hierop verder inpikken of wordt dit beter een nieuwe topic, Suzy ga gerust uw gang..., maar ik had eens graag wat meer duidelijkheid gekregen over de technische kant van de Telenet-coax en het aanbod dat ermee vrij te ontvangen valt .

Dus de topic "Free to Air" klopt nog 😉

Toen ik daarstraks bijna een Telenet-verkoopcentrum binnenliep en het personeel in kwestie aanschouwde, wist ik - sorry hoor!! - dat die me heel zeker niet van antwoord konden dienen voor de vragen die ik hier ga stellen... en ben ik even snel terug naar buiten gewandeld.

 

Op dit forum zijn er een paar specialisten aanwezig die me één en ander deftig kunnen verduidelijken of me erop zullen wijzen waar mijn fouten in mijn redenering zitten.

Waarschijnlijk kan die bijkomende info die we daardoor zullen vernemen en verzamelen voor iedereen een beter licht werpen op het "hele systeem", geheten Telenet, waarvan ik vind dat de zenderlijst (https://www2.telenet.be/content/dam/www-telenet-be/klantenservice/downloads/Zenderkaart%20Vlaanderen...) enkel geschikt is voor "gewone gebruikers" zonder technische achtergrond of vraagstelling.

 

Ik - en ik vermoed dat ik helemaal niet alleen ben - zit met het probleem dat mijn ouders de signaalswitch niet alleen kunnen gemaakt krijgen. Ook niet al komt er een Telenet-technieker aan huis, want ze zullen hem ook niet begrijpen.

We gaan met zijn allen wat moeten mee denken voor die groep van onze populatie die dacht dat "de Kabel" (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabeltelevisie) er voor eens en altijd gekomen was om alle antennes van de daken te halen (rond 1974), optimale ontvangst van ook buitenlandse stations mogelijk te maken en al hun apparatuur - FM-tuners en analoge tv's - te kunnen laten functioneren tot het einde der tijden.

Niet dus! 😉

 

Ik versta prima dat de coax bepaalde Muxen bevat: digitale kanalen waarin een aantal zenders bijeengepakt zitten op digitale wijze. (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiplexing).

Ik veronderstel dat er een infokanaal is (322 MHz) waarop je via verschillende Netwerk-ID's verschillende informatie kunt opvragen (ID 22, 32, ..)

Ik neem aan dat dit kanaal wordt geanalyseerd door een Digicorder (of Digibox), een Vistron VDR-210 of een moderne TV met ingebouwde DVB-C-tuner.

Naargelang je een bepaald station wil bekijken/beluisteren moet de juiste Mux gekozen worden en moet daaruit het gevraagde signaal gehaald worden.

Mag ik dan ook veronderstellen dat de 3 Muxen die de Vistron momenteel gebruikt voor alle radio reeds bestaande Muxen waren die ook gebruikt worden door de Digicorder?

In dat geval zou je kunnen stellen dat de Vistron een gestripte Digibox is die enkel met audio overweg kan uit dezelfde kanalen als zijn video-confrater?

 

Hoe zit het dan met de DVB-C-tuner van een moderne TV?

Als ik die TV gewoon automatisch laat scannen, zie wat hij produceert en als ik dat dan reduceer tot de bruikbare - niet gecodeerde - signalen, kom ik tot dit lijstje:

kanaal TV-zender Radiostation
     
1   ????muziek maar onbekend
40   Bel RTL
46 Canvas HD  
56   Classic 21
64 Comedy Central  
71   De Tijdloze
76 Discovery VL.  
78 Disney Chan. VL.  
112 Info  
113 Infokanaal  
115   JOE FM
117 Ketnet  
118   Klara
119   Klara Continuo
120 La Deux  
122   La Première
124 La Une  
131   MNM
132   MNM Hits
135   Musiq3
142 Nickelodeon / Spike  
145   Nieuws+
147 NPO 1  
149 NPO 2  
151 NPO 3  
153 NRJ  
169   PURE FM
172 Q2  
174   Radio 1
175   Radio 2 (per provincie)
176   Radio 2 (per provincie)
177   Radio 2 (per provincie)
178   Radio 2 (per provincie)
179   Radio 2 (per provincie)
184 Regionale TV  
190 RTL TVI  
200   StuBru
219 VIER  
221 VIJF  
223 Vitaya  
225   Vivacité
226 Vlaams Parlement  
236 VTMkids JR  
239 VTMkids JR  
241 VTMkids/NGEO  
248 één HD  

 

 

Mag ik aannemen dat een TV met totaal andere info werkt? Haalt hij die info ook op 322 MHz, maar met een ander Netwerk-Id... of is zijn toegang tot de "reguliere info" waarover Digicorders en Vistron beschikken op één of andere wijze afgeblokt, kan hij niet gebruik maken van het infokanaal en begint hij maar gewoon elke Mux af te schuimen tussen 108 en 862 MHz om er iets bruikbaars uit te halen?

 

Ik neem aan dat dit DVB-C-aanbod het "compacte aanbod" is waarover ik hier al veel las en dit het digitale alternatief is voor de kijker die zijn analoge kanalen zal verliezen?

 

Zit heel dit aanbod dan in aparte Muxen die voorheen niet bestonden?

Met welke beeldkwaliteit (HD, 1024x640,..??) worden al die tv-zenders aangeboden?

Is het dan nuttig om daarvoor een "Full HD"-tv te kopen of volstaat een HD-Ready?

Gesteld dat de gebruiker naar die radiostations wil luisteren via die tv, zijn die radiostations in dezelfde kwaliteit (bitrate en dergelijke) als via de Mux die Vistron of de Digicorder gebruiken?

 

Misschien dat de antwoorden die ik mag verwachten nog meer vragen doen rijzen, maar ik kijk alvast uit naar de mogelijke reacties.

Alvast allen op voorhand bedankt voor een beetje klaarheid!

 

60 reacties
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Allicht wordt de UTP-kabel ook gebruikt om de EPG te raadplegen en aan Telenet te vertellen naar welke programma's je kijkt. Het vormt de basis van de kijkcijfers voor adverteerders.

 

Maar als ik het goed begrijp kan zo'n overgekocht toestel zo kreupel worden dat het enkel de FTA-kanalen geeft...

- van een basispakket? (dus enkele tv-zenders)

of:

- uitsluitend van de radio-kanalen die FTA te ontvangen zijn. Dan wordt het in het ergste geval een wat groot uitgevallen "Vistron VDR-210" 🤗

 

Een huurtoestel mag je niet overkopen en zou naar Telenet moeten teruggebracht worden... ja... maar kan je dat ergens zien? Staat er een label op dat duidelijk het verschil maakt zodat je dat weet als je op een rommelmarkt of bij de koop van een appartement een toestel aantreft?

0 Likes
Suzy
Community Manager
Berichten: 7382
Dat verdient een Gouden Uil! Slimme zet! TAGGING MASTER! Tag away, my dear!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC een extra iets om aan te denken: wanneer je een digibox of digicorder tweedehands over koopt, moet je deze steeds door Telenet laten koppelen aan je klantennummer om er gebruik van te kunnen maken. Het toestel wordt dan gekoppeld zodat je ook eventuele extra entertainment pakketten die je hebt erop bekijken en Telenet weet dat je nog een extra decoder in huis hebt. Want ook voor tweedehands decoders, geldt het servicebeleid nog. 😉


https://www.netweters.be/html/assets/Telenet%20logo%20signatures.pngSuzy
Community Manager
Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.

0 Likes
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Suzy"wanneer je een digibox of digicorder tweedehands over koopt, moet je deze steeds door Telenet laten koppelen aan je klantennummer"

1. Is dit kosteloos?

2. Versta ik het zo juist:

- Laat je de digibox/corder koppelen, dan biedt hij krak dezelfde content aan als de eerste digibox/corder die reeds geregistreerd staat.

- Laat je hem niet koppelen... dan vervalt hij tot een FTA-radio en -TV-ontvanger?

 

0 Likes
janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5175
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Je moet een verschil maken tussen enerzijds het ontvangen, op nemen en afspelen van een dvb-c signaal en de andere functies zoals de uitgebreide programma gids, uitgesteld kijken, films op aanvraag, ...

 

1 Voor het dvb-c signaal heeft de Digicorder/Digibox/TV-Box een ci+. Of da nu een fysische CAM met kaartje is, of software matig laat ik in het midden want dat is hier niet relevant (als ik mijn AD2100 bekijk vermoed ik dat er een kaartje insteekt, in de nog oudere modellen was het kaartje zichtbaar). Die CI+ wordt wordt behandeld op dezelfde manier als een CI+ in de tv. Regelmatig wordt de sleutel bijgewerkt. Deze bijwerking wordt verstuurd met het kalbelantenne signaal. Laat je een bepaalde tijd de CI+ uit de tv (of je zet de tv zonder stroom) dan gaat bij het terug aanzetten de CI+ niet direct werken. Ofwel heb je geduld ofwel bel je naar Telenet voor reactivatie. Je kan net het zelfde doen met de Digicorder en je zal hetzelde probleem hebben. 

Als je extra zenderpakketten neemt op de CI+ wordt ook hiervoor de nodige informatie via de antennekabel doorgestuurd naar je CI+.  De antennesignalen zijn niet interactief, geen enkel toestel stuurt een antwoord ik heb uw pakketje ontvangen.

 

2. Voor alle andere functies moet en een netwerkverbinding zijn. Voor dat gebruik is de controle interactief. Het toestel maakt hiervoor verbinding met de servers van Telenet. Om te vergelijken Iedereen kan de Telenet app installeren op zijn smartphone. Om die echter te kunnen gebruiken moet je ingelogd zijn. Je hebt pas de uitgebreide programmagids als het toestel zichzelf ingelogd heeft.

 

Voor elke gehuurde decoder heeft de klant de keuze tussen het terug binnenbrengen van het toestel, wat Telenet aanbeveelt, of het betalen van een vergoeding. 

0 Likes
Ex-Netweter
 

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@EdwinC  schreef:

- Laat je de digibox/corder koppelen, dan biedt hij krak dezelfde content aan als de eerste digibox/corder die reeds geregistreerd staat.


Bijna juist.

Indien je extra betalende paketten hebt op de eerste digicorder/box (vb Play Sports), dan zijn deze pas zichtbaar op de 2de digicorder als beide ook interactief staan op hetzelfde nerwerk (UTP verbinding).

 


@EdwinC  schreef:

- Laat je hem niet koppelen... dan vervalt hij tot een FTA-radio en -TV-ontvanger?

Juist. Maar er is een maar ...

Gezien de digicorder niet geregistreerd staat, zal hij tijdens het zappen bij iedere versleutelde zender een foutmelding geven (pop-up screen), dat je waarschijnlijk eerst moet wegdrukken om verder te kunnen zappen.

 

Als je zo'n toestel wil gebruiken als FTA Radio ontvanger (zonder aangesloten TV scherm) zou dat wel eens onaangenaam kunnen zijn om te zappen?

 


@EdwinC  schreef:

 Is dit kosteloos?


Dat is kosteloos.

Er is dus geen enkele reden om een aangekochte digicorder niet te registreren.

 

EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Ex-Netweter"Indien je extra betalende paketten hebt op de eerste digicorder/box (vb Play Sports), dan zijn deze pas zichtbaar op de 2de digicorder als beide ook interactief staan op hetzelfde nerwerk (UTP verbinding)."

 

Bedankt voor de info en zo komen er weer enkele vragen of opmerkingen bij:

- is de interactiviteit (UTP-verbinding) dan niet nodig voor het basispakket?

 

- ik heb de indruk dat de "TV met een kaartje" (CI+) geen internet nodig heeft en dus niet interactief is?

 

"Er is dus geen enkele reden om een aangekochte digicorder niet te registreren."

En wat als blijkt dat je bij overname van een woning bij een huur-digicorder/box uitkomt die de vorige eigenaar is vergeten terug te brengen?

Wordt dat toestel dan voor die nieuwe bewoner gewoon een "aangekochte" digicorder die hij kan laten registreren voor zijn abonnement of wordt de nieuwe bewoner dan verplicht om dat toestel verder te huren?

0 Likes
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Ex-Netweter"HD Ready? Deze standard is 15 jaar oud, ik denk niet dat je nu nog toestellen vindt met HD Ready? Tegenwoordig is het minimum Full HD, en al heel veel UHD (4K)."

 

Tot mijn verbazing biedt zelfs Telenet nog "HD Ready" aan... zie:

https://toestellen.telenet.be/lg-led-tv-32lm550bplb.html#additional

 

0 Likes
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7734
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@EdwinC  schreef:

@Ex-Netweter"HD Ready? Deze standard is 15 jaar oud, ik denk niet dat je nu nog toestellen vindt met HD Ready? Tegenwoordig is het minimum Full HD, en al heel veel UHD (4K)."

 

Tot mijn verbazing biedt zelfs Telenet nog "HD Ready" aan... zie:

https://toestellen.telenet.be/lg-led-tv-32lm550bplb.html#additional

 


Het is nu ook eenmaal een budget TV. Anderzijds zal je op een 32 inch op een afstand van 3 meter niet echt veel verschil zien tussen een HD ready en een full HD.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5175
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@Ex-Netweter  schreef:

@EdwinC  schreef:

- Laat je de digibox/corder koppelen, dan biedt hij krak dezelfde content aan als de eerste digibox/corder die reeds geregistreerd staat.


Bijna juist.

Indien je extra betalende paketten hebt op de eerste digicorder/box (vb Play Sports), dan zijn deze pas zichtbaar op de 2de digicorder als beide ook interactief staan op hetzelfde nerwerk (UTP verbinding).

 



Bijna juist.

Beide toestellen moeten bij Telenet geregistreerd zijn op dezelfde lijn


@Ex-Netweter  schreef:

@EdwinC  schreef:

- Laat je hem niet koppelen... dan vervalt hij tot een FTA-radio en -TV-ontvanger?

Juist. Maar er is een maar ...

Gezien de digicorder niet geregistreerd staat, zal hij tijdens het zappen bij iedere versleutelde zender een foutmelding geven (pop-up screen), dat je waarschijnlijk eerst moet wegdrukken om verder te kunnen zappen.

 

Als je zo'n toestel wil gebruiken als FTA Radio ontvanger (zonder aangesloten TV scherm) zou dat wel eens onaangenaam kunnen zijn om te zappen?

Bijna juist (denk ik).

Ook bij een geregistreerd toestel krijg je een melding als je op een kanaal zapt dat niet tot je pakket hoort. Op de Digicorder zie je op welk kanaal je afgestemd bent. De controle gebeurt volgens mij met de ingebouwde ci+.

 


@Ex-Netweter  schreef:

@EdwinC  schreef:

 Is dit kosteloos?


Dat is kosteloos.

Er is dus geen enkele reden om een aangekochte digicorder niet te registreren.

 


Bijna juist.

Dit hangt af van wat je reeds hebt.

Heb je reeds Digitale tv en internet van Telenet dan is het gratis.

Heb je nog geen Digitale tv (maar wel analoge) en wel internet dan kost dat 50 euro. Gelijktijdig ga je  voortaan de maandelijkse aanrekening krijgen voor de kabel tv. Voor de niet gebruikte periode van het reeds betaald jaarlijkse analoge kabelabonnement krijg je een credit nota.

Heb je Digitale tv en geen internet (en je wil de interactiviteit van de Digicorder) dan is er een installatie kost.

 

Nog een opmerking. Heb je nu digitale tv met een ci+ en je hebt daar extra pakketten bij genomen, dan heb je die extra pakketten niet op de Digicorder daar de twee toestellen geregistreerd worden op twee verschillende lijnen. 

 

Wheng
Professional Allesweter
Berichten: 1933
Jij alziend oog. ;-) Krak 2018 Ere-Krak Krak 2021

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@janne_man  schreef:


Bijna juist.

Dit hangt af van wat je reeds hebt.

Heb je reeds Digitale tv en internet van Telenet dan is het gratis.

Heb je nog geen Digitale tv (maar wel analoge) en wel internet dan kost dat 50 euro.

 


Bijna juist 🙂

 

Als je analoge tv hebt en internet hebt kost het geen 50 euro. Als je enkel analoge tv zou hebben wel. Zolang je een "digitale dienst" (digitale tv, telefonie of internet) hebt is er geen activatiekost. Ik vind zo niet meteen een webpagina op de gewone telenetsite maar op de businesspagina kan je zien:

Activering

  • Heeft u al internet, telefonie of digitale tv van Telenet? Dan betaalt u uiteraard geen activeringskosten meer, ook al neemt u een extra product, verandert u van product of verhuist u.
  • Bent u nog geen internet-, telefonie- of digitale tv-klant? Dan betaalt u maar 1 keer €41,32 voor de activering op ons netwerk.

(wat dus 50 euro is incl. btw)

 

 


@janne_man  schreef:

Heb je Digitale tv en geen internet (en je wil de interactiviteit van de Digicorder) dan is er een installatie kost.


Je kan kiezen voor een gratis selfstarter installatie. Is er nog geen NIU, dan kan je kiezen voor een gratis pre-installatie, hoewel die term niet meer wordt gebruikt denk ik. Als je hier kiest voor jij installeert dan zie je: Haal je Self Starter en eventueel je decoder af in een Telenet-winkelpunt in je buurt. Daarna plaats je je modem en installeer en activeer je je Telenet-diensten in enkele stappen. Als het nodig is, komt onze Telenet-installateur op voorhand langs. Hij plaatst de modem los op de grond en de netwerkverdeler vast aan de muur. Hij laat ook alle nodige materialen achter zodat jij daarna zelf aan de slag kan.

 

Het verschil tussen een selfstarter, pre-installatie, comfort-installatie en comfort plus installatie was vroeger duidelijker op de website vermeld. Ook de kosten werden expliciet vermeld  zover ik nog weet. Als je toch de moeite neemt om de verschillende installatietypes uit te leggen op je site lijkt het me toch logisch om daar ook de prijzen bij te vermelden?

 

In deze thread wordt wel duidelijk dat het niet zo duidelijk is.  Maar door de verschillende antwoorden van verschillende personen lijken we er wel stillekes aan te geraken 🙂

Want we gaan voor helemaal juist 😄

 

 

 

 


    Wheng | Krak
    Everyone is wise until he speaks.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
louishufk
Professional Meesterweter
Berichten: 3620
PhD in problem solving! Netweters’ orakel! Jij bent een ware apostel. De nieuwe Einstein!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Wheng 

"Het verschil tussen een selfstarter, pre-installatie, comfort-installatie en comfort plus installatie was vroeger duidelijker op de website vermeld. Ook de kosten werden expliciet vermeld zover ik nog weet. Als je toch de moeite neemt om de verschillende installatietypes uit te leggen op je site lijkt het me toch logisch om daar ook de prijzen bij te vermelden?"

 

Bestaan die installatietypes eigenlijk nog wel allemaal?

Hoe kan iemand die niet jarenlang klant van Telenet is daar iets van weten en terugvinden op de website?


  louishufk | Ere-Krak
   We doen wat we kunnen, nu nog kunnen wat we doen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Wheng
Professional Allesweter
Berichten: 1933
Jij alziend oog. ;-) Krak 2018 Ere-Krak Krak 2021

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@louishufk  schreef:

@Wheng 

"Het verschil tussen een selfstarter, pre-installatie, comfort-installatie en comfort plus installatie was vroeger duidelijker op de website vermeld. Ook de kosten werden expliciet vermeld zover ik nog weet. Als je toch de moeite neemt om de verschillende installatietypes uit te leggen op je site lijkt het me toch logisch om daar ook de prijzen bij te vermelden?"

 

Bestaan die installatietypes eigenlijk nog wel allemaal?

Hoe kan iemand die niet jarenlang klant van Telenet is daar iets van weten en terugvinden op de website?


Daarom dat ik zei dat het verschil vroeger veel duidelijker was. Hier staan de verschillen nog wel maar minder afgebakend en zonder prijs.

 

Selfstarter, Comfort en Comfort Plus bestaan nog. De vroegere pre-installatie staat nu ook onder de noemer Selfstarter (zie het geel gearceerde in de afbeelding). Dus het type op zich bestaat nog wel maar het wordt geen pre-installatie meer genoemd.

 

Wij installeren:

 

Hier staat de Comfort Installatie en onderaan bij Tip de Comfort Plus-installatie. Hierbij wordt enkel vermeld dat je dit moet kiezen als je ook wil dat er een noodbatterij wordt geplaatst. Vroeger stond er zover ik weet ook bij dat de technieker de kabels aan de muur bevestigt wat niet gebeurt bij de Comfort Installatie.

 

Jij installeert

 

Selfstarter afhalen maar als het nodig is (vb. geen NIU) komt de technieker langs om deze te plaatsen, maar hij sluit niets aan. Hier wordt niet vermeld dat dit ook gratis is, terwijl dit wel is.

 

Hoeveel deze installatietypes kosten staat op deze pagina nergens vermeld.

 

Op de tarievenpagina vind je ook de info terug alsook de prijs. Maar daar vind je dan weer niets terug van de Comfort Plus-installatie.

 

Instaltypes.JPG

 

Maar zoals je zegt, als nieuwe klant is het niet zo duidelijk, vooral dan wat het kost. Er wordt wel goed uitgelegd wat de mogelijkheden zijn vind ik.

 

 


    Wheng | Krak
    Everyone is wise until he speaks.
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
louishufk
Professional Meesterweter
Berichten: 3620
PhD in problem solving! Netweters’ orakel! Jij bent een ware apostel. De nieuwe Einstein!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Wheng 

Er worden veel dingen uitgelegd vanuit het verleden. Het was zo en dus zal het nog zo wel zijn. Men vermeld wel voor bepaalde producten dat installatie en activatie gratis is, maar bij de producten waarbij dat niet gratis is spreekt men er niet over.

Vroeger was alles beter, zegt men, maar in dit geval was dat naar mijn mening ook wel. Kan aan mij liggen natuurlijk.

 


  louishufk | Ere-Krak
   We doen wat we kunnen, nu nog kunnen wat we doen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5175
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Mag ik dan tot de gemeenschappelijke vaststelling komen dat de kwaliteit van de Website van Telenet sterk te wensen overlaat?

De pagina's ogen mooi. De informatie is echter moeilijk te vinden, verspreid, onvolledig. Persoonlijk heb ik de indruk dat de commerciële "clan" de webpagina's domineert. Heeft allicht met de doelstellingen van de dienst of de baas van de dienst te maken. Het algemeen belang van de klant wordt teveel uit het oog verloren. Ik zou het liefst zien dat ze hun webpagina's opsplitsen in enerzijds de "commerciële" benadering (zoals de meeste pagina's nu zijn) en anderzijds de nuchtere zakelijk benadering waar alles zeer duidelijk staat. Wat heb, welke zaken heb niet, wat is de kost, ... Ook een vergelijking toelaten: je kiest twee of drie producten en je ziet de zaken die gemeenschappelijk zijn en de verschillen. Komen ze op een punt dat ze niet meer duidelijk kunnen maken dan maar afvoeren want het is een bron van eindeloze discussie. 

@Suzy Valt uit de voorgaande discussie iet uit te halen (deze reactie buiten beschouwing gelaten), ik bedoel de vaststelling dat het zo moeilijk is om iets juist weer te geven.

igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7734
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Het is een beetje zoals met alle actieve websites in bedrijven. De verschillende afdelingen willen hun content kwijt en dan wordt de samenhang en de onderlinge verwijzingen verloren. Bovendien is het soms moeilijk om uit te maken wat belangrijk is. En we hebben allemaal de neiging om ervan uit te gaan dat wat wij weten door iedereen geweten is en we vermelden dat niet meer. Maar inderdaad de structuur op de site is wat verloren. Het is soms moeilijk om de linken te vinden naar enerzijds de producten, de technische specificaties ervan, de prijzen, de beperkingen enz.

Misschien een aandachtspunt voor de verantwoordelijken. Met feedback als dit weten ze hoe een ander ernaar kijkt.

Maar ik moet toegeven dat de site van Telenet in mijn ogen tot een van de betere behoort t.o.v. andere providers.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.