24748
netweters
|
152280
antwoorden
|
20688
vragen
|
Momenteel is het signaal van de WiFi bedroevend slecht op onze slaapkamer.
Rechtstreeks uit de router lopen twee UTP-kabels door de muren naar de bovenverdieping, waar momenteel mijn Synology NAS en desktop op zijn aangesloten.
Als ik het goed heb begrepen, biedt Telenet zelf geen Access Points meer aan, maar enkel 360 pods.
Is het voor mijn use case niet gewoon eenvoudiger om één van die twee ethernet aansluitingen te gebruiken voor een Access Point, liefst eentje met ineens een extra ethernetpoort zodat zowel NAS als desktop bekabeld kunnen blijven.
Wat me vooral weerhoudt van de 360 pods is die maandelijkse kost. Op termijn loopt dat op en ik ben gewoonweg graag eigenaar van mijn hardware.
Ik vrees ook een beetje dat het installeren van een nieuwe modem (wat nodig zou zijn om over te stappen naar 360) nogal wat last met zich zou meebrengen qua resetten van interne en externe IP-adressen.
Lang verhaal kort: welke hardware oplossing raden jullie aan?
Titel gewijzigd door Christof (mod) | Vorige titel: Beste manier om sterker signaal te krijgen?
Niets werkt beter dan een kabel, ook geen mesh systeem, dus denk dat u het bij het rechte eind hebt als u aangeeft dat een access point de beste keuze is. Mesh biedt natuurlijk extra's wat betreft gebruiksgemak, geen eth aansluitingen nodig.
Dus AP extra is perfect, meeste APs hebben ook 1 of 2 extra eth poorten, voor bvb de NAS.
Geen idee welke modem u momenteel gebruikt, maar als je vandaag een AP zou aankopen, zal dat meer dan waarschijnlijk een wifi 6 AP zijn, Als je modem dan nog wifi5 zou hebben, bvb bij het 7465 model, dan kan het wel zijn dat uw clients soms de AP6 gaan verkiezen over de modem met wifi5, ook al zitten die korter bij de modem qua signaalsterkte, Het is de client die kiest, niet de AP, maar dat kan soms als neveneffect hebben dat er veel clients naar de AP6 gaan moven.
Je geeft ook aan dat modemswap mogelijks problemen kan geven met je interne/exyterne IPs. De interne blijven normaal al dezelfde, en de externe kan je zelf niet kiezen en zijn dynamisch, dus daar gaat er geen verschil zijn in principe. Het is wel zo dat als je opteert voor de nieuwe F@st modem en toch je eigen APs gaat nemen, dat de wifi van de modem best uitgeschakeld wordt, want de modem is onderdeel vh plume netwerk en in combo met eigen APs gaat dat dan minder efficiente wifi werking geven, puur connectivity gaat wel werken natuurlijk. Dus hier zou je dan 2 APs moeten plaatsen, eentje bij de modem en de 2de via eth verbonden, maar je zou evengoed de wifi van de huidige modem dan kunnen uitschakelen en zo een sterker wifi netwerk opbouwen via een 2de wifi6 AP bij de modem, zou dan de wifi kwaliteit overall verbeteren.
Duidelijk antwoord, bedankt! Ik heb inderdaad zo een ouder model met Wi-Fi 5.
Als ik het dus goed begrijp is mijn beste plan de Wi-Fi hiervan uit te schakelen en twee access points met Wi-Fi 6 te plaatsen: eentje naast de modem van Telenet, en eentje op de bovenverdieping, bekabeld, waar ik dan mijn NAS en desktop op kan aansluiten.
Twee verdere vraagjes:
1- Is dit toestel (twee stuks dan) van bol geschikt voor wat ik vraag? https://www.bol.com/nl/p/tp-link-archer-ax12-router-dual-band-wi-fi-6-ax1500/9300000148758409?referr...
2- Gaat dit tóch geen issues geven met mijn huidige setup qua interne IP's? Ik run namelijk wat docker containers op de NAS die ik graag access via browser met een wat verouderde laptop. Dat is in feite het enige nut nog van die laptop. Ik vraag me af of die access points er niet op een of andere manier voor kunnen zorgen dat de NAS onbereikbaar wordt afhankelijk van welk Access Point mijn client op dat moment verkiest.
Deze vragen kunnen mogelijk dom over komen... Ik ken net genoeg van netwerken en IT om tutorials te volgen en deftig te Googlen, zo ook voor de setup van mijn NAS, maar ik loop dus snel tegen twijfels aan wanneer ik zelf moet gaan klooien.
domme vragen bestaan niet :-).
Ik denk dat het klopt dat als je 2 APs wifi 6 plaats je idd je wifi boost, met de minste kost en zelf in ownership en zonder veel changes ook.
Wat betreft: welk type is een goed type? Dat is altijd best een moeilijke vraag. Er is veel aanbod, veel prijsverschillen ook, enz. De diff zit soms in aantal antennes van de verschillende banden en de kwaliteit van de sw die erop draait. Belangrijk is dat je voor een echt AP gaat, en dat device dus in bridged mode gebruikt.
Het door u voorgestelde toestel is een router. Zou kunnen dat die in bridged mode kan, maar zou zelf eerder opteren voor een AP, geen router.
Ben zelf nogal "fan" van de Ubiquity toestellen, maar die zijn een stuk duurder. Dus in de goedkopere range iets a la TPLink (goedkoop merk) te blijven, bvb deze TP-Link Omada EAP653 - Access Point - AX3000 - Dual-Band | bol of TP-Link EAP650 - Accespoint - AX3000 - Dual-Band Wi-Fi 6 - Plafondmontage | bol (om bij Bol te blijven :-)) of in Ubiquity, maar stuk duurder, bvb Ubiquiti Unifi 6 Professional - Network Accesspoint - Wi-Fi 6 - 4800 Mbps | bol
of kan ook soms als duo pack, bvb bij Coolblue: UniFi U6+ Duo Pack - Coolblue - Voor 23.59u, morgen in huis
maar vergelijk zeker , er zit nogal eens wat prijs verschil op. Bvb op Tweakers kan je vaak goede vergeijkingen vinden.
Zeker nooit gaan voor een repeater, prijs/kwaliteit is een AP wifi6 in jou geval de meest efficiente keuze
Zonder in detail te gaan even dit:
Interne IP's worden enkel en alleen door uw router beheerd. AP's komen daar nooit in tussen. Welke weg uw digitale stroom volgt in uw netwerk is dus niet relevant voor wat betreft het beheer van uw IP's.
Wat me stoort aan die access points is dat ze quasi allemaal slechts één ethernetpoort hebben, om ze zelf mee aan te sluiten.
Dus dan verlies ik de bedrade aansluiting van ofwel de NAS ofwel de desktop. Tenzij ik er nog een switch tussen ga zetten, maar dan wordt het zeker een knoeiboel... En zelfs als ik er vind met meerdere ethernetpoorten, dan kom ik er nog op uit dat ze PoE vereisen, welke de telenet modem niet ondersteunt. Dus opnieuw: switch. Vandaar dat ik dus richting routers ben gaan kijken.
Als je een router neemt is er vandaag maar 1 goede oplossing, en dat is je modem swappen met een CV8560E, die kan je in bridging/passthrough mode zetten en dan je eigen router er achter zetten. Opgelet, de extra AP dan boven zoals bij u, moet dan ACHTER je eigen router zitten, en niet achter je modem, want dat gaan dan 2 lan segmenten vormen!!
Zoals altijd, allees heeft voor-en nadelen. Voordeel hier is dat je fully je eigen ding kan doen, nadeel een iets meer complexe setup, en dus ook meer last mocht er ergens iets mislopen, want dan kan dat evengoed op je eigen router zitten.
APS met meerdere eth poorten bestaan wel hoor, bvb TP-Link EAP655-Wall - Network Accesspoints - PoE - 3000 Mbps - WiFi 6 | bol of TP-Link Omada EAP615-Wall - Coolblue - Voor 23.59u, morgen in huis
maar keuze is idd eerder beperkt. Reden is waarsch de populariteit van mesh devices, waar er veel meer van op de markt zijn en de populariteit van wifi in het algemeen.
Als je de dhcp functie van een wifi router uitschakelt, maak je van je router een AP. Je geeft dan aan de Wan poort een vast ipv4 adres binnen het bereik van de Telenet router (doorgaan 192.168.0.X waarbij de X tussen 2 en 99).
Bij de Tp-Link heb ik al gezien dat modellen een dubbele naam hebben. Een benaming indien gebruikt als router en een andere benaming gebruikt als AP. Het aanbod is dus niet zo klein.
@janne_man schreef:Als je de dhcp functie van een wifi router uitschakelt, maak je van je router een AP. Je geeft dan aan de Wan poort een vast ipv4 adres binnen het bereik van de Telenet router (doorgaan 192.168.0.X waarbij de X tussen 2 en 99).
Neen, dat werkt niet:
als je dhcp functie van een wifi router uitschakelt, dan krijgen jouw WLAN clients geen IP adres meer. Met de WAN poort een vast (intern) IP adres te geven los je dat niet op.
Wat je wel kan doen is:
Maar tegenwoordig hebben de routers meestal een bridge functie. Die zorg er dan voor:
Ik geef toe dat ik onvoldoende duidelijk was en dat mijn antwoord ook anders kan begrepen worden dan wat ik bedoelde. Nochtans denk ik dat mijn tweede paragraaf voldoende was op geen dubbelzinnigheid meer te hebben. Maar uw reactie bewijst mijn ongelijk in deze veronderstellingen.
Als ik in de eerste paragraaf het woord router bebruikte, bedoel ik helemaal niet de modem met ingebouwde routerfunctie van Telenet, wel het AP waarnaar @Sabrewylf vraagt. Met de meeste routers (geen modems!) kan je de dhcp functie uitzetten. Dan is je extra toestel geen Router meer, maar enkel een AP binnen je gewone LAN van je modem/router. Wat je juist moet doen staat in de handleidingen van de toestellen. Ik heb eens de huidige Wifi routers van Tp-link bekeken (de Archer modellen) en bij de paar die ik bekeken heb zie ik onder specificaties:
Dat is bij de meeste routers (ongeacht het merk) ook zo. Dus grote keuzevrijheid voor een AP en gemakkelijke installatie.
Zolang de router in "bridge" mode kan is het allemaal ok.
Als je moet beginnen prutsen met dhcp uit en dan static IPs uitdelen enz, dan kan dat allemaal wel werken, maar dan ben je best ook voldoende technisch onderlegd om het zelf nog te begrijpen en te kunnen ondersteunen, niets is moeilijk, als je het voldoende onder de knie hebt. Klopt overigens ook niet helemaal denk ik. Als je DHCP van een router uitschakelt maak je er geen AP van, echt niet. Je neemt wel het addressing luik weg, niet de routing functie van het toestel, dus ook niet de nat, of de firewall of de ... maar dit terzijde ...
Dus bij een vraag van een persoon die beetje onzeker is en zelf aangeeft geen specialist te zijn is het, mijns inziens, vooral belangrijk het eenvoudig te houden. Meest eenvoudige in deze dus een eenvoudige AP, eventueel uitgebreid met unmanaged switch als er poorten te kort zijn.
Router kan, en zijn er zeker tussen dat het allemaal goed werkt, maar links of rechts kan het al eens tegenzitten, en dan .. ? Als de router ook intern nog route en niet bridged, kan dat bovendien ook nog extra latency geven enzenz.
Voor Telenet wel even goed kijken wat je kan gebruiken. Op coolblue staat het mooi samengevat. https://www.coolblue.be/nl/advies/wifi-versterker-telenet.html