Beantwoorden
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@SuzyBedankt voor die info.

 

Misschien mag ik hierop verder inpikken of wordt dit beter een nieuwe topic, Suzy ga gerust uw gang..., maar ik had eens graag wat meer duidelijkheid gekregen over de technische kant van de Telenet-coax en het aanbod dat ermee vrij te ontvangen valt .

Dus de topic "Free to Air" klopt nog 😉

Toen ik daarstraks bijna een Telenet-verkoopcentrum binnenliep en het personeel in kwestie aanschouwde, wist ik - sorry hoor!! - dat die me heel zeker niet van antwoord konden dienen voor de vragen die ik hier ga stellen... en ben ik even snel terug naar buiten gewandeld.

 

Op dit forum zijn er een paar specialisten aanwezig die me één en ander deftig kunnen verduidelijken of me erop zullen wijzen waar mijn fouten in mijn redenering zitten.

Waarschijnlijk kan die bijkomende info die we daardoor zullen vernemen en verzamelen voor iedereen een beter licht werpen op het "hele systeem", geheten Telenet, waarvan ik vind dat de zenderlijst (https://www2.telenet.be/content/dam/www-telenet-be/klantenservice/downloads/Zenderkaart%20Vlaanderen...) enkel geschikt is voor "gewone gebruikers" zonder technische achtergrond of vraagstelling.

 

Ik - en ik vermoed dat ik helemaal niet alleen ben - zit met het probleem dat mijn ouders de signaalswitch niet alleen kunnen gemaakt krijgen. Ook niet al komt er een Telenet-technieker aan huis, want ze zullen hem ook niet begrijpen.

We gaan met zijn allen wat moeten mee denken voor die groep van onze populatie die dacht dat "de Kabel" (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabeltelevisie) er voor eens en altijd gekomen was om alle antennes van de daken te halen (rond 1974), optimale ontvangst van ook buitenlandse stations mogelijk te maken en al hun apparatuur - FM-tuners en analoge tv's - te kunnen laten functioneren tot het einde der tijden.

Niet dus! 😉

 

Ik versta prima dat de coax bepaalde Muxen bevat: digitale kanalen waarin een aantal zenders bijeengepakt zitten op digitale wijze. (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiplexing).

Ik veronderstel dat er een infokanaal is (322 MHz) waarop je via verschillende Netwerk-ID's verschillende informatie kunt opvragen (ID 22, 32, ..)

Ik neem aan dat dit kanaal wordt geanalyseerd door een Digicorder (of Digibox), een Vistron VDR-210 of een moderne TV met ingebouwde DVB-C-tuner.

Naargelang je een bepaald station wil bekijken/beluisteren moet de juiste Mux gekozen worden en moet daaruit het gevraagde signaal gehaald worden.

Mag ik dan ook veronderstellen dat de 3 Muxen die de Vistron momenteel gebruikt voor alle radio reeds bestaande Muxen waren die ook gebruikt worden door de Digicorder?

In dat geval zou je kunnen stellen dat de Vistron een gestripte Digibox is die enkel met audio overweg kan uit dezelfde kanalen als zijn video-confrater?

 

Hoe zit het dan met de DVB-C-tuner van een moderne TV?

Als ik die TV gewoon automatisch laat scannen, zie wat hij produceert en als ik dat dan reduceer tot de bruikbare - niet gecodeerde - signalen, kom ik tot dit lijstje:

kanaal TV-zender Radiostation
     
1   ????muziek maar onbekend
40   Bel RTL
46 Canvas HD  
56   Classic 21
64 Comedy Central  
71   De Tijdloze
76 Discovery VL.  
78 Disney Chan. VL.  
112 Info  
113 Infokanaal  
115   JOE FM
117 Ketnet  
118   Klara
119   Klara Continuo
120 La Deux  
122   La Première
124 La Une  
131   MNM
132   MNM Hits
135   Musiq3
142 Nickelodeon / Spike  
145   Nieuws+
147 NPO 1  
149 NPO 2  
151 NPO 3  
153 NRJ  
169   PURE FM
172 Q2  
174   Radio 1
175   Radio 2 (per provincie)
176   Radio 2 (per provincie)
177   Radio 2 (per provincie)
178   Radio 2 (per provincie)
179   Radio 2 (per provincie)
184 Regionale TV  
190 RTL TVI  
200   StuBru
219 VIER  
221 VIJF  
223 Vitaya  
225   Vivacité
226 Vlaams Parlement  
236 VTMkids JR  
239 VTMkids JR  
241 VTMkids/NGEO  
248 één HD  

 

 

Mag ik aannemen dat een TV met totaal andere info werkt? Haalt hij die info ook op 322 MHz, maar met een ander Netwerk-Id... of is zijn toegang tot de "reguliere info" waarover Digicorders en Vistron beschikken op één of andere wijze afgeblokt, kan hij niet gebruik maken van het infokanaal en begint hij maar gewoon elke Mux af te schuimen tussen 108 en 862 MHz om er iets bruikbaars uit te halen?

 

Ik neem aan dat dit DVB-C-aanbod het "compacte aanbod" is waarover ik hier al veel las en dit het digitale alternatief is voor de kijker die zijn analoge kanalen zal verliezen?

 

Zit heel dit aanbod dan in aparte Muxen die voorheen niet bestonden?

Met welke beeldkwaliteit (HD, 1024x640,..??) worden al die tv-zenders aangeboden?

Is het dan nuttig om daarvoor een "Full HD"-tv te kopen of volstaat een HD-Ready?

Gesteld dat de gebruiker naar die radiostations wil luisteren via die tv, zijn die radiostations in dezelfde kwaliteit (bitrate en dergelijke) als via de Mux die Vistron of de Digicorder gebruiken?

 

Misschien dat de antwoorden die ik mag verwachten nog meer vragen doen rijzen, maar ik kijk alvast uit naar de mogelijke reacties.

Alvast allen op voorhand bedankt voor een beetje klaarheid!

 

60 reacties
Master-Magic
Professional Superweter
Berichten: 5256
Professional organizer! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC de tv's werken met een ander netwerk id (32) en dan zoekt die op de netwerk id de zenderlijst af die dan word geladen in de tv.

 

en de gebruikte muxen bestonden al eerder voor andere toestellen, alleen zijn die enkele analoge zenders er digitaal bijgezet in SD MPEG4 kwaliteit op bestaande muxen met zenders.

 

de radiozenders zijn in dezelfde kwaliteit als op de digibox en corder als op de Vistron ontvanger, er zijn geen 2 verschillende versies voor de radiozenders.

 

De tv zenders voor het compact aanbod zijn in SD MPEG4 dus je hebt zeker een tv nodig die dat aankan, moet niet perse een full hd zijn, de andere tv's kunnen die beelden ook ontvangen.


   Master-Magic | Krak
    https://www.master-magic.be
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Suzy
Community Manager
Berichten: 7382
Dat verdient een Gouden Uil! Slimme zet! TAGGING MASTER! Tag away, my dear!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@EdwinC  schreef:

@SuzyBedankt voor die info. Misschien mag ik hierop verder inpikken of wordt dit beter een nieuwe topic, Suzy ga gerust uw gang...,


@EdwinC ik heb met jouw post inderdaad even een nieuw topic gestart. Het vorige ging specifiek over de nieuwe (3) kanalen die erbij gaan komen en hoe je ze best toevoegt op de Vistron. 

 

Dit is, zoals je zelf reeds aangaf, meer het technische verhaal. 😉


https://www.netweters.be/html/assets/Telenet%20logo%20signatures.pngSuzy
Community Manager
Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.

0 Likes
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Master-Magic 

Ok, bedankt voor die info.

Stel dat je een aftands analoog extra beeldbuistoestelletje zou moeten vervangen, kies je dan voor een

- "Full HD"-tv

- "HD-Ready"-tv

als je weet dat de beeldkwaliteit SD MPEG4 is?

 

Of is voor bestaande Telenet-abonnees met reeds een digicorder bij hun hoofdtoestel, een bijkomend toestelletje beter te voorzien van het "telenet tv met kaartje" (CI+)? 

Ik denk als voordelen te zien:

- Eenmalig te betalen?

- Meer tv-zenders en radiostations, ongeveer of helemaal gelijk aan het basispakket op de digicorder?

- Betere kwaliteit dan SD MPEG4 van het compact kanaal?

- ....?

 

 

0 Likes
Ex-Netweter
 

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC

Jouw post is een hele boterham met een 10-tal uiteenlopende vragen.

Ik zal ze proberen te beantwoorden, en zal mijn antwoorden nummeren.

Zo kan je er gemakkelijker naar verwijzen indien vragen of opmerkingen

 

We gaan met zijn allen wat moeten mee denken voor die groep van onze populatie die dacht dat "de Kabel" er voor eens en altijd gekomen was om alle antennes van de daken te halen (rond 1974), optimale ontvangst van ook buitenlandse stations mogelijk te maken en al hun apparatuur - FM-tuners en analoge tv's - te kunnen laten functioneren tot het einde der tijden.

Niet dus! 😉

1. Ik denk dat je moet beseffen dat de kabel al lang geen verlengde meer is van de oude antenne. Zowel in België als in de ons omringende landen is analoge TV al jaren verdwenen. Ook FM zal verdwijnen (en is er in sommige landen al volledig uit).

 

Indien jouw ouders geen Telenet hadden, maar nog altijd hun vroegere antenne op het dak, dan hadden ze al lang geen analoge TV meer kunnen kijken. 

Dank zij Telenet, die met "truukjes" het digitale signaal terug analoog maakte, kon deze overgang nog enkele jaren uitgesteld worden 😊.

 

Ik veronderstel dat er een infokanaal is (322 MHz) waarop je via verschillende Netwerk-ID's verschillende informatie kunt opvragen (ID 22, 32, ..)

2. Hiervoor wordt de "NIT" (network information table). Deze tabel bevat alle nodige informatie over alle zenders die tot één netwerk behoren (frequenties, zendernamen, kanaal nummers, en nog veel meer).

Deze NIT voor netwerk 22 (reguliere aanbod) wordt uitgezonden op 322 MHz, de NIT voor netwerk 32 (Compact_VL) wordt uitgezonden op 290 MHz. 

Jouw toestel (Digicorder, Vistron VDR-210, TV met ingebouwde DVB-C-tuner, externe DVB-C ontvanger, …) analyseert de NIT en stelt op die manier jouw zenders in.

 

Mag ik dan ook veronderstellen dat de 3 Muxen die de Vistron momenteel gebruikt voor alle radio reeds bestaande Muxen waren die ook gebruikt worden door de Digicorder?

3. Voor Radio is het inderdaad zo dat de 3 muxen die de Vistron momenteel gebruikt de bestaande bestaande Muxen zijn ook gebruikt worden door de Digicorder? 

Bij de Vistron kan je netwerk ID 32 niet instellen, gezien je de startfrequentie niet kan wijzigen naar 290 Mhz (vast ingesteld op 322 MHz), en hierbij hoort netwerk 22.

De Vistron scant dus alle zenders van het reguliere aanbod, maar … gezien de Vistron (a) alléén bedoeld is voor Audio, en (b) alléén de niet-versleutelde kanalen kan decoderen, worden dus alléén de niet-versleutelde radiozenders weerhouden in de zenderlijst.

Op dit ogenblik zijn dat 3 muxen (120 MHz, 306 MHz, 314 MHz) maar er komen er nog bij: 362 MHz (BRF1, Radio Contact) en 386 MHz (Mint)

 

Hoe zit het dan met de DVB-C-tuner van een moderne TV?

Als ik die TV gewoon automatisch laat scannen, zie wat hij produceert en als ik dat dan reduceer tot de bruikbare - niet gecodeerde - signalen, kom ik tot dit lijstje:

4. Jouw lijstje is niet compleet. De volledige lijst van "vrij te ontvangen" zenders bevat 23 (*) TV zenders (+ kanaal 55 met de boodschap "TV goed ingesteld") en 39 radio zenders (binnenkort 42).

(*) aantal streekgebonden, in Limburg meer. Voor de complete lijst, zie:  https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/zenderoverzicht-kabelabonnement-van-telenet/ (na ingave postcode).

 

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

[vervolg]

Mag ik aannemen dat een TV met totaal andere info werkt? Haalt hij die info ook op 322 MHz, maar met een ander Netwerk-Id... of is zijn toegang tot de "reguliere info" waarover Digicorders en Vistron beschikken op één of andere wijze afgeblokt, kan hij niet gebruik maken van het infokanaal en begint hij maar gewoon elke Mux af te schuimen tussen 108 en 862 MHz om er iets bruikbaars uit te halen

5. Als je niets instelt, zal het toestel alles afzoeken, proberen om de symbol rate, modulatie enz. te achterhalen, en het hele frequentiebereik afscannen. Daar kan het wel mis lopen (zoals jouw tabel hierboven).

Als je bij het scannen de correcte info ingeeft (symbol rate, modulatie, beginfrequentie, netwerk), dan zal het toestel alle zenders die tot dit netwerk behoren vinden, en instellen in jouw zenderlijst.

  • voor het regulier aanbod: 322MHz, netwerk ID = 22
  • voor het Compact signaal: 290 MHz, netwerk ID = 32

Ik neem aan dat dit DVB-C-aanbod het "compacte aanbod" is waarover ik hier al veel las en dit het digitale alternatief is voor de kijker die zijn analoge kanalen zal verliezen?

6. Wat mij betreft is enige digtale alternatief is voor de kijker die zijn analoge kanalen verliest "TV met een kaartje😊.

Voor een éénmalige kost van 69 EUR krijg je op uw TV toestel alle versleutelde digitale zenders in de hoogste kwaliteit.

Tenzij je tevreden bent de (minderwaardige) SD kwaliteit van het Compact aanbod ☹️

Het Compact signaal is misschien een goed alternatief voor een 2de/3de toestel in huis, of als je met de oude TV wil kijken via apart DVB-C ontvangertje met Scart uitgang, enz ..

Of bijvoorbeeld op een kamer van een RVT, waar er een Telenet aansluiting is: zonder bijkomende kosten krijg je toch nog 23 zenders...

 

Zit heel dit aanbod dan in aparte Muxen die voorheen niet bestonden?

Met welke beeldkwaliteit (HD, 1024x640,..??) worden al die tv-zenders aangeboden?

Is het dan nuttig om daarvoor een "Full HD"-tv te kopen of volstaat een HD-Ready?

7. Wat betreft de VRT zenders (één, Canvas, Ketnet) zijn het dezelfde muxen (in HD).

De 20 andere zenders zijn volgens mij in vele gevallen nieuwe muxen, met de SD versie van reeds bestaande HD kanalen (vm VTM, Vitaya, enz).

De VRT zenders zijn Full HD (1920*1080) met MPEG-2 audio aan 320 resp 256 kbps.

Alle andere zenders zijn SD (720*576) met MPEG-2 audio aan 192 kbps

 

HD Ready? Deze standard is 15 jaar oud, ik denk niet dat je nu nog toestellen vindt met HD Ready? Tegenwoordig is het minimum Full HD, en al heel veel UHD (4K).

Gesteld dat de gebruiker naar die radiostations wil luisteren via die tv, zijn die radiostations in dezelfde kwaliteit (bitrate en dergelijke) als via de Mux die Vistron of de Digicorder gebruiken?

8. Natuurlijk. Op voorwaarde dat jouw toestel ook de AAC Codec ondersteunt:

  • de buitenlandse zenders + Nostalgie worden uitgezonden in AAC
  •  Joe FM, Q-music, NRJ, Bel RTL worden uitgezonden in MPEG aan 320 kbps resp 256 kbps
  • alle andere radiozenders zijn in MPEG-2 aan 192 kbps

Met dat verschil dat de klankkwaliteit bij heel veel TV toestellen toch maar "pover" is ☹️

Misschien dat de antwoorden die ik mag verwachten nog meer vragen doen rijzen, maar ik kijk alvast uit naar de mogelijke reacties.

Alvast allen op voorhand bedankt voor een beetje klaarheid!

Graag gedaan. De antwoorden zijn mijn persoonlijke interpreatie, en hebben niet de pretentie om volledig te zijn, of foutloos. Opmerkingen welkom 😊

janne_man
Professional Superweter
Berichten: 5175
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Een echt antwoordkanon jij! De gouden postveer is voor jou

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC 

 

@Ex-Netweter heeft al een zeer goed en gedetailleerd antwoord gegeven.

 

Na de afschaffing van de analoge tv, is er enkel nog DVB-C.

Met DVB-C is er enerzijds het aanbod met een CI+ en anderzijs het zogenaamde Compact signaal, het aanbod ter vervanging van de analoge tv.

 

Als je een nieuwe tv wil aanschaffen raad ik aan om een toestel te nemen dat voorkomt in de lijst van Telenet voor tv met een kaartje. Toestellen die hiervoor geschikt zijn, zijn immers niet duurder dan ongeschikte toestellen (tenzij toestellen van grote lage prijs supermarkten).

Stel eerst dit toestel in met het compacte signaal (scan niet naar analoge, want dat duurt lang en dient tot niets). Vermits de drie VRT-zenders in HD zijn en de andere in SD. Kan je na een aantal dagen gekeken hebben,  beslissen of je alle (en ook veel meer) zenders in dezelfde kwaliteit wil als die van VRT. Als je dat beslist kan je een 'kaartje' gaan kopen bij Telenet. Je moet dan wel een nieuwe snelle scan doen op de tv met uiteraard andere parameters.

Nog een tweede hint. Als je een tv koopt die time shift ondersteunt, volstaat het een usb-schijfje aan de tv te hangen en je kan dan ook pauzeren net zoals op de Digicorer.

Ex-Netweter
 

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@EdwinC  schreef:

Als ik die TV gewoon automatisch laat scannen, zie wat hij produceert en als ik dat dan reduceer tot de bruikbare - niet gecodeerde - signalen, kom ik tot dit lijstje:


Hieronder "mijn" lijstje:

De TV zenders met een (*) kan ik hier (West-Vl) niet ontvangen, de Radio zenders met een (*) zitten er nog niet op. Info is dus louter indicatief

 

kanaalMuxTV ZenderVideo resAudio Codecbitrate
1298 MHzvtm720*576MPEG-2128 kbps
2298 MHzéén HD1920*1080MPEG-2320 kbps
3290 MHzVIER720*576MPEG-2128 kbps
4298 MHzCanvas HD1920*1080MPEG-2320 kbps
5298 MHzQ2720*576MPEG-2128 kbps
6290 MHzVIJF720*576MPEG-2128 kbps
7298 MHzVitaya720*576MPEG-2128 kbps
8290 MHzRegionale TV720*576MPEG-2128 kbps
9290 MHzInfokanaal720*576MPEG-2128 kbps
10298 MHzKetnet1920*1080MPEG-2256 kbps
11298 MHzvtm KIDS JR720*576MPEG-2128 kbps
12290 MHzDisney Channel VL720*576MPEG-2128 kbps
13290 MHzNickelodeon/Spike720*576MPEG-2128 kbps
14298 MHzvtm KIDS/NatGeo720*576MPEG-2128 kbps
15290 MHzDiscovery VL720*576MPEG-2128 kbps
16290 MHzComedy Central720*576MPEG-2128 kbps
17298 MHzvlaamsparlement.tv720*576MPEG-2128 kbps
18298 MHzNPO 1720*576MPEG-2128 kbps
19298 MHzNPO 2720*576MPEG-2128 kbps
20298 MHzNPO 3720*576MPEG-2128 kbps
21290 MHzLa Une720*576MPEG-2128 kbps
22290 MHzLa Deux720*576MPEG-2128 kbps
23290 MHzRTL TVI720*576MPEG-2128 kbps
24*?France 2720*576MPEG-2128 kbps
25*?France 3720*576MPEG-2128 kbps
26*?CNN720*576MPEG-2128 kbps
27*?BBC One720*576MPEG-2128 kbps
28*?BBX Two720*576MPEG-2128 kbps
29*?BBC World720*576MPEG-2128 kbps
30*?TRT Türk720*576MPEG-2128 kbps
55298 MHzTV goed ingesteld720*576------

 

kanaalMuxRadiostationVideo resAudio Codecbitrate
881120 MHzNPO 3FM---AAC 
882120 MHzNPO Radio 1---AAC 
883120 MHzNPO Radio 2---AAC 
884120 MHzNPO Radio 4---AAC 
886120 MHzFrance Culture---AAC 
887120 MHzFrance Inter---AAC 
888120 MHzFrance Musique---AAC 
890120 MHzBBC Radio 1---AAC 
891120 MHzBBC Radio 2---AAC 
892120 MHzBBC Radio 3---AAC 
893120 MHzBBC World Service---AAC 
895120 MHzWDR 2---AAC 
896120 MHzWDR 3---AAC 
897120 MHzWDR 4---AAC 
898120 MHzWDR 5---AAC 
899120 MHz1LIVE---AAC 
900314 MHzRadio 1---MPEG-2192 kbps
901314 MHzRadio 2 Vl. Br.---MPEG-2192 kbps
902314 MHzMNM---MPEG-2192 kbps
903314 MHzStuBru---MPEG-2192 kbps
904314 MHzKlara---MPEG-2192 kbps
905314 MHzKlara Continuo---MPEG-2192 kbps
906314 MHzMNM Hits---MPEG-2192 kbps
907314 MHzVRT NWS---MPEG-2192 kbps
909314 MHzDe Tijdloze---MPEG-2192 kbps
910306 MHzQ-music radio---MPEG-2320 kbps
911306 MHzJOE fm---MPEG-2320 kbps
914314 MHzRadio 2 Antw.---MPEG-2192 kbps
915314 MHzRadio 2 Limb.---MPEG-2192 kbps
916314 MHzRadio 2 O. Vl.---MPEG-2192 kbps
917314 MHzRadio 2 W. Vl.---MPEG-2192 kbps
918128 MHzNostalgie---AAC 
920314 MHzLa Première---MPEG-2192 kbps
921314 MHzVivaCité---MPEG-2192 kbps
922314 MHzMusiq3---MPEG-2192 kbps
923314 MHzPure FM---MPEG-2192 kbps
924314 MHzClassic21---MPEG-2192 kbps
926314 MHzBel RTL---MPEG-2256 kbps
943314 MHzNRJ---MPEG-2320 kbps
927*386 MHzRadio Contact---??
928*362 MHzMint---??
935*362 MHzBRF1---??

 

 

EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Ex-Netweter, @janne_man , @Master-Magic  !! Alvast dank voor al die info!!

 

Uit die zenderlijst zie ik nu dat ze Q-Music en Joe FM op een 4de Mux (306 MHz) hebben gezet.  Dat zal de zenderlijstupdate geweest zijn waar mijn Vistron vorig weekend van sprak!

 

"HD-Ready"-tv's zijn er blijkbaar nog met hopen in de wat kleinere modellen..., zie https://www.vandenborre.be/televisie/lcd-led-tv-71cm

 

Ik laat het allemaal even bezinken, maar begrijp hieruit dat een Full-HD-"tv met een kaartje" de beste oplossing biedt, al of niet voorzien van een time-shift-optie.

igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7734
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC   Eigenlijk blijft het medium kabel altijd een beetje hetzelfde. Maar door de digialisering kunnen ze er meer op steken.

De basis blijft nog altijd de frequenties. De Mhz. Allemaal aparte kanalen van 8 Mhz breed. Van 0 tot ????. Momenteel +- 800 Mhz.

Op ieder kanaal zat er vroeger 1 analoge zender. Dus 26 zenders was +- 208 Mhz. Komt daarbij internet 24 kanalen ook +- 200 Mhz en nog eens voor de upload een aantal kanalen, en de eerste 65 Mhz voor retoursignalen en je ziet dan het begint vol te lopen.

Grof gezegd 1 kanaal van 8 Mhz komt overeen met 1 mux waar ze 5 tot 15 zenders kunnen op doorzenden afhankelijk van de verwachte kwaliteit. HD signaal heeft meer bits dan een SD signaal. Ieder signaal kan je voorstellen als meerdere wagonnetjes met informatie. En het ontvangend toestel pikt enkel die wagonnetjes eruit om zijn treintje = beeld/zender terug samen te stellen.

Dus waar ze vroeger op 25 analoge kanalen, 25 zenders hadden kunnen ze er nu, dooreen genomen, 200 steken.

Zelfde systeem met de radiokanalen.  Naast het netwerk ID, dat eigenlijk ook bedoeld is om te weten wie de kost van dat data verkeer moet dragen, Orange gebruikt een ander ID, zit er in die datapakketjes alle informatie die de ontvanger nodig heeft om alles terug aaneen te breien tot terug een beeld. Zoals bvb welk videoformaat enz.

Door de afspraken die gemaakt zijn weten de ontvangers waar ze moeten gaan zoeken. Ingeval van die Vistron is die zo ingesteld dat die enkel gaat scannen in de muxen die gekend zijn voor de radiozenders. Een TV gaat meestal gans het gekende spectrum scannen, tenzij de fabrikant op voorhand heeft ingesteld als je ingeeft netwerk ID 22 dat die dan alleen die bepaalde frequenties gaat scannen. Dit om het scannen in te korten. Als een TV het ganse spectrum afscant kan dit vrij lang duren. Daarom kon je bij sommige TV's kiezen om bijvoorbeeld niet meer op het analoge signaal te scannen of omgekeerd.

In het digitale signaal kan er ook  een bepaalde code meegegeven worden om het signaal de encrypten en een CI+ en digibox of digicorder hebben de sleutel om die die code te ontcijferen. Een code op basis van, vermoedelijk, netwerkID, klantennummer, macadres toestel of CI+ kaart enz.

Boeiende materie die digitale dataverwerking. De basis van de kabel blijft eigenlijk hetzelfde.

Uitleg over de datapakketjes, multiplexing enz. kan je vinden op Wikepedia onder Techniek:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Video_Broadcasting 



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Master-Magic
Professional Superweter
Berichten: 5256
Professional organizer! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@Ex-Netweter die mux waar het aanbod staat wat analoog bestaat werd al ingenomen door de VRT tv zenders bv.

ze hebben er enkel wat SD zenders bijgezet in MPEG4 wat minder plaats inneemt in de bitrate dat ze doorsturen.

 

om het over de bitrate te hebben van de radio zenders, je moet eens die WDR radio kanalen beluisteren en testen,WDR3 heeft een max bitrate van 132, dat wil je ook niet hebben als kwaliteit.

daar hoor je de laag geknepen kwaliteit van het geluid goed.

persoonlijk is voor mij alles wat rond de 128 ligt te weinig, zeker voor geluid, 192 is ook nog te weinig als je echt van kwaliteit geluid houd.

die enkele die in 320 uitzenden zijn dan ook mooi klinkende zenders met heel erg zuivere klank.

denk dat die zo worden ontvangen via glasvezel van de zenders zelf.


   Master-Magic | Krak
    https://www.master-magic.be
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
EdwinC
Professional Meerweter
Berichten: 116
BINGO! De volle 100! Al 25 duimen! Goed bezig!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

Misschien nog een heel domme vraag in deze  topic, maar wat is het nut van de utp-verbinding die de digibox/corder kan hebben?

Is dat enkel bedoeld voor de EPG en de Yelo-app op je smartphone? .. Of zit er méér achter?

 

Want ... daarbij het volgende: Veronderstel:ik neem van iemand op een rommelmarkt een Digibox over.

Ik schakel hem aan op mijn coax. Heeft die ergens die utp-verbinding nodig om te blijven functioneren?

Het toestel kan toch geen dienst weigeren omdat hij bijvoorbeeld van Mortsel naar Antwerpen of van Limburg naar West-Vlaanderen is verhuisd, wel?

@igvfer:

Je informatie over de Muxen kan het plaatje voor sommigen nog vervolledigen. Alvast dank daarvoor. Het meeste ervan wist ik al wel, maar je schrijft verder:

"In het digitale signaal kan er ook een bepaalde code meegegeven worden om het signaal te encrypten en een CI+ en digibox of digicorder hebben de sleutel om die code te ontcijferen. Een code op basis van, vermoedelijk, netwerkID, klantennummer, macadres toestel of CI+ kaart enz."

 

@ verstandige_kerels_allemaal:

Zal elke digibox/corder sowieso tot dezelfde decoding komen, of zijn er misschien toestellen die - bij gebrek aan utp-connectie - juist kanalen niet of wel kunnen ontcijferen?

Hoe zit het met mijn klantennummer, macadres en dergelijke en wat weet zo'n toestel daarover mee te praten?

Kan ik bijvoorbeeld stellen dat een overgenomen digibox/corder gewoon dienst blijft leveren? Of is dat afhankelijk van het feit dat die gehuurd of gekocht is, of wie de klant is,... of welke extra-pakketten die vorige klant daarop geactiveerd had, of ... of hij nog steeds een lopend abonnement heeft?

Of is het belangrijk - of juist gevaarlijk - dat het toestel via utp verbonden is/wordt?

 

Ik zou veronderstellen dat er een "statische" sleutel in alle digicorder/boxen en CI+kaartjes zit, zodat die allemaal hetzelfde decodeerwerk kunnen doen, niet?

 

Voor zover ik het zie hebben de Vistron - en "de TV met kaartje" - dat probleem helemaal niet want bij gebrek aan utp kunnen zij niet terugpraten...

0 Likes
Master-Magic
Professional Superweter
Berichten: 5256
Professional organizer! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

die utp kabel is enkel nodig om een signaal naar telenet te sturen als je bv iets wilt opvragen via de on demand bij telenet, 

die kabel checkt ook als je bv 2 of meerdere boxen in huis hebt en een pakket hebt, dat die deze pakketten op alle boxen zetten als ze allemaal via de utp kabel in huis zijn verbonden, zodat je niet een extra pakket kan delen met je broer of zus in een andere gemeente op je eigen digibox enz.

 

die utp kabel is nodig als je een telenet box zou huren (in dit topic niet van dienst omdat je een digibox of corder wilt kopen).

 

pas op als je een digibox of corder koopt via een 2de hands site dat de klant ook mogelijks een achterstand kan hebben van kosten en die box niet meer werkt bij hem zodat die niet meer kan gebruikt worden door een ander zonder dat het abbo van de persoon van wie je koopt geen lopende schulden meer heeft.

nog iets, een huurbox kan je normaal gezien niet kopen, die moet altijd terug gebracht worden door de klant naar een telenet punt als die zijn abbo opzegt van de huur box.


   Master-Magic | Krak
    https://www.master-magic.be
      Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
dsuls
Professional Meerweter
Berichten: 128
De vernieuwde WIGO? Een bus vol! Topicvreter! Warming up?

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?


@Master-Magic  schreef:

die utp kabel is enkel nodig om een signaal naar telenet te sturen als je bv iets wilt opvragen via de on demand bij telenet, 

Merk op dat dit zo is bij de Digibox / Digicorder, maar niet bij de TV-box. Daar wordt de UTP kabel voor nog veel meer functies gebruikt, zoals bv. opnames bekijken of programma's uitgesteld kijken.

 

Dit is waarschijnlijk niet relevant voor de OP, maar ik wou het voor de zekerheid toch vermelden.

 

0 Likes
igvfer
Professional Superweter
Berichten: 7734
Dat verdient een trofee! PhD in problem solving! Organisatietalent! Topic held(in)!

Free to Air: kan iemand het technische uitleggen?

@EdwinC  Een digibox of digicorder die je koopt 2e hands zal nog werken. Maar.... De kanalen zal die nog wel vinden en als de vorige klant zijn box niet uit het systeem heeft laten halen dan zal je zelfs nog de gecodeerde zenders kunnen bekijken. Daarom dat ik zeg dat er ergens een controlemechanisme in het signaal is verwerkt op basis van klantennummer en mac adres van de box. UTP heb je maar nodig als je iets wil bestellen of opvragen maar ook daar gebeurt er een controle en dat vermoedelijk met het macadres van de modem. Want in het geval van die 2e hands box zal je misschien wel de zenders kunnen bekijken maar niet iets bestellen omdat je modem niet overeenstemt met de gegevens bij Telenet. Zo wordt er voorkomen dat er bijvoorbeeld 4 boxen op 1 klant worden gezet met een abonnement Sporting, er 3 van worden doorgegeven aan zonen en dochters en ze allemaal naar de voetbal gaan kijken met 1 abonnement. Hoe ze dit allemaal voor elkaar krijgen gaat mijn petje te boven maar dit zal wel degelijk verpakt zitten in de datapakketjes, die over en weer vliegen.

Ik veronderstel dat de workflow ongeveer zo is:

Box wordt aangesloten. Box meldt zich op het netwerk met zijn macadres of een ander herkenningsteken. Automatisch volgt een check of de box gekend is bij Telenet en gekoppeld is aan een klantennummer. Bij interactieve aansluiting volgt een bijkomende check met het macadres van de modem. Als je een betalende zender wil bekijken volgt er een bijkomende check om te zien of je wel in de database van de klanten staat voor dat product.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes