De Netweters
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

IPv6 op de CV8560E (E-router)

Beantwoorden
Highlighted
Freshman Meerweter
Berichten: 51
Dat begint te tellen! Topicwurm! Al 25 duimen! On a roll...

Ik bevestig hier ook dat de update gisteren 15:46 werd geïnstalleerd op mijn modem. Als router gebruik ik een Fritzbox 7590 met rev 7.21. De Fritzbox ontvangt een /60 prefix uit de /56 range van de E-router.

De prefix werd deze nacht automatisch en met succes vernieuwd (zelfde ip range). Alle toestellen (Windows, Android, Linux) in het interne netwerk verkrijgen een IPv6 adres uit de /60 range/. Routing is OK (IPV6 preferred)

https://ipv6-test.com/ geeft score van 18/20 (no icmp, slaac no, native ipv6). Speedtest ipv6=ipv4.

Guest Access netwerk op Fritzbox krijgt andere prefix.

Log na 36uur:

verbonden sinds 20.11.2020, 15:46 uur, Telenet,
IPv6-adres: 2a02:1811:xxxx:700::bdae, Geldigheid: 198016/57089s,
IPv6-prefix: 2a02:1811:xxxx:760::/60, Geldigheid: 229889/57089s
Alles werkt dus perfect. Prima zo. Later deze week test ik nog een Draytek 2925, niet in ipv4 bridge mode (gewoon verbonden op andere poort E-router). Ieder voorstel om andere testen uit te voeren zijn welkom.
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Bijna Allesweter
Berichten: 639
Boek alvast het Sportpaleis! En wanneer slaap jij? JACKPOT! De race is begonnen!

@Snarie  schreef:

Guest Access netwerk op Fritzbox krijgt andere prefix.


De Fritz!Box heeft dus via IPv6PD 2 verschillende /60 prefixen gekregen? Mooi 😊...

 


@Snarie  schreef:
Alles werkt dus perfect. Prima zo. Later deze week test ik nog een Draytek 2925, niet in ipv4 bridge mode (gewoon verbonden op andere poort E-router). Ieder voorstel om andere testen uit te voeren zijn welkom.

Indien je toevallig ook de TV-Box gebruikt ...

Hoe performen TV-Boxen achter de Fritz!Box? Ipv6? opnames delen? etc ...

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Allesweter
Berichten: 1201
Straf. Héél straf! It's your third party! Een mailpaal! Boek alvast het Sportpaleis!

@philippe_d  schreef:
Indien je toevallig ook de TV-Box gebruikt ...

Hoe performen TV-Boxen achter de Fritz!Box? Ipv6? opnames delen? etc ...


TV boxen hebben geen harde schijf. Dus denk ik dat er lokaal niets gedeeld kan worden, vóór of achter een eigen router.  Elk toestel haalt zijn opnames immers zelfstandig op vanuit de cloud.
Of bedoel je iets anders?


  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 23
On a roll... Nice talking to you! Say what?! Tien op tien!

Als iets werkt, valt er meestal niet veel meer over te zeggen he 😁

Router krijgt zijn eigen ipv6 adres en een /60 prefix - ik beloof dat ik hier terug sta als het niet meer zou werken! 😄

 

Als je specifieke vragen hebt, mag je ze altijd stellen.

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 31
Say what?! Nice talking to you! On a roll... Goed gevonden!

Wat niet lijkt te werken, is om meerdere / 60 prefixen te vragen, hetzij via één router, hetzij via meerdere routers achter de E-router.

Voorbeeld: Mijn MAC-passthrough-router vraagt en ontvangt het / 60-prefix. Als ik een andere router op de E-router aansluit, zal deze ook om een prefix vragen en een andere ontvangen (niet degene die wordt gebruikt door mijn eerste router). Dit verbreekt echter blijkbaar de routering naar de eerste router.

Beantwoorden
Highlighted
Professional Superweter
Berichten: 5449
Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat Jij bent af! Opgeruimd staat netjes!

@Scotchy   Uiteraard niet. Want je kan geen 2 routers via die mac pass trough aanmelden. Die 2e router krijgt aan de WAN zijde een IPv6 adres uit het subnet dat de e-modem gebruikt. Net zoals alle PC's en laptops die je daar zou op aansluiten. Die zullen allemaal dezelfde prefix krijgen eindigend op 00.

 

Ik veronderstel dat je nu wel aparte prefixen hebt eentje op de telenet e-modem en een aparte via uw eigen router. Op uw eigen router zal je 16 subnets kunnen maken gaande van 0 tot F. /60 prefix.

Misschien krijgen we die mogelijkheid in de toekomst ook op de e-modem.

Als je 16 subnetten kunt maken, daar kan je toch wel iets mee denk ik.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 31
Say what?! Nice talking to you! On a roll... Goed gevonden!

sorry als het onduidelijk was.

U kunt inderdaad (en dit wordt verwacht) een prefix aanvragen, zelfs zonder de Mac Passthrough. Het / 56 prefix van de E-router moet 15 verschillende / 60 prefix delegaties mogelijk maken. Op dit moment kan slechts één van deze tegelijk actief zijn, waardoor in feite slechts één router na de E-router voor IPv6 wordt gedwongen.

Beantwoorden
Highlighted
Professional Superweter
Berichten: 5449
Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat Jij bent af! Opgeruimd staat netjes!

@Scotchy  Ik ga mij daar niet over uitspreken. Maar het is wel zo dat je via die mac Passtrough wel tot 15 VLAN's kon toewijzen. Dus prefix/60 met als laatste 4 bits 0001 tot 1111 of hex 1 tot F.

Als je een aparte LAN op de e-modem gaat kunnen toewijzen dat zal voor later zijn denk ik.

Is de prefix nu verschillend op de eigen router dan op de Telenetrouter? Want in wezen gebeurt het toewijzen van prefixen (= publieke gedeelte) redelijk analoog met het toewijzen van publieke IPadressen in IPv4. Het waren maar de mensen met een modem only die meerdere publieke IPadressen kregen.

 



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 269
WOW! Klasse! Dat loopt vlotjes. Warming up?

Ik heb dat op mijn gepatchte e-router ook al eerder vastgesteld. Mijn Fritzbox kan perfect 2 prefixen ontvangen, voor zijn 2 LANs.

Als ik ook nog een mikrotik op de e-router aansluit ontvangt deze een derde prefix, maar de routing naar de 2 prefixen achter de Fritzbox stopt met werken.

Voor mij was dit enkel een test, en geen opstelling die ik echt wilde gaan gebruiken. Toch verbaasde het me wel dat het niet werkte. De e-router schijnt dus enkel maar Prefix-Delegation via één enkele router op het netwerk toe te laten.



Meten is weten. Gissen is missen.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Allesweter
Berichten: 1201
Straf. Héél straf! It's your third party! Een mailpaal! Boek alvast het Sportpaleis!

@igvfer  schreef:

Uiteraard niet. Want je kan geen 2 routers via die mac pass trough aanmelden.


@igvfer de MAC passthrough heeft enkel betrekking op het IPv4 gebeuren.

IPv6 staat hier volledig los van. Dit moet allemaal werken zonder MAC passtrough in te stellen.


  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 269
WOW! Klasse! Dat loopt vlotjes. Warming up?

@igvfer  schreef:

Maar het is wel zo dat je via die mac Passtrough wel tot 15 VLAN's kon toewijzen. Dus prefix/60 met als laatste 4 bits 0001 tot 1111 of hex 1 tot F.


Voor alle duidelijkheid; MAC of IP passthrough betreft enkel IPv4, en "bridged" al het IPv4 voor het specifieke MAC adres direct door de router, zonder het te routeren. Met IPv6 heeft het niets te maken. IPv6 wordt werkelijk gerouteerd.



Meten is weten. Gissen is missen.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Superweter
Berichten: 5449
Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat Jij bent af! Opgeruimd staat netjes!

@Arnie @Steven-E  Ik snap er niets meer van. De e-modem is en blijft een router, tout court. Die router krijgt aan de WAN zijde een IPv6 prefix /60 met LAN 0 als extensie of hoe je het ook noemt. En dan kan je, volgens mij, via de router een LAN toewijzen. In dit geval een extra 15 stuks. In dat geval heb je inderdaad 16 verschillend IPv6 /64 prefixen. Dat is volgens mij de bedoeling met Prefix Delegation. Dat je met een modem only totaal verschillende prefixen krijgt. Akkoord en dan kan je per prefix terug 16 LAN's opzetten.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 31
Say what?! Nice talking to you! On a roll... Goed gevonden!

@igvfer  schreef:

@Scotchy  Ik ga mij daar niet over uitspreken. Maar het is wel zo dat je via die mac Passtrough wel tot 15 VLAN's kon toewijzen. Dus prefix/60 met als laatste 4 bits 0001 tot 1111 of hex 1 tot F.

Als je een aparte LAN op de e-modem gaat kunnen toewijzen dat zal voor later zijn denk ik.

Is de prefix nu verschillend op de eigen router dan op de Telenetrouter? Want in wezen gebeurt het toewijzen van prefixen (= publieke gedeelte) redelijk analoog met het toewijzen van publieke IPadressen in IPv4. Het waren maar de mensen met een modem only die meerdere publieke IPadressen kregen.

 


Ik vermoed dat je IPv6-prefix bedoelde in plaats van VLAN's, want anders slaat wat je zei nergens op.

 

Samengevat krijgt de E-router een /56 global public prefix van het netwerk van Telenet. Minus het /64 prefix dat het zichzelf toewijst, betekent dit dat het 255- /64 prefixen of 15-/ 60 prefixen moet kunnen delegeren.

 

Ik zei net dat hoewel de E-router blijkbaar accepteert om veel verschillende /60 prefixen te delegeren, maar alleen de laatste routeert die het heeft toegewezen.

 

We bespreken hier alleen GLA (Global Assigned Address), dus alle IP's worden openbaar gerouteerd.

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Superweter
Berichten: 5449
Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat Jij bent af! Opgeruimd staat netjes!

@Scotchy  Wat er op neer komt dat de eerste 56 bits hetzelfde zijn, de volgende 4 bits voorlopig door Telenet bepaald worden en de volgend 4 bits, die kan je instellen in je router. Het zou toch al te gek zijn dat die automatisch worden toegewezen of niet? En inderdaad Telenet stuurt alles door naar LAN 0 tot F naargelang de vraag en uw router routeert verder.

Trouwens maakt het niet uit of het VLAN of LAN' s zijn. Alleen de werking is enigzins anders. Kort gezegd, je kan verschillende VLAN over een kabel sturen, je kan maar 1 LAN per kabel sturen.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 269
WOW! Klasse! Dat loopt vlotjes. Warming up?

@igvfer  schreef:

Ik snap er niets meer van. De e-modem is en blijft een router, tout court. Die router krijgt aan de WAN zijde een IPv6 prefix /60 met LAN 0 als extensie of hoe je het ook noemt.


Neen, dat is niet juist. De e-router ontvangt vanuit telenet een /56 prefix voor de LAN zijde. Welk adres de e-router voor zijn WAN port ontvangt weet ik niet. Aangezien er bij IPv6 geen sprake is van NAT is dat adres ook niet zo makkelijk te achterhalen - misschien via een trace-route.

Je PC's en andere devices communiceren naar en op het netwerk tenslotte met het hun toegekende adres, zonder dat dit ergens in het traject vertaald wordt door NAT.

 

In mijn geval is de ontvangen /56 prefix 6700, wat dus betekend de range:

aaaa:bbbb:cccc:6700:0000:0000:0000:0000 - aaaa:bbbb:cccc:67ff:ffff:ffff:ffff:ffff

De /56 prefix kan verdeelt worden in 16 prefixes van /60. De e-router zal voor de direkt geconnecteerde devices addressen verdelen uit de eerst /60 prefix. Je eigen router ontvangt er hier één van voor de WAN interface. In mijn geval is dat een adres uit de prefix 6700.

Dit adres wordt via SLAAC aan de router toegekend.

Mijn eigen router vraagt vervolgens via DHCPv6 een prefix aan voor zijn LAN interface. Hiervoor ontvangt deze prefix 6740 / 60 van de e-router. Binnen deze prefix zal mijn eigen router adressen via SLAAC uitgeven aan achterliggende hosts.



Meten is weten. Gissen is missen.
Beantwoorden