Waar denk je aan als we het hebben over online beveiliging?
De digital bescherming van mijn gezin, in de breedste zin.
Hoe belangrijk is online beveiliging voor jou?
Minstens even belangrijk als fysische bescherming.
Wat zijn typische zaken waarvoor je online beveiliging zou gebruiken?
Online bescherming moet permanent zijn. Het moet het gezin beschermen tegen virussen, hacken, spam, kortom tegen alles wat ongewenst is.
Wat verwacht je dat online beveiliging oplost?
In eerste instantie verwacht ik dat ongewenste zaken voorkomen worden, dat er bij doorgaan naar potentieel gevaarlijk een tweede waarschuwing is waarbij een reactie noodzakelijk is.
Ken je software (gratis en betalend) die hierin uitblinkt?
Nadat mijn laptop besmet wat door een virus, niettegenstaande ik een gratis antivirusprogramma gebruikte slaagde ik er niet in (zoals verschillende vorige keren) om het virus weg te krijgen. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd door een gratis online scan van Norton.
Welke software gebruik jij?
Sinds die moeilijk weg te krijgen virus, gebruik ik Norton op al mijn toestellen. Geen enkel antivirus programma zal altijd alle virussen stoppen. Enkele commerciële pakketten horen tot de beste.
Waar blinkt die dan in uit?
Ook in deze materie komt er in de loop van de jaren van alles bij dat verder gaat dan antivirus, zoals verwittiging van geïnstalleerde programma's die niet bijgewerkt zijn.
Welke informatie verwacht je terug te krijgen van je online beveiliging?
Ik krijg veel informatie terug die ik uiteindelijk niet meer bekijk. Het is zo met alle informatie geen krijgen is niet goed, teveel krijgen is ook niet goed: dat vraagt teveel energie om er het voor mij nuttige ui te halen.
Ik verwacht wel dat ik een verwittiging als één van mijn gezin-e-mailadressen met wachtwoord ergens op een lijst staat.
Niet geautomatiseerde bescherming.
Op het internet bescherm ik mij door maximaal cookies te verwerpen (en dat kan verschrikkelijke lastig en tijdrovend zijn met gemakkelijk vijfhonderd a duizend en zelfs meer parasieten). Ik kijk naar de url in de adresbalk.
Met e-mail bescherm ik mij door het niet automatisch openen van bijlagen en niet aanvaarden van externe inhoud. Dat oogt minder mooi, maar dat verandert niet de boodschap.
Alle mail, al dan niet in de spam folder beoordeel ik zelf op spam en het komt voor dat ik de broncode bekijk (ik geef toe dat dit moeilijk te doen is voor de modale gebruiker) en merk dan als spam of als gewenst. De meest spam stuur ik door naar verdacht@safeonweb.be.
Wat ik bijkomend wens is het fysiek blokkeren van camera en microfoon. Op laptop is de camera permanent afgedekt, tenzij bij zelf gebruik. Op tablet en smartphone is dat te omslachtig en heeft ook zijn nadelen.
Wat ik nog te onregelmatig doe: mijn backup op drie verschillende plaatsen bewaren. Gewoon schijfjes van 2 TB.