24776
netweters
|
152629
antwoorden
|
20724
vragen
|
@Arnie schreef:Als dat in Belgie komt gaan we serieus wat extra vragen op dit forum kunnen verwachten. Ik vermoed dat veel mensen voor een eigen router zullen kiezen, maar uiteindelijk toch met de handen in het haar zullen zitten om deze te configuren.
Ik vermoed dat er weinig mensen zullen zijn die een eigen kabelmodem/router zullen kiezen, alleen al voor de prijs.
Maar de voor de "specialisten" (zoals wij 😊) is dat toch goed nieuws.
Vrije keuze van modem, router, telefonie hardware, de telefonie credentials krijgen, TV-box op de eigen router, tot zelfs eigen TV-Box keuze, enz ...
Ziggo heeft héél hard gevochten om dat tegen te houden, tevergeefs.
En als dat in het buitenland overal kan, waarom hier niet?
@flip1953 schreef:Ik vermoed dat er weinig mensen zullen zijn die een eigen kabelmodem/router zullen kiezen, alleen al voor de prijs.
De prijs kan inderdaad een reden zijn om er van af te zien. Anderszijds, het verbaasd me altijd weer opnieuw te zien hoeveel mensen een eigen router achter de HGW gebruiken, waarna uit de vragen blijkt dat ze eigenlijk niet goed weten waarom.
Er zal vast wel een "marketing molen" starten om de eigen routers aan te prijzen.
Inderdaad, persoonlijk zie ik het wel zitten, maar het zal een beetje van de SIP mogelijkheden afhangen. Eigenlijk ben ik best tevreden met mijn huidge CV8560E + UDM-pro oplossing.
Ik vrees ook dat de routers die aan de Docsis 3.1 vereisten voldoen wellicht niet al mijn andere wensen zal vervullen, en je evengoed nog met 2 devices achter elkaar zit. Weliswaar volledig onder eigen beheer.
@Arnie schreef:Als dat in Belgie komt gaan we serieus wat extra vragen op dit forum kunnen verwachten. Ik vermoed dat veel mensen voor een eigen router zullen kiezen, maar uiteindelijk toch met de handen in het haar zullen zitten om deze te configuren.
Ik heb bijvoorbeeld juist even de SIP vereisten doorgelezen omdat dit mij wel interesseerd - ik zou graag direkt vanaf mijn Asterisk PBX met het Telenet VOIP netwerk connecteren. Nu is dit niet mogelijk en gebruik is een HT 813 om mijn SIP naar analoog om te zetten, om dit dan te verbinden met de POTS poort van de CV8560E. Zelfs met een eigen router wordt dit niet simpel.
Moest Telenet vrije keuze laten (wat ik zeer erg hoop), dan zal Telenet (en, ik onderstel, zou elke andere provider) support zich beperken tot net voor eigen aparatuur. Dat is zeer redelijk en normaal. @Arnie , zoals je zegt: dit forum zal dan, hopelijk, een 'vraag en antwoord' luik op dat gebied kunnen vormen. Dat is goed en wellicht ook leuk.
Momenteel is er in België nog geen vrije modemkeuze. Het BIPT heeft in december zijn werkprogramma voor 2022 gepubliceerd en dat omvat het plan om in het eerste kwartaal van 2022 een openbare raadpleging op te zetten omtrent het gebruik van eindgebruikersapparatuur op de diverse netwerkinfrastructuren (keuze van de modem/router/CPE). De eerste stappen worden dus binnenkort gezet.
Bron:
https://techpulse.be/nieuws/333113/vrije-modemkeuze-vanaf-vrijdag-28-januari-mogelijk-in-nederland/
@Ex-Netweter schreef:De eerste stappen worden dus binnenkort gezet.
We hebben hier nog een heel lange weg te gaan en geloof me in België zijn de telecomoperatoren bijzonder goed in hun lobbywerk.
Een voorbeeld hiervan is dat je in diverse artikels leest dat de "bal aan het rollen is gegaan" in Nederland door een klacht van een Ziggo klant in 2020. Maar wat velen niet weten is dat in 2018 de BIPT en Orange al een soortgelijke klacht hadden gekregen. Het ging toen over een gebruiker die het niet eens was met het verplicht gebruik van de FlyBox modem bij het Easy Internet @Home aanbod van Orange. Die klacht heeft alleen het jaarverslag van de netneutraliteit gehaald en voor de rest is deze netjes geklasseerd door het BIPT.
De eerste stappen zijn al jaren bezig...maar jammer genoeg hadden we nooit de regulator aan onze zijde. Misschien zijn de tijden nu wel aan het veranderen maar dat komt eigenlijk gewoon omdat het Orgaan van Europese regelgevende instanties, de BEREC hier richtlijnen voor heeft geschreven.
Als de BIPT het echt meent dan hadden ze net zoals hun Nederlandse tegenhangers, het ACM aan onze telecomoperatoren kunnen bepalen dat vrije modemkeuze binnen x aantal maanden ingevoerd moest worden. Met een openbare raadpleging zoals ze nu voorstellen geef je enkel en alleen het lobbywerk wat extra werk en we weten allemaal wel hoe de politiek verweven is in sommigen bestuursraden.
Vandaag gelezen op techpulse:
Vrije modemkeuze in België: hoe zit dat nu juist?
Kunnen we weer even verder ...
Ik zou enkel eens willen weten welke paramaters je kan veranderen in een modem. Want het is tenslotte enkel een bakje die het signaal van uw eigen netwerk omzet naar een signaal dat begrepen wordt door het medium die uw provider gebruikt. Hetzij xDSL, hetzij kabel, hetzij glasvezel. Als ik terug kijk naar het verleden naar de eerste modems die ik heb gebruikt kon je bijvoorbeeld de baudrate instellen maar als die niet overeenkomstig was ingesteld zoals de provider datvoorzag dan werkte het niet. Idem met een paar andere parameters. Dus ik vraag mij af hoeveel vrijheid je daar in hebt om een eigen modemkeuze te hebben.
Een eigen router daar kan ik inkomen. Dat is het hart van uw eigen netwerk.
Ik zou daar op antwoorden: moest Telenet de echte e-MTA modems niet afgeschaft hebben hadden we geen vrije keuze modem nodig.
De E-Router is een "bevredigende" tussenoplossing, maar toch niet helemaal hetzelfde als een echte "modem-only".
Daar kan ik ergens inkomen. Maar ik denk dat dit puur uit financiële en praktische overwegingen is gekomen. proberen tot een eenvormige hardware te komen. Ik weet niet juist meer hoeveel aansluitingenTelenet heeft, maar als er dat 1 000 000 zijn. Hoeveel gaan er dan kiezen voor een modem only? Hoe groter de massa die ze kunnen aankopen hoe leger de kosten. Ik weet nog hoe het 30 jaar geleden was om de juiste modem instellingen te pakken te krijgen. Maar ik zou toch graag eens zien wat er juist kan ingesteld worden en wat de klant daarin beter zou kunnen doen dan Telenet zelf.Of een andere provider. Ik denk dat zelfs kleine en iets grotere bedrijven het niet zoeken om een eigen modem te plaatsen. Hun eigen routers dat wel en dat ze verder al heel blij zijn dat wat ze uitsturen correct op het kabelnetwerk komt en ze ook liever Telenet daarvoor verantwoordelijk houden.
Wat wellicht een tussenoplossing kan zijn: geef de gevorderde gebruiker, op aanvraag, read-only toegang tot de settings van de modem. Laat toe om de data-flow te monitoren.
Totaal nutteloos voor meer dan 99% van de gebruikers, maar interessant voor die enkele specialisten die dat waarderen. Wie de Netweters een beetje volgt weet dat zulke mensen bestaan en actief zijn.
Dit gedacht was mij ook opgekomen. Ik heb daarnet wat handleidingen van kabelmodems bekeken. Veel kan je niet veranderen. o.a. de frequentie maar als die niet matched dan zal het niet werken. Of de qam maar hetzelfde verhaal. Je kan wel de kanalen monitoren zowel up en down. En dat is dan misschien interressant om mee te kunnen volgen wat er gebeurt samen met de helpdesk. Maar de correcte werking moet toch verzekerd worde door de techniekers. Want ik vrees dat de werking van de kanalen niet zozeer afhangt van de modem zelf maar eerder van de nodes en routers op het kabelnetwerk. Maar het is misschien wel een idee voor de controlefreaks onder ons.
het zal wel komen die vrij keuze voor de kabel
natuurlijk gaat telenet eerst deze keuren
de fabrikant stuurt een toestel op om te laten keuren door telenet
er zijn nu 6 a 7 aanbieders die nu een eigen toestel (fritz )gebruiken op de prox kabel
deze toestellen zijn gekeurd door prox
natuurlijk als er iets aan toestel is zal je natuurlijk zelf moeten zien wat dit is
en zelf testen doen je zal wel moeten weten wat je doet
anders kan het een dure zaak worden
Dat zijn modem/routers en in het modem gedeelte kan je enkel invullen wat de provider vraagt of het werkt niet. En je kan de status volgen. Dat is de enige meerwaarde en het verschil zit em in het feit dat de provider in hun eigen modem kan meekijken of die correct ingesteld staat, in een andere modem niet en moet ze een klant hebben die hen kan zeggen hoe ze het ingesteld hebben. De rest zit in de router en dat is het hart van je eigen netwerk. En volgens mij is de modem = het overnamepunt, hetzij kabel, hetzij xDSL hetzij glasvezel.
Ik denk dat er nog heel veel mensen zijn die een modem verwarren met een router, net zoals ze een AP verwarren met een router of zelfs een switch. Dat zijn allemaal afzonderlijke dingen die wel in 1 toestel kunnen zitten. Een Telenet HGW is modem, router, (mini)switch, AP.
Toen ik voor het eerst een WiFi Access Point van TP-link installeerde, merkte ik op dat Telenet-TV (zoals Play More) niet bereikbaar was wanneer de Access Point in Router-modus stond.
Ik wil nu mijn Telenet modem vervangen met een ander merk. Maar die modem heeft ook zo een router ingebouwd. Dus ik denk dat ik die nodig heb om via Telenet-service’s te streamen.
Als dat dan nodig is, hoe kan ik de modem vervangen zonder toegang te verliezen tot Play More enz…?
Of had die TP-link Access Point gewoon een fout waardoor Telenet niet werkte?
Titel aangepast door CaroDW (Mod) | Originele titel: Modem vervangen met TV abonnement
Neen, je kan de modem niet vervangen door een ander merk.
Maar zoals je het zelf zegt, het probleem stelt zich als je de TP link instelt als router. Er zijn dus een aantal oplossingen:
Jij moet voor jezelf beslissen wat je eigenlijk wilt:
@bimsie20 schreef:Toen ik voor het eerst een WiFi Access Point van TP-link installeerde, merkte ik op dat Telenet-TV (zoals Play More) niet bereikbaar was wanneer de Access Point in Router-modus stond.
Wat bedoel je juist met "Telenet-TV (zoals Play More) niet bereikbaar" ??
Spreek je nu van de digicorder, van de TV-Box, of van de Telenet TV App's ??
Alles wat hierboven staat heeft geen enkele invloed op de bereikbaarheid van Telenet TV via internet (App, Telenet TV web, ...)