De Netweters
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

IPv6 op de CV8560E (E-router)

Beantwoorden
Highlighted
Professional Superweter
Berichten: 5182
Jij bent een pro! Meer goede raad dan tante Kaat Jij bent af! Opgeruimd staat netjes!

Vandaag het idee gehad om mijn modem eens zonder stroom te zetten. Bij het terug aansluiten van de stroom bleek de stroomadaptor ineens defekt. Gelukkig heb ik reserve liggen. (TIP: Je kan zo'n stroomadapter voor je modem gratis afhalen in een Center zodat je reserve hebt).

Eenmaal terug opgestart blijkt mijn IPv6 via het Telenet router gedeelte te werken zoals het hoort. Maar op mijn Edge router niet ook niet als ik prefix /60 aan geef. Straks probeer ik met /64 want volgens mijn bron zou de router aan de WAN kant een IPadres moeten krijgen met prefix /64 (dus ID 0) en aan de LAN kant zou de router dan een IP adres prefix /60 halen uit de prefix /64. Wat er op neer komt dat je ID 1 tot F zou kunnen kiezen.



  Ignace (igvfer) | Krak
  Niets is mooi of lelijk, het is enkel wij die het mooi of lelijk vinden.
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Allesweter
Berichten: 1069
Straf. Héél straf! It's your third party! Een mailpaal! Boek alvast het Sportpaleis!

@Suzy  schreef:

@Steven-E  schreef:

Kan jij nog eens aandringen op voldoende focus hierop ?

Aan de efforts van de testen van de Netweters zal het niet liggen.

Merci 😉


Ik stuur het nogmaals intern door, @Steven-E. We geven niet op! 😉 Bedankt alvast allemaal om het zo uitvoerig te testen op jullie eigen setups en jullie bevindingen hier te plaatsen. Dit maakt het makkelijker om het intern door te sturen, zodat de collega's met kennis van zaken zelf jullie bevindingen kunnen doornemen. 

 

Keep you posted, zodra ik zelf terug meer info heb. 


Dank je @Suzy 

 

Ik denk dat met wat we nu weten het volgende kunnen samenvatten:

  • toestellen rechtstreeks aansluiten op de Telenet CV8560e: geen probleem, die krijgen allemaal mooi een IPv6 adres met /64 prefix via SLAAC (dit geldt ook voor een eventuele eigen router aan zijn WAN zijde)
  • DHCPv6 Prefix delegation: hier wringt het schoentje bij de meeste toestellingen en meldingen hier.
    Dikwijls wordt er door de eigen router via DHCPv6 een prefix gevraagd, maar er volgt geen antwoord van de CV8560e (aangetoond door packet captures van meerdere gebruikers)
  • Dan zijn er blijkbaar ook sommige gevallen (oa hier en hier) waar toestellen achter een eigen router wel een publiek IPv6 adres krijgen, maar waar er vervolgens geen IPv6 connectiviteit mogelijk is met het internet. Wel met de WAN kant van de eigen router.
    Als ik dan luidop denk, vermoed ik dat in dit geval prefix delegation wel werkt, maar dat de CV8560e zijn uitgedeelde /60 niet routeert naar de eigen router, de router die hij net die /60 gegeven heeft

 


@igvfer  schreef:

Straks probeer ik met /64 want volgens mijn bron zou de router aan de WAN kant een IPadres moeten krijgen met prefix /64 (dus ID 0) en aan de LAN kant zou de router dan een IP adres prefix /60 halen uit de prefix /64. Wat er op neer komt dat je ID 1 tot F zou kunnen kiezen.


Het is omgekeerd. De router zal een /64 op zijn LAN interface configureren komende uit de /60 die de router heeft gekregen via prefix delegation.

 

Dus je eigen router heeft op elk van zijn interfaces een /64 komende uit de /56 die de CV8560e van Telenet kijgt.

Uit die /56 komt dan

  • een een IPv6 adres met /64 prefix voor elk toestel rechtsreeks aangesloten op de CV8560e, dus ook WAN van je eigen router/firewall. Alle toestellen op dit netwerk hebben dezelfde /64 prefix.
  • /60 die je router zal krijgen voor prefix delagation, dus om te gebruiken op zijn LAN
  • Uit de /60 
    • krijgt elke interface op je eigen router een IPv6 adres met /64 prefix (meestal heb je slechts 1 LAN interface, maar meerderen zijn dus mogelijk. Voor elke LAN interface een aparte /64 prefix.
    • elk toestel op je LAN netwerk krijgt een IPv6 adres met dezelfde /64 prefix als de LAN interface van de router waar hij op aangesloten is

  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 29
A born reader! On a roll... Nice talking to you! Tien op tien!

Net ff gecheckt, pfSense gebruikt dhcp6c als DHCPv6 client, niet dhcpcd

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Veelweter
Berichten: 177
Lezersgoud. Respect! Al 25 duimen! BINGO! De volle 100!

@Steven-E  schreef:
  • Dan zijn er blijkbaar ook sommige gevallen (oa hier en hier) waar toestellen achter een eigen router wel een publiek IPv6 adres krijgen, maar waar er vervolgens geen IPv6 connectiviteit mogelijk is met het internet. Wel met de WAN kant van de eigen router.
    Als ik dan luidop denk, vermoed ik dat in dit geval prefix delegation wel werkt, maar dat de CV8560e zijn uitgedeelde /60 niet routeert naar de eigen router, de router die hij net die /60 gegeven heeft

Zulks zou best kunnen, een traceroute vanuit een remote werkend IPv6 device naar een 'onbereikbaar' device achter de CV8560e (misschien best zowel een niet Telenet als een wel Telenet remote device proberen), zou kunnen helpen bepalen tot hoever de routing lukt richting CV8560e eindgebruiker. Er bestaan ook vele tools op het Internet (zoek 'ipv6 traceroute') om zulks uit te proberen. Bijvoorbeeld: traceroute met https://www.ultratools.com/tools/traceRoute6 (waar ik nog nooit van gehoord had, er zijn vele equivalente test tool websites) naar een eindgebruiker device achter een (mijn) CV7160E lukt. 

 

Ik ben wel benieuwd tot exact hoever een traceroute raakt naar een eindgebruiker device achter een (iemand anders zijn) CV8560E.

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 43
Al 25 duimen! On a roll... Nice talking to you! Tien op tien!

KnipselIPV6.JPG

from ip adres computer in /60 subnet

lijn 1: ip adres fritzbox 7590 in zelfde subnet /60 (..:750:..)

lijn 2: ip adres E-router in subnet /56 (..:700:..)

lijn 3,4,5,6 geen antwoord van telenet

lijn 7... route naar facebook

Beantwoorden
Highlighted
Freshman Veelweter
Berichten: 177
Lezersgoud. Respect! Al 25 duimen! BINGO! De volle 100!

@Snarie

 

Mag ik besluiten dat IPv6 wel werkt voor jou met CV8560E? En kan je ook surfen naar Facebook?

 

Mijn vraag over traceroute ging eigenlijk in andere richting naar de eindgebruiker toe (niet van de eindgebruiker weg).

 

Maar als traceroute (zoals je toont) werkt en surfen niet dan zit men alweer in een ander schuitje.

 

 

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 43
Al 25 duimen! On a roll... Nice talking to you! Tien op tien!

zowel uitgang als inkomend ipv6 OK:

traceroute6 van externe server naar intern adres achter fritzbox  2a02:1811:xxxx:750:3072:5d80:27cd:xxxx

Traceroute-IPv6

Traceroute-IPv6 checks the route packets take to the specified host from the UltraTools server.
Enter a host name or IP address, and Maximum Hops:
Related Tools: Looking Glass Ping Ping-IPv6 Traceroute Vector Trace DNS Traversal
Hop number: 1
Connected to: assc-ultrafw-vlan2598.dc10.neustar.com ( 2610:a0:3:9::1 )
Roundtrip times: 0,434 ms0,432 ms 0,441 ms
Hop number: 2
Roundtrip times: Timed out.
Hop number: 3
Connected to: assc-ih15600-assc-ihfw.wrp192.dc10.neustar.com ( 2610:a0:3:fffd::100 )
Roundtrip times: 1,513 ms 1,515 ms 1,514 ms
Hop number: 4
.....
Hop number: 12
Roundtrip times: Timed out.
Hop number: 13
Connected to: 2a02:1800:2:2cc0::4 ( 2a02:1800:2:2cc0::4 )
Roundtrip times: 88,923 ms 89,737 ms 91,608 ms
Hop number: 14
Connected to: ptr-377wmkzxf6924rrkhe4d.18120a2.ip6.access.telenet.be ( 2a02:181f:1:60e1:f92a:8901:be1:f1bd )
Roundtrip times: 98,083 ms 105,385 ms 107,433 ms
Hop number: 15
Connected to: ptr-xxxxxxxxxxxxxxxxx.18120a2.ip6.access.telenet.be ( 2a02:1811:xxxx:700:de39:6fff:fe6b:xxxx )
Roundtrip times: 103,534 ms 105,051 ms 98,325 ms

 

Poortscan op mijn intern adres: ( alle poorten staan natuurlijk toe: Fritzbox instelling: Firewall in stealth mode

De FRITZ!Box-firewall verwerpt in stealth-modus ongevraagde aanvragen uit het internet, in plaats van met ICMP-controleberichten te antwoorden.

KnipselIPV6_2.JPG

Beantwoorden
Highlighted
Freshman Veelweter
Berichten: 177
Lezersgoud. Respect! Al 25 duimen! BINGO! De volle 100!

@Snarie 

Goed om weten!, er zijn (intussen?) dus CV8560E modem + router configuraties die wel 100% voor IPv6 werken. Zelf kan ik het niet (meer) testen, maar het stelt me meer gerust dat ik niet per-se aan de CV7160E modem vast hang wat Telenet equipment betreft. Vraagje: heb je een statisch of dynamisch IP adres abonnement? Ik denk niet dat het er veel toe doet maar ik vraag het desalniettemin.

PS: ik heb ook 15 v6 hops van ultratools traceroute ...

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 19
Say what?! Handje vol! Nog geen reader's digest? :-) Je eerste full page!

@Snarie Welke prefix length heb je dan ingesteld op je Fritzbox?

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 29
It's your second party! Nog geen reader's digest? :-) It's your first party! En we zijn vertrokken!

@NofanTasi 

 

Er zijn zeker route configs die 100% werken met de CV8560E modem.
Ik heb ondertussen een Mikrotik Hex RB750gr3  & Mikrotik Hex S werkende op een CV8560E met "bridging" actief. 

 

Statisch of dynamisch maakt idd niet veel uit. 

De werking van de E-Router blijft hetzelfde de prefix word op de E-router toegekend. 

 

ipv6.png

Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 43
Al 25 duimen! On a roll... Nice talking to you! Tien op tien!

@morpheusGeen preflix ingesteld:

KnipselIPV6_3.JPG

Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 19
Say what?! Handje vol! Nog geen reader's digest? :-) Je eerste full page!

Eens geprobeerd om te kijken welke pakketjes heen en weer gaan vanop mijn ERX.

TCP dump gestart, eth0 is verbonden met de CV8560E:

tcpdump -n -i eth0 ip6 and udp port 546 or udp port 547 -w /tmp/eth0_dhcpv6.pcap

 

Dan volgende commando's uitgevoerd:

release dhcpv6-pd interface eth0
delete dhcpv6-pd duid

renew dhcpv6-pd interface eth0

 

De inhoud van de dump is als volgt:

20:44:34.967566 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit
20:44:35.973925 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit
20:44:37.988868 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit

 

 

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Weetjesweter
Berichten: 10
Je eerste full page! Twee handen vol! Primeur! Nog geen reader's digest? :-)

Welke prefix heb je toegewezen gekregen @Snarie ? Misschien dat de edgerouter werkt als we er een kiezen?

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 155
De magic number! Goed gevonden! BINGO! De volle 100!

@morpheus  schreef:

 

De inhoud van de dump is als volgt:

20:44:34.967566 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit
20:44:35.973925 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit
20:44:37.988868 IP6 fe80::7683:xxx:xxxx:xxxx.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: dhcp6 solicit

 

 


Dat lijkt hetzelfde probleem te zijn als waar de meeste van ons mee zitten. Onze eigen router verstuurd wel een DHCP solicit request, maar ontvangt van de CV8560E geen antwoord.

Heb je de mogelijkheid de details van het packet te bekijken? Of anders even wireshark gebruiken?

 

In het packet is te lezen welkde parameters de router vraagt. Ik heb de mijne ingesteld dat deze naar een /60 prefix vraagt en ook prefix delegation.

Ik heb al met en zonder "Rapid Commit" geprobeerd,

Het request packet bevat ook een paar opties die ik via de config niet kan uitschakelen, die echter eigenlijk voor DS-lite gebruikt worden, en hier niet relevant zijn. Eigenlijk zou mijn router die niet moeten vragen. Anderzijds, zou je mogen verwachten dat de Telenet router toch zou antwoorden.

Samen met Telenet ben ik dit nu aan het uitzoeken. Vermodelijk ligt daar een probleem.

 

Als het goed is kan ik morgen of donderdag ook een Mikrotik router uitproberen (die volgens een berichtje vandaag wel zou werken), en zal dan de verschillen tussen de DHCPv6 solicit packets eens bestuderen.

 

Dit is een screenshot van pcap voor mijn Fritzbox 4040:

 

DHCPv6-Solicit-XID.png

 



Meten is weten. Gissen is missen.
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Veelweter
Berichten: 177
Lezersgoud. Respect! Al 25 duimen! BINGO! De volle 100!

@Arnie 

fwiw

Je vorige hexdump (die je in wireshark kan importeren) had ook een 'IA_NA optie' en reeds een non-zero 'elapsed time'. Of dit belangrijk is weet ik niet. Kijk ook eens of de IP TTL van een werkende pcap steeds 1 is (en die van een niet werkende steeds >1, je vorige was 255). Of dit belangrijk is weet ik ook niet, maar: stel dat de server software alles met TTL>1 als niet link-local behandelt, dan is er een probleem (want de destinatie is wel degelijk (in dit geval multicast) link-local). Zulks zou een bug in de server software kunnen zijn of toch niet conform het Postel robustness principe. Mijn excuses op voorhand als deze opmerkingen naderhand niet terzake blijken.

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden