De Netweters
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

IPv6 op de CV8560E (E-router)

Beantwoorden
Highlighted
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 962
Een mailpaal! Boek alvast het Sportpaleis! Jij #DTV. Goed bezig! Ongelooflijk (maar waar)!

Kudos voor @Arnie en enkele andere Netweters!

Heel goed dat er een diagnose gesteld is, en zelfs een workaround gevonden is.

En dat Telenet dus onderkent dat er een probleem is.

Deze zaken duren meestal het langst.  Een fix komt er nu wel.

 


  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 101
De volle 100! Jij bent af! Topicwurm! Een bus vol!

@NofanTasi  schreef:

@Arnie 

Heb jij toevallig een (niet al te oud) Android device en heeft dat device nu inderdaad 'problemen' met stateful mode? Ik ken de (vast IP + CV7160E) implementatie van Telenet niet (stateful of stateless) maar mijn up to date Android 10 lijkt, op eerste zicht, probleemloos ...

Ik heb juist even een access-point aan het 192.168.0.0/24 net van de CV8560E gekoppeld. Mijn GSM (Android 10) verbindt zich probleemloos en ontvangt een ipv4 en ipv6 address (score 10/10 bij ipv6.test-ipv6.com).

Het probleem betreffende de androids ken ik niet echt, maar er is wel één en ander over te vinden op internet, zoals bijvoorbeeld hier.

 



Meten is weten. Gissen is missen.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Freshman Weetjesweter
Berichten: 10
Je eerste full page! Twee handen vol! Primeur! Nog geen reader's digest? :-)

Bedankt @Arnie!

Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 124
Al 25 duimen! BINGO! De volle 100! Topicvreter!

Nog twee vraagjes

 

1) Bij (werkend) @Snarie setup zie ik dat de eigen router /64 upstream prefix :0700: en de host downstream prefix :0750: als laatste (netwerk) bits hebben, het is te zeggen: het /60 delegation prefix is disjunct met het upstream prefix (waaruit eigen router met slaac een adres 'kiest'). Ik zie niet onmiddellijk deze waarden bij anderen omdat ze (niet ten onrechte) gemaskeerd zijn. Maar ik meen me te herinneren dat, destijds, bij mij, de prefixen niet disjunct waren (e.g. :0a00: en :0a01:). Het kan best zijn dat zulks kwam door mijn foutieve eigen router configuratie, waarvoor op voorhand mijn excuses. Maar toch even vragen: voor, na verloop, niet werkende setup, wat zijn de upstream /64 en PD /60 laatste 4 prefix hexadecimale waarden op eigen router?

 

2) Een andere domme vraag misschien: kan men niet stateless en stateful tegelijk ondersteunen? IPv6 ND (neighbor discovery) zou toch duplicates moeten uitsluiten? Alweer op voorhand mijn excuses als ik de bal nogmaals mis sla.

 

update stateless en stateful tegelijk ondersteunen blijkt nog in Draft :

https://tools.ietf.org/id/draft-templin-6man-dhcpv6-ndopt-09.html

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Veelweter
Berichten: 398
Lees je nog iets anders? ;-) Waar zijn die handjes? WOW! Klasse!

@morpheus  schreef:

Dan vraag ik me wel af welke mode ze gebruiken op de modem-only waar het wel werkt voor alle toestellen?


Hier is het niet de modem die zorgt voor IPv6, maar direct de Telenet DHCP servers.

Deze staan blijkbaar goed ingesteld, net als de HGW's ...

 

@Steven-E  schreef:

Kudos voor @Arnie en enkele andere Netweters!

Heel goed dat er een diagnose gesteld is, en zelfs een workaround gevonden is.

En dat Telenet dus onderkent dat er een probleem is.

Deze zaken duren meestal het langst.  Een fix komt er nu wel.

Als ik het goed begrijp is dit gewoon een instelling die verkeerd staat (stateless > statefull mode). Hiervoor is wellicht niet eens een software update nodig, maar een (kleine) aanpassing in de provisioning file?

 

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 101
De volle 100! Jij bent af! Topicwurm! Een bus vol!

@NofanTasi  schreef:

Nog twee vraagjes

 

1) Bij (werkend) @Snarie setup zie ik dat de eigen router /64 upstream prefix :0700: en de host downstream prefix :0750: als laatste (netwerk) bits hebben, het is te zeggen: het /60 delegation prefix is disjunct met het upstream prefix (waaruit eigen router met slaac een adres 'kiest'). Ik zie niet onmiddellijk deze waarden bij anderen omdat ze (niet ten onrechte) gemaskeerd zijn. Maar ik meen me te herinneren dat, destijds, bij mij, de prefixen niet disjunct waren (e.g. :0a00: en :0a01:). Het kan best zijn dat zulks kwam door mijn foutieve eigen router configuratie, waarvoor op voorhand mijn excuses. Maar toch even vragen: voor, na verloop, niet werkende setup, wat zijn de upstream /64 en PD /60 laatste 4 prefix hexadecimale waarden op eigen router?

 

Mijn router heeft nu een /64 IPv6 op de WAN startend met de prefix 2a02:18xx:xxxx:xx00.

De prefix ontvangen via PD op mijn Fritzbox voor zijn LAN is 2a02:18xx:xxxx:xx10 / 60

De bedoeling van Telenet is deze prefix in de toekomst te vergroten naar /57

Dat geeft de mogelijkheid die zelf nog verder op te splitsen in meerdere /60 netwerken.

 

In de oude modem-only setup had je een router minder, en kon je de volledige /56 prefix op je eigen router ontvangen.



Meten is weten. Gissen is missen.
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Meerweter
Berichten: 124
Al 25 duimen! BINGO! De volle 100! Topicvreter!

...:xx00:.../64 WAN en ...:xx10:.../60 LAN (PD) is disjunct en kennelijk OK 😔

Wat (IPv6) router-achter-router betreft:

hopelijk komt Telenet uiteindelijk ook met een docsis 3.1 modem-only

(misschien een CBN CD8000 eMTA Telenet variant als opvolger voor de CV7160E).

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 101
De volle 100! Jij bent af! Topicwurm! Een bus vol!

Ik hou op regelmatige tijden de status van IPv6 op mijn router in de gaten, met name de timers van de prefix.

Alles werkt nog steeds goed. Elke 12 uur zie ik een renew van de prefix:

Via GUI interface (copy paste):

23-06-2020 09:43 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 259194/86394s
23-06-2020 09:35 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 216497/43697s
22-06-2020 22:15 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 257310/84510s
22-06-2020 17:50 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 229837/57037s
22-06-2020 14:47 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 240841/68041s
22-06-2020 11:33 IPv6 prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60, Valid for: 252634/79834s

 

Ook de eventsmanager van de Fritzbox toont de refresh:

root@fritz:/var/mod/root# eventsdump | grep prefix
22.06.20 21:43:18 IPv6 prefix was updated successfully. New prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60
22.06.20 09:43:18 IPv6 prefix obtained successfully. New prefix: 2a02:18xx:xxxx:xx10::/60

 

 



Meten is weten. Gissen is missen.
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 35
Tien op tien! Jij bent af! Say what?! Nice talking to you!

Bedankt om dit mee uit te spitten @Arnie!


Ik blijf het wel wat straf vinden dat je iemand binnen Telenet moet kennen voordat er daadwerkelijk actie ondernomen wordt. We zijn ondertussen vier maanden verder sinds mijn eerste melding... Als ik mijn factuur vier maanden niet betaal dan hadden ze mij wsl al lang afgesloten. Maar als zij niet leveren waarvoor wij betalen dan doen ze alsof hunne neus bloed.


Ma bon, ik hoop dat het nu snel opgelost wordt!

 

evt wil ik ook wel testen. 😉 Ik heb 4 verschillende android phones gaande van android 4 tot android 10. 😛

Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 28
On a roll... Nice talking to you! Tien op tien! Follow the reader, reader!

Ik heb dankzij @Suzy dezelde workaround op mijn modem applied gekregen als @Arnie 
Sure enough

image.png

 

Zoals je hier kan zien, mijn LAN_GUEST en LAN_IOT netwerk zijn in pfSense via SLAAC en IPv6 PD van een IP voorzien. Je kan mooi zien dat die uit een /60 van de /56 komen.

 

De andere LAN subnetten gebruiken voorlopig nog een private IPv6 range, die ga ik later vandaag om zetten en verder testen qua IPv6 connectiviteit e.d.

I'll keep you posted 🙂

Beantwoorden
Highlighted
Experienced Weetjesweter
Berichten: 19
Say what?! Tien op tien! En we zijn vertrokken! Nog geen reader's digest? :-)

Moeten we nu allemaal hier aan @Suzy gaan vragen om onze modem aan te laten passen zodat hij werkt? 🤔

 

Voor zover dat nog niet duidelijk was, bij deze: "Ik zou ook graag een werkende modem hebben, Suzy". 

0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Community Manager
Berichten: 3082
It's your fifth party! De gouden postveer is voor jou Netweters’ orakel! It's your fourth party!

@kccoyote dat is niet de bedoeling. We weten dat jullie allemaal een fix willen. 😉

 

De collega's intern hadden me enkel gevraagd om 1 of 2 klanten te vragen om de tijdelijke workaround te testen. @Arnie is dit aan het testen en @RMO nu ook. Het is effectief de bedoeling om (hopelijk snel) een permanente fix te implementeren op de E-Router via de software. 

 

Een nadeel van deze tijdelijke workaround is dat je geen wijzigingen meer mag uitvoeren via Mijn Telenet eens in orde gebracht voor je. Want wijzigingen op Mijn Telenet zorgen ervoor dat de setting die ze aanpassen terug naar de vorige waarde gaat. Dus als je de workaround wil testen, moet je hier rekening mee houden. Het is namelijk niet de bedoeling om deze aanpassing achterliggend steeds opnieuw uit te voeren. 


https://www.netweters.be/html/assets/Telenet%20logo%20signatures.png?version=previewSuzy | Community Manager

Without music, life would be a mistake. - Nietzsche

Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.

Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 35
Tien op tien! Jij bent af! Say what?! Nice talking to you!

@Suzy Als het op voorhand wordt vermeld dat we geen instellingen mogen aanpassen tot aan de definitieve fix dan is dat voor mij geen enkel probleem. 🙂 Dus, als je een groter testpubliek wilt, voeg me gerust toe.

 

Beantwoorden
Highlighted
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 962
Een mailpaal! Boek alvast het Sportpaleis! Jij #DTV. Goed bezig! Ongelooflijk (maar waar)!

En ik dacht ook dat je de modem niet mocht rebooten, want de tijdelijke fix wordt niet bewaard.

Vandaar ook het woord "tijdelijk" 😉


  Steven-E | Krak
  Ik wil groot zijn in iets kleins
  Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
Highlighted
Professional Weetjesweter
Berichten: 28
On a roll... Nice talking to you! Tien op tien! Follow the reader, reader!

Right, more testing, en deze keer hopelijk genoeg van mijn IP adressen uitgeblankt 🙂
Ik heb mijn normaal client subnet nu ook omgezet naar IPv6 PD en SLAAC, enkel mijn management en server subnet gebruiken nog een private fd range via IPv6 NAT en DHCPv6.

in pfSense:

image.png
LAN_CLIENTS gebruikt prefix ID 1
LAN_GUEST gebruikt prefix ID a
LAN_IOT gebruikt prefix ID b
perfect dus meerdere subnetten uit de single /60 PD

meer zelfs, ik denk dat pfSense zelfs maximum 16 subnetten kan definiëren voor PD auto assign, als ik de GUI zie

image.png

"0 to f"

en een /60 geeft je dus net die 16 subnetten. Die tekst lijkt echter statische tekst, niet dat pfSense dat afgleid heeft uit de PD.

ipconfig op mijn PC, looks good

image.png

note hier wel, en da's een belangrijke voor degene die pfSense gebruiken, als je dus de unbound DNS resolver geconfigureerd hebt op pfSense zal die altijd in de RA zitten die uit pfSense komt, tenzij je "router only" selecteert voor de RA, maar ja, dan werkt SLAAC niet. Dat kan wat issues geven moest je ergens een custom DNS server willen definiëren, gezien zeker Windows dus IPv6 DNS servers prefereert over IPv4 DNS servers.

DNS resolving naar dat delegated IP adres op pfSense werkt ook perfect

image.png


all in all : is very nice! Ik zal dit dus ff laten runnen, zien of de prefix ook mooi vernieuwd wordt na zijn looptijd door pfSense.

Beantwoorden