De Netweters
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

IPv6 op de CV8560E (E-router)

Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

Dag @WimRotor , en welkom.

Ik heb juist bij "mijn telenet" gekeken. Mijn eigen router (UDM Pro) is zichtbaar in het lijstje van Verbonden gebruikers (toestellen), zoals te verwachten enkel met het toegewezen IPv6 adres.

Voor IPv4 gebruik ik de mac-passthrough functie, met als gevolg dat de e-router hier zich niet mee bezig houdt, van zodra de e-router packet analyzer het destination mac-adres herkent, en ziet dat de pay-load IPv4 is, zal dit gewoon gebridged worden.

 

Wat betreft de IPv6 firewall; deze betreft enkel de prefix direct aan de e-router verbonden (/60). Als je de IPv6 firewall uitschakelt zou je hosts op dit direkt verbonden netwerk moeten kunnen pingen, ook van buitenaf. Aangenomen het apparaat zelf blokkeert dit zelf niet.

Dit is bij de UDM bijvoorbeeld het geval. Default worden inkomende ICMPv6 pakketjes gedropped.

 

De e-router IPv6 firewall heeft geen werking over de andere prefixes. Zelfs wanneer ik de firewall op de e-router aanschakel kan ik nog steeds van buitenaf apparaten die zich achter mijn UDM bevinden via IPv6 bereiken (afhankelijk natuurlijk van de IPv6 firewall instellingen op de UDM router).

 


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
NofanTasi
Professional Veelweter
Berichten: 394
Warming up? Een bus vol! It's your first party! WOW!

@WimRotor  schreef:

[...]

Dit desondanks de aanpassing van /60 als prefix length op de WAN interface in USG. 

[...]

Daar stond nog steeds /56 (oude setting van vorige modem)


Voordien schreef je ook:

[...] mijn eigen router WAN ifc krijg IPv6 /128 [...]


Het lijkt me alsof je eigen USG router gemakkelijk in de war geraakt wat WAN interface prefix length betreft. Ook, als ik het goed begrijp, de GUI en CLI komen niet overeen. Weet je toevallig welke DHCP v6 client software en versie op je router draait?

Ik vermoed dat 'add_ifprefix: invalid prefix length 60 + 8 + 64' een DHCP v6 server software log is (60 + 8 + 64 > 128 en daarom start de server en de PD niet)

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

De DHCPv6 client is misschien afhankelijk van de OS versie.

Mijn UDM Pro (unifi-OS 1.9.3) gebruikt odhcp6c


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
WimRotor
Freshman Weetjesweter
Berichten: 8
A born reader! Primeur! Hey, jij weer! :-) Mooi, mooi!

@Arnie 

 

Bedankt voor de info ! 

Goed om te weten hoe de firewall van router zich gedraagt

 

Maar inderdaad, zelfs nu, alles op IPv6 werkt, ik heb 2 LANs die mooi hun eigen prefix toegedeeld krijgen. Desondanks zie ik bij "mijn telenet - verbonden gebruikers" mijn eigen router met ipv6 NIET (meer) staan. "Niet meer" want dat was voordien wel het geval. 

Nu, op zich minder erg natuurlijk, alles werkt verder wel ... 

0 Likes
Beantwoorden
WimRotor
Freshman Weetjesweter
Berichten: 8
A born reader! Primeur! Hey, jij weer! :-) Mooi, mooi!

@NofanTasi 

 

Bedankt voor de info. 

Klopt inderdaad!

Uit de log had ik inderdaad die info kunnen zien mbt 'add_ifprefix: invalid prefix length 60 + 8 + 64'

Dat deed me dan ook in die richting verder zoeken (op google en soortgelijke use cases) 

 

Klopt, als ik iets aanpas in de GUI gerelateerd aan de USG PRO, dan wordt op de router zelf de prefix /60 weerom overschreven door /56. Die prefix (/56) lijkt precies iets default te zijn in de router zelf. 

 

Ik heb hiervoor bij Ubiquity een support case aangemaakt.

 

Al heb ik een klein vermoeden dat ik gewoon via CLI alle IPv6 config moet verwijderen van de WAN interface en dan opnieuw pushen vanaf de GUI (cloudkey) 

 

Software versie van de USG PRO: 4.4.55.5377109

Type model : USG-Pro-4

Ter info: binnen enkele dagen ontvang ik mijn UDM PRO.

De USG wordt dan factory default gereset, samen met de Cloudkey GEN2+

 

Betreft die /128 op de WAN IFC, ik heb deze bij andere gebruiker met UDM PRO (en CV8560-E) ook zo zien staan. Maar dit geheel ter zijde. 

 

Om op je vraag over versie DHCPv6 te antwoorden, met welk CLI commando (of eventueel GUI) kan ik die info opvragen? 

 

Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

Eigenlijk verbaasd het me dat de onderhandeling van een prefix niet lukte. In principe configureer je immers een prefix length hint (see rfc8168).

Wanneer je eigen router een prefix lengte /56 aanvraagt (omdat dit nog in de config stond), en de server dit niet aanbieden kan, zou deze gewoon de /60 moeten kunnen aanbieden, en zou jouw router deze moeten accepteren.

 

 


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
0 Likes
Beantwoorden
NofanTasi
Professional Veelweter
Berichten: 394
Warming up? Een bus vol! It's your first party! WOW!

@WimRotor  schreef:

 

Betreft die /128 op de WAN IFC, ik heb deze bij andere gebruiker met UDM PRO (en CV8560-E) ook zo zien staan. Maar dit geheel ter zijde. 

 

Om op je vraag over versie DHCPv6 te antwoorden, met welk CLI commando (of eventueel GUI) kan ik die info opvragen? 

 


WAN /128 is typisch voor een modem-only Point-to-Point link naar de Provider. Bijvoorbeeld: ik heb een CV7160E en mijn OpenWRT router WAN krijgt /128 met exact een IPv6 neighbor (Telenet):

root@router:~# ip -6 nei | grep eth1 | grep REACHABLE
fe80::eeee:ffff:gggg:hhhh dev eth1 lladdr AA:BB:CC:DD:EE:FF router ref 1 used 0/0/0 probes 1 REACHABLE
root@router:~# ip -6 add | grep /128 | grep global
inet6 2a02:bbbb:cccc:dddd::eeee:ffff:gggg:hhhh/128 scope global dynamic

 

De DHCPv6 client en versie zijn systeem package afhankelijk. Misschien kan je met het ps UNIX commando het process en zijn naam spotten. Sommige commandos tonen hun versie met --version of -v. OpenWRT gebruikt een minimale DHCPv6 client (genaamd odhcp6c) waarvan ik de versie niet te weten kom. Ik vroeg het enkel uit interesse omdat, voor zover ik me herinner, sommige DHCPv6 client software niet altijd naar behoren werkt. En een verwittigd mens is er twee waard. Hoe dan ook, jouw DHCPv6 client software werkt nu kennelijk wel goed.

 

{*niet* 'like'-en aub}
0 Likes
Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

Zelfde probleem op de UDM Pro. Deze gebruikt odhcp6c, er is echter geen version optie available.

Aan de WAN zijde eveneens een /128 IPv6 global adres (dus ptp met de e-router), en een fe80 /64 adres om met lokale hosts op hetzelfde "subnet" te kunnen communiceren.


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
MikeH
Freshman Beetjesweter
Berichten: 2
Hallo! Welkom! De kop is eraf! Leesclubje starten? Pageturner!

Hier idem, ipv6 is gewoon niet werkend te krijgen op mijn  Dream machine Pro...
Heeft iemand dit wel werkend gekregen?

Heb naar de klantendienst gebeld en kreeg te horen dat dit issue nog niet opgelost is, en ik dus op de volgende update moet wachten. Maar met hoe lang dit al aan lijkt te slepen, dit is toch niet normaal meer? Als ik iets op deze manier in productie breng ben ik mijn job kwijt...

0 Likes
Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

Het IPv6 probleem is opgelost, en dit werkt perfect in combinatie met de UDM Pro. Ik gebruik dit zelf nu ongeveer een jaar, naar volle tevredenheid.

Hier nog even opnieuw de instellingen.

 

Deze instellingen zijn belangrijk voor het WAN network:

 

Screenshot from 2021-06-29 18-53-14.png

 

En onder de network instellingen, voor elk netwerk waarop je IPv6 wilt aktiveren:

 

Screenshot from 2021-06-29 18-49-59.png


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden
MikeH
Freshman Beetjesweter
Berichten: 2
Hallo! Welkom! De kop is eraf! Leesclubje starten? Pageturner!

He Arnie, thanks voor de reactie!
Dit zijn exact de instellingen die ik heb staan, toch lijkt het hier niet te werken...  op de EMTA modem had ik geen issue...  dit is echt bizar :S

Screenshot 2021-06-29 at 20.06.54.pngScreenshot 2021-06-29 at 20.04.59.png

0 Likes
Beantwoorden
Arnie
Professional Bijna Allesweter
Berichten: 877
Volop in the game! Ongelooflijk (maar waar)! Boek alvast het Sportpaleis! Krak

Dag @MikeH , ik heb je privé berichtje beantwoord, maar misschien interesssant voor het bredere publiek. Als je nu juist de CV8560E router nieuw ontvangen hebt, is het goed mogelijk dat deze niet goed geprovisioneerd is. Gebeurt helaas wel vaak.

Kijk even bij mijn telenet, of de rotuer correct weergegeven wordt, zoals onderstaand:

 

mijn-telenet-e-router.pngIndien dit niet juist is, dan kan er van alles mis gaan, en zul je bijvoorbeeld ook geen "Bridging" kunnen instellen voor IPv4.

 

Lees ook even het bericht van @WimRotor op pagine 36, 05-06-2021 06:54


   Arnie | Krak
   Meten is weten. Gissen is missen.
    Vergeet niet om likes te geven en/of als oplossing te markeren.
Beantwoorden